- Καθοριστικός ο ρόλος των Επιμελητηρίων της Ηπείρου στην προσπάθεια για καλύτερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ
- Αναγκαία η συνεργασία για την αντιμετώπιση της κρίσης
Καθοριστικός είναι ο ρόλος των Επιμελητηρίων προκειμένου να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση, αλλά και να «χαραχθεί» η στρατηγική στο ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα που θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα.
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που σε λίγο καιρό αναμένεται να έρθει προς διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς και οι κατευθύνσεις του ΕΣΠΑ, του ΠΕΠ και προγραμμάτων όπως το ΤΕΜΠΜΕ αποτέλεσε ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν την διανομαρχιακή σύσκεψη των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Ηπείρου, με την συμμετοχή εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και της πολιτικής ηγεσίας.
Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννινα και τέθηκαν επί τάπητος όλα τα προβλήματα που απασχολούν την αγορά παραβρέθηκε η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου, ενώ το «παρών« έδωσαν και οι βουλευτές Ιωαννίνων Μιχ. Παντούλας και Στ. Καλογιάννης, ο βουλευτής Άρτας Παύλος Στασινός και οι Νομάρχες Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Άρτας κ.κ. Καχριμάνης, Ιωάννου και Παπαβασιλείου.
Το ρόλο των Επιμελητηρίων στη διαμόρφωση της οικονομίας και την ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας υπογράμμισε η κα Γεωργακοπούλου, επισημαίνοντας την βούληση της κυβέρνησης να τονώσει την αγορά, ώστε να ξεπεραστεί η κρίση με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις.
Η κα Γεωργακοπούλου δεσμεύθηκε ότι το ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Ηπείρου θα τρέξει με απλοποιημένες διαδικασίες, με έμφαση στην τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας, στις πράσινες δράσεις, με ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, ενώ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μόνιμου εκθεσιακού κέντρου στην πόλη των Ιωαννίνων.
«Θεωρώ, ότι θα πρέπει να εξετάσουμε εκ νέου το πάγιο αυτό αίτημα των Ηπειρωτών, παρ’ όλο που η προηγούμενη πολιτική ηγεσία το έθεσε στο περιθώριο», σημείωσε, ενώ υπογράμμισε πως τα Επιμελητήρια της Ηπείρου πρέπει να αποτελέσουν την «δεξαμενή σκέψης» για τα οικονομικά ζητήματα της Περιφέρειας.
Στη συνεργασία όλων των Επιμελητηρίων της Ηπείρου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Μπαράτσας.
Οικονομία,
παραεμπόριο και Ιόνια
Τη σύνδεση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων με την δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας – βιοτεχνίας ζητά ο επιχειρηματικός κόσμος ενόψει του νέου αναπτυξιακού νόμου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Άρτας Ηλία Κοίλια.
Ο κ. Κοίλιας σημείωσε πως για παράδειγμα στον τομέα των Φωτοβολταϊκών θα πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγή των πάνελ από ελληνικές επιχειρήσεις και να μην γίνεται εισαγωγή. Επιπλέον αλλαγές έρχονται και στο δεύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης της αγοράς μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, στο οποίο σύμφωνα με την υπουργό θα μπορούν πλέον να συμμετέχουν και εκείνοι που δεν ήταν φορολογικά ενήμεροι.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η αγορά είναι η ανεξέλεγκτη επέκταση του παραεμπορίου και ειδικότερα των κινέζικων καταστημάτων.
Τα Επιμελητήρια ζητούν την εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει τη δημιουργία υποκαταστημάτων σε νομούς πέραν της έδρας της επιχείρησης, καθώς επίσης και την ενεργοποίηση των ελεγκτικών οργανισμών, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας Λεωνίδας Νταλαμάγκας.
Στην επίσπευση των εργασιών κατασκευής της Ιόνιας Οδού, με στόχο την εμπορική και επιχειρηματική ανάπτυξη ζητούν τα Επιμελητήρια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αλέξανδρο Πάσχο, ο οποίος έδωσε έμφαση ακόμη στην οδική σύνδεση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας με το τελωνείο Μαυροματίου και το εσωτερικό της Αλβανίας.
annex
Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις