Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010
Έχει το μέγεθος του Λουξεμβούργου και πλέει στην Ανταρκτική. Τι είναι;
28 Φεβρουάριος 2010
Για να είμαστε ακριβείς είναι εμβαδού 2.550 τετραγωνικών χλμ., βάρους ενός δισεκατομμυρίου τόνων, πάχους 400 μέτρων, και αποσπάστηκε στις 12 ή 13 Φεβρουαρίου από το άκρο του παγετώνα Μερτς, μιας επιπλέουσας προεξοχής πάγου μήκους 160 χλμ. στην ανατολική Ανταρκτική, ακριβώς νότια της Μελβούρνης.
Πρόκειται για ένα τεράστιο παγόβουνο, η αποκόλληση του οποίου έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στους επιστήμονες οι οποίοι εκτιμούν ότι υπάρχουν οι εξής κίνδυνοι:
Να διαταραχθεί η ιδιαίτερα πλούσια θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα της περιοχής, που περιλαμβάνει την αποικία αυτοκρατορικών πιγκουίνων.
Σε βάθος δεκαετιών η επιβράδυνση παραγωγής ψυχρού και πιο πυκνού θαλάσσιου ύδατος μπορεί να οδηγήσει σε δριμύτερους χειμώνες στον Βόρειο Ατλαντικό, καθώς θα προκαλέσει διαταραχές στο ωφέλιμο θαλάσσιο ρεύμα του Γκολφ Στριμ.
Τέλος να μεταβληθεί το κλίμα του πλανήτη μας.
Αφού αποκολλήθηκε από την παγοκρηπίδα, το παγόβουνο, μαζί με ένα άλλο ίδου μεγέθους παγόβουνο που είναι κινούμενο και έχει ονομαστεί από τους επιστήμονες Β-9Β, μετακινήθηκαν σε διπλανή θαλάσσια ζώνη, που οι επιστήμονες ονομάζουν «πολίνια». Οι περιοχές αυτές είναι ζώνες που παράγουν πυκνό θαλάσσιο νερό, ιδιαίτερα ψυχρό και πλούσιο σε αλάτι. Το νερό αυτό βυθίζεται στον πυθμένα και αποτελεί κινητήρα της αδιάκοπης κυκλοφορίας των θαλάσσιων υδάτων στους ωκεανούς του κόσμου.
Αν τα παγόβουνα αυτά κινηθούν ανατολικά και εξοκείλουν, ή εάν μετακινηθούν βόρεια προς θερμότερα κλίματα, τα υπόγεια αυτά ρεύματα δεν θα επηρεαστούν.
Αν, όμως, μείνουν στην περιοχή της Ανταρκτικής –πράγμα πολύ πιθανό– μπορεί να εμποδίσουν την παραγωγή ψυχρού, πυκνού νερού, δίνοντας τέλος στο φαινόμενο πολίνια.
Η ικανότητα παραγωγής ψυχρού νερού του παγετώνα Μερτς είναι πολύ μεγάλη, καθώς από αυτόν πηγάζει το 20% του πυκνού, ψυχρού νερού του κόσμου.
.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.i-reportergr.com/2010/02/blog-post_8774.html#ixzz0grvJonr2
Categories
Διεθνή νέα,
περιβάλλον
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις