Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Οι υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου και οι ζώνες οικονομικών συμφερόντων

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 12:57 μ.μ.
Η Κύπρος είναι μια σημαντική γεωπολιτική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι μόνο εξ εξαιτίας της θέσεως της, αλλά για τα οικονομικά κέρδη από την εξόρυξη του υπεδάφους της. Δύο διδακτορικά σε Γαλλικά Πανεπιστήμια παραδέχονται την ύπαρξη πετρελαίων στο Καστελόριζο και Δυτικά της Ρόδου. Τα αποθέματα σε υδρογονάνθρακες είναι σημαντικά σε αυτή τη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και αποτελούν μία από τις τελευταίες στρατηγικές εφεδρείες του πλανήτη. Σε μεγάλο βάθος και κάτω από ένα παχύ στρώμα αποκρυσταλλωμένου άλατος, που έχει πιεστεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια, βρίσκεται ο “μαύρος χρυσός”. Στα διδακτορικά αυτά αναφέρεται ότι μία από τις γεωλογικές προϋποθέσεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου είναι η ύπαρξη ιζηματογενών πετρωμάτων.

Γνωστό ότι τα πετρώματα του Αιγαίου άρχισαν να σχηματίζονται πριν 150 εκατομμύρια χρόνια, όταν στη θέση της Ελλάδος υπήρχε θάλασσα. Στο υπέδαφος του Αιγαίου λοιπόν υπάρχουν οι προϋποθέσεις (ιζηματογενή πετρώματα και ζωντανοί οργανισμοί), που εγκλωβίστηκαν στο υπέδαφος και μετά από εκατομμύρια χρόνια μετασχηματίσθηκαν σε υδρογονάνθρακες. Λογικά τότε το Αιγαίο και η λεκάνη της Μεσογείου είναι γεμάτη πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Πολλοί ισχυρίζονται ότι η «προβοκάτσια» με τρεις δημοσιογράφους – προβοκάτορες από την Τουρκία ανοικτά του Καστελόριζου πριν λίγο καιρό, είχε να κάνει με την ενεργειακή στρατηγική στο τεράστιο τετράγωνο, το οποίο καλύπτει την θαλάσσια περιοχή από το Καστελόριζο έως τις ακτές της Κύπρου. Πρόκειται για το νοητό τετράγωνο, όπου τέμνονται οι ζώνες αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς η Τουρκία είναι αποκλεισμένη.



Το Καστελόριζο ορίζει την υφαλοκρηπίδα, που εκτείνεται προς τα νότια και τέμνει τη ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης της Κύπρου κατέχοντας μία εξαιρετική στρατηγική θέση. Αποκλείει τη Τουρκία από το παιγνίδι αυτό και ενώνει τις ζώνες οικονομικής εκμετάλλευσης της Ελλάδας και της Κύπρου. Όμως το παιχνίδι, που στήνεται από πλευρά Τουρκίας, είναι πολύ σημαντικότερο από μία παραβίαση ενός εναερίου χώρου ή από την εμφάνιση μιας ακταιωρού. Το 2008 υπήρξε το επεισόδιο νοτίως της νήσου Καστελόριζο, όταν Νορβηγικό σκάφος επιχείρησε έρευνες για υδρογονάνθρακες εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας (13 και 14 Νοεμβρίου), και το οποίο τελικά αποχώρησε κατόπιν διαβήματος της Αθήνας. Ένα Νορβηγικό σκάφος ναυλωμένο από την εθνική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας, την TPAO. Ξανά τον Ιούλιο 2009 η Ελληνική Κυβέρνηση προέβη σε διαβήματα προς την Άγκυρα, με αφορμή την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να εξουσιοδοτήσει την ίδια κρατική εταιρία πετρελαίου (ΤΡΑΟ), να διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περιοχή εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων, κοντά στην Κύπρο και το Καστελόριζο.
newsit

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις

 

Τι περιμένουμε Copyright © 2009 Blue Glide is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Journal