Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Ελληνικό «άνοιγμα» στη Δυτική Θράκη

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 11:17 π.μ.
Η Ελλάδα ετοιμάζεται για άνοιγμα στη Δυτική Θράκη.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι στη Δυτική Θράκη.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Ελευθεροτυπία, στην ατζέντα του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου υπάρχει μια έκθεση που προβλέπει την υπαγωγή των θεμάτων σχετικά με τους Τούρκους από το υπουργείο Εξωτερικών στο Εσωτερικών.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ χειρίζεται όλα τα θέματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, ακόμα και τα θέματα θρησκείας και παιδείας, παρότι είναι Έλληνες πολίτες.


Σε περίπτωση που γίνει το λεγόμενο άνοιγμα, θα έχουν τεθεί σε ισχύ ορισμένα δικαιώματα των Τούρκων που προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης.



Το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας θα ασχοληθεί με την επίλυση των προβλημάτων των Τούρκων της Δυτικής Θράκης όπως έλλειψη σχολικών κτιρίων και αριθμού διδασκάλων και μαθητών.



Σε αυτό το πλαίσιο θα λειτουργήσουν δίγλωσσα νηπιαγωγεία που θα προσφέρουν εκπαίδευση σε τουρκικά και ελληνικά.



Οι ιεροδιδάσκαλοι θα είναι μέλη της μειονότητας.



Η Παιδαγωγική Ακαδημία στη Θεσσαλονίκη όπου φοιτούν οι δάσκαλοι θα εξισωθεί με τις υπόλοιπες πανεπιστημιακές σχολές.



Επίσης προβλέπονται προσλήψεις μελών της τουρκικής μειονότητας στη δημόσια διοίκηση.



Σειρά εξελίξεων αναμένεται και σε σχέση με την εκλογή των μουφτήδων που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης.



Η Ankara από την πλευρά της που τηρεί μια προσέγγιση μηδενικής τριβής με τους γείτονές της, υπογραμμίζει πως θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης που απορρέουν από τις διμερείς και πολύπλευρες συμφωνίες με πρώτη τη Συνθήκη της Λωζάνης

trt

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις

 

Τι περιμένουμε Copyright © 2009 Blue Glide is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Journal