Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Το Spiegel καταγγέλει συμπαιγνία γερμανικής τράπεζας εις βάρος της Ελλάδας

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 11:06 π.μ.
Γερμανικός δάκτυλος στα ελληνικά swaps ή τελικά οι γερμανοί σκέφτηκαν πως θέλουν απροβλημάτιστες καλοκαιρινές διακοπές;

Η Μέρκελ ακούει; Μήπως το Focus;

To γερμανικό περιοδικό Del Spiegel αποκαλύπτει πως η Deutsche Bank είχε εμπλακεί σε μία αμφιλεγόμενη χρηματοδότηση ελληνικής εξοπλιστικής παραγγελίας.

Η γερμανική τράπεζα ωστόσο έσπευσε να δηλώσει ότι το deal δεν ήταν αμφιλεγόμενο, αλλά νομιμότατο.

Οπως αναφέρει το περιοδικό ένα χρόνο μετά το περήφημο swap με την Goldman Sachs, το 2003 η Deutsche Bank σχεδίασε για την Ελλάδα ...(μέσω του υποκαταστήματός της στο Λονδίνο), μια νόμιμη αλλά εξαιρετικά αμφιλεγόμενη συναλλαγή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συναλλαγή αυτή αφορούσε την χρηματοδότηση εξοπλιστικής παραγγελίας (όπλων), της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η γερμανική τράπεζα σε συνεργασία με το τμήμα κρατικών χρηματοδοτήσεων της Eurohypo («κομμάτι» της Commerzbank σήμερα), εξασφάλισε στην Αθήνα δάνειο για μια εξοπλιστική παραγγελία.

Εκπρόσωπος της Eurohypo επιβεβαιώνει στο Del Spiegel πως η Eurohypo ανέλαβε το 2003 απαίτηση έναντι του ελληνικού κράτους, ύψους 1 δισ. ευρώ (1,365 δις. δολάρια) , η οποία και εξοφλήθηκε πέρυσι. Η συναλλαγή βασιζόταν σε δύο swaps, που ετοίμασε για την Ελλάδα, χρηματοδοτικό ίδρυμα στο Λονδίνο, όπως είπε.

Tο θέμα που προκύπτει είναι πως, λόγω της περιπλοκότητας του deal, η Eλλάδα δεν ήταν αναγκασμένη να το αποτυπώσει άμεσα στα στατιστικά της στοιχεία, και το έκανε μερικά χρόνια αργότερα, όταν της δόθηκαν τα όπλα.

Μπορεί λοιπόν η κα Μέρκελ να «τα έβαλε» με την αμερικάνικη Goldman Sachs η οποία συνέβαλε στην παραποίηση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, αλλά τι θα πει τώρα που η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας της εμπλέκεται και αυτή, σύμφωνα μάλιστα με γερμανικό (!) περιοδικό, σε… παρόμοια μονοπάτια;

kostasxan

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις

 

Τι περιμένουμε Copyright © 2009 Blue Glide is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Journal