Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

ΤΟ ΣΩΣΑΜΕ...

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 5:51 μ.μ.
Οικεία Παύλου Μελά στην Κηφισιά... Κάναμε ό,τι έπρεπε για να σωθεί... Και τα καταφέραμε!


Η οικία του Πρωτομάστορα του Μακεδονικού Αγώνα Παύλου Μελά στη Κηφισιά που είχε αφεθεί εγκαταλειμμένη από τους ανεύθυνο-υπεύθυνους φορείς να ρημάζει με το πέρας των χρόνων αναστηλώνεται επιτέλους. Αισθανόμαστε υπερήφανοι γιατί δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις για να δούμε επιτέλους τη παρακάτω εικόνα.

Και θα νιώσουμε διπλή ικανοποίηση όταν ολοκληρωθεί το έργο και δούμε την οικία του Παύλου Μελά να έχει αποκτήσει μια εντελώς διαφορετική μορφή από αυτή που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε τα τελευταία χρόνια και να μετατρέπεται σε μουσειακό χώρο αφιερωμένο στο Μακεδονικό Αγώνα προσβάσιμο στην Ελληνική νεολαία αλλά και στους μεγαλύτερους σε ηλικία για να μαθαίνουν μέσα από τα ιστορικά ντοκουμέντα για τη ζωή και τον Αγώνα του παλικαριού και των συμπολεμιστών του.



Σχεδόν ένα χρόνο πριν πήραμε την απόφαση να δραστηριοποιηθούμε πάνω σε αυτό το ζήτημα που έθιγε την αξιοπρέπειά μας. Το σπίτι του Παύλου Μελά σάπιζε ντροπιαστικά για την Πατρίδα και την Ιστορία μας, συνέπεια της διαχρονικής αδιαφορίας κάθε αρμόδιας αρχής. Πήραμε τη κατάσταση στα χέρια μας αποφασίζοντας να κατασκηνώσουμε έξω από την οικία του Ήρωα θέλοντας να ξυπνήσουμε από το λήθαργο την ομολογουμένως ήσυχη γειτονιά αλλά και τους αρμόδιους γείτονες ή μη...



Το διήμερο 28-29 Μαρτίου του 2009 τοποθετήσαμε μια μεγάλη Ελληνική Σημαία αλλά και γιγαντοαφίσα διατυπώνοντας το αίτημά μας και κατασκηνώσαμε έξω από την οικία απαιτώντας την δραστηριοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων.

Μοιράσαμε χιλιάδες ενημερωτικά φυλλάδια στους διερχόμενους οδηγούς αλλά και στους περίοικους ενώ παράλληλα ενημερώσαμε τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ο οποίος ως συνήθως αδιαφόρησε…(με εξαίρεση την εφημερίδα espresso και πλήθος ιστοσελίδων που γνωστοποίησαν το γεγονός). Καλέσαμε τους Αθηναίους και τις Αθηναίες να αφήσουν τη ζεστασιά του σπιτιού τους και να διαμαρτυρηθούν μαζί μας και πράγματι η ανταπόκριση υπήρξε εντυπωσιακή. Το επόμενο πρωί τελέσαμε τρισάγιο στη μνήμη του Παύλου Μελά.





Τα πρώτα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών δεν άργησαν να φανούν. Μια μέρα μετά... Στις 30 Μαρτίου το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία: "Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά, το ζήτημα της οικίας Μελά, θα εισαχθεί άμεσα προς συζήτηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, με στόχο τον χαρακτηρισμό της ως μνημείου." Και επιτέλους στις 4 Σεπτεμβρίου το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων χαρακτήρισε οριστικά και αμετάκλητα την οικία του Παύλου Μελά ως Εθνικό Μνημείο.



Σήμερα πια που οι εικόνες φανερώνουν πως οι εργασίες αναστήλωσης ξεκίνησαν, είμαστε σε θέση να πούμε πως ο αγώνας μας δικαιώθηκε. Δεν διεκδικούμε αποκλειστικότητα στον Αγώνα αυτό για την αποκατάσταση της οικίας Μελά. Έτρεξαν πολλοί, επώνυμοι και ανώνυμοι για να πείσουμε για το αυτονόητο. Είμαστε βέβαιοι όμως, και αυτό το αναγνωρίζουν οι περισσότεροι πως ήταν η περσινή μας παρέμβαση στη Κηφισιά εκείνη που ταρακούνησε τα λιμνάζοντα ύδατα, ξύπνησε συνειδήσεις και επίσπευσε τις διαδικασίες.



"ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ"

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις

 

Τι περιμένουμε Copyright © 2009 Blue Glide is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Journal