Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Διδυμοτείχου Δαμασκηνός λειτούργησε στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 10:13 μ.μ.
Δευτέρα, 15 Φεβρουάριος 2010 Συντάχθηκε απο τον/την Romfea.gr
Χθες, κοντά στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στην παραμεθόρια πόλη της Βουλγαρίας Ιβαήλογκραντ, που παλαιότερα ονομαζόταν Ορτάκιοϊ, συναντήθηκαν και συλλετούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, επ΄ ευκαιρία τοπικής εορτής επί τη μνήμη του Αγίου Τρύφωνος, προστάτου των αμπελουργών, μιας και εκεί η πόλη φημίζεται για τα κρασιά της και την αμπελοκαλλιέργεια της.




Οι δύο Ιεράρχες λειτούργησαν στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, συμπαραστατούμενοι από πλήθος κληρικών από τις δύο επαρχίες Διδυμοτείχου και Φιλιππουπόλεως και παρουσία πλήθος πιστών Βουλγάρων και Ελλήνων που προσήλθαν από το συνοριακό πέρασμα του Κυπρίνου που άνοιξε για την περίσταση αυτή.



Με πολλή συγκίνηση οι δύο Αρχιερείς επεσήμαναν ότι η πίστη ενώνει και καταρρίπτει τα σύνορα. Μπορεί οι λαοί μας να μιλούν διαφορετικές γλώσσες αλλά οι ρυθμοί της Ορθόδοξης καρδιάς χτυπούν στην ίδια συχνότητα.



Ήταν μια όμορφη ευκαιρία επικοινωνίας των δύο Αρχιερέων, οι οποίοι για μια ακόμη φορά επιβεβαίωσαν την αδελφική τους φιλία και την αναγκαιότητα συνεργασίας των δύο όμορων Μητροπόλεων.



Τον Σεβ. Μητροπολίτη μας συνόδευσε ο Δήμαρχος Κυπρίνου κ. Μιχαήλ Στράντζαλης , ο Δήμαρχος Τριγώνου κ Εμμ. Χατζηπαναγιώτου και ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Αθανάσιος Σουλτάνοφ, εφημέριος της Βουλγαρικής κοινότητος των Αθηνών, ο οποίος έκανε τις μεταφράσεις.



Αργότερα ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία του επεσκέφθησαν τον παλαιό Ναό του Προφήτου Ηλιού και το φράγμα του ποταμού Άρδα που βρίσκεται εκεί κοντά.

Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Κατανυκτικό Εσπερινό της συγχωρήσεως στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας Διδυμοτείχου, παρουσία πολυπληθούς εκκλησιάσματος.



Εμπνευσμένα μίλησε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Ιερώνυμος Σχίζας, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, για το νόημα και την αξία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.



Κλήρος και λαός μετά το πέρας της ακολουθίας έλαβαν την συγχώρεση από τον Επίσκοπό τους, ο οποίος ευχήθηκε τα δέοντα.



Τις προηγούμενες μέρες ο Σεβασμιώτατος έκανε στις 11/2 Ιερατική Σύναξη των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας στο Διδυμότειχο. Εκεί, είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει με τους Κληρικούς και να αναπτύξει τις σκέψεις του για το ποιμαντικό, φιλανθρωπικό και λατρευτικό έργο της Μητροπόλεως, με την ευκαιρία της εισόδου στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.



Μετά τη γενική σύναξη των Ιερέων συναντήθηκε και με τους Πνευματικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, στους οποίους έδωσε κατευθύνσεις για την καλύτερη τέλεση του Μυστηρίου της Ιεράς Εξομολογήσεως.



Την επομένη 12/2 το βράδυ ευλόγησε τη βασιλόπιτα του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Νέων Ν. Ορεστιάδος «οι ΘΡΑΚΕΣ». Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος τόνισε την ανάγκη διάσωσης της παραδόσεως του τόπου μας, αλλά και της μεταλαμπαδεύσεως της στις επόμενες γενιές προκειμένου να διασωθούν τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας, και ευχαρίστησε τα μέλη του Συλλόγου για τη βοήθεια που παρέχουν στην Τοπική Εκκλησία.

Τέλος στις 13 το πρωί ιερούργησε στον Ιερό Προσκηνηματικό Ναό Αγίας Παρασκευής Διδυμοτείχου και χειροτόνησε Διάκονο τον κ. Γεώργιον Γκιλδάκην εκ Πετράδων Διδυμοτείχου.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις

 

Τι περιμένουμε Copyright © 2009 Blue Glide is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Journal