10 March 2010
Να βρίσκονται σε επιφυλακή οι οργανώσεις και οι πολίτες
Να αποκρουστεί κάθε νέα προσπάθεια εξόρυξης χρυσού
Είναι γνωστό ότι εταιρείες που εκμεταλλεύονται περιοχές στις οποίες έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα χρυσού εδώ και αρκετά χρόνια επέλεξαν την Θράκη και ιδιαίτερα τις περιοχές του Περάματος και των Σαπών για την εξόρυξη αυτών των κοιτασμάτων.
Τον τελευταίο καιρό οι διάφοροι υποστηρικτές των εταιρειών εκμεταλλευόμενοι την μεγάλη οικονομική κρίση που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην οικονομία της χώρας και επικαλούμενοι την αύξηση της ανεργίας προσπαθούν να διαμορφώσουν ευνοϊκές συνθήκες για την εκμετάλλευση αυτών των περιοχών.
Το γεγονός ότι εδώ και αρκετό καιρό οι εταιρείες αυτές έχουν έτοιμες μελέτες δίνει το δικαίωμα στους υπερασπιστές της πρότασης να επικαλούνται το άμεσο κέρδος σε χρήμα και θέσεις εργασίας.
Ισχυρίζονται ότι θα επενδυθούν κεφάλαια 1,5 δις ευρώ και το κέρδος για την ελληνική οικονομία θα είναι περίπου 15 δις ευρώ ενώ θα δημιουργηθούν περίπου 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας με προοπτική αυτές να αυξηθούν εξαιτίας των παράπλευρων ωφελημάτων.
Τα πράγματα όμως για τους «χρυσοδάχτυλους» όμως δεν είναι εύκολα αφού θα πρέπει να κινηθούν ώστε να διασκεδαστούν οι φόβοι για το αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης αφού υπάρχει κίνδυνος για το περιβάλλον και τους κατοίκους του, ενώ δεν παραγνωρίζεται και η σθεναρά αντίσταση κοινωνικών ομάδων και περιβαλλοντικών οργανώσεων που αντιτίθενται στο ενδεχομενο μιας τέτοιας επένδυσης.
Η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται πως βλέπει με «καλό μάτι» την πρωτοβουλία των εταιρειών αφού το υπουργείο περιβάλλοντος ακόμη δεν έχει καταργήσει την ΚΥΑ (κοινή υπουργική απόφαση) των τεσσάρων υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης που επιτρέπει την εξόρυξη χρυσού με την μέθοδο της κυάνωσης
Οι επιστήμονες που προωθούν την εκμετάλλευση ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί το παραμικρό και δίνουν το παράδειγμα της γειτονικής Τουρκίας που ήδη έδωσε τρεις άδειες εκμετάλλευσης χρυσοφόρων κοιτασμάτων και προωθεί την έκδοση άλλων τριών ενώ και η Βουλγαρία ήδη άρχισε παρόμοια δραστηριότητα.
Οι αντιρρήσεις των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών δικαιολογούνται από τρεις κινδύνους. Πρώτον, το γεγονός ότι για την εξόρυξη του χρυσού απαιτούνται πολλές χιλιάδες στρέμματα, δεύτερον ότι καταναλώνονται τεράστιες ποσότητες νερού με ότι αυτό συνεπάγεται και τρίτον, ότι η χρήση κυανίου δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον αφού δημιουργούνται απόβλητα που μολύνουν το υπέδαφος, τα ποτάμια και τη θάλασσα.
Οι υπερασπιστές της εξόρυξης χρυσού αντιπαραθέτουν τα επιχειρήματα ότι πλέον με τη νέα τεχνολογία δεν χρειάζονται οι τεράστιες ποσότητες νερού και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από απόβλητα εξαιτίας της ανακύκλωσης τους και της στερεοποίησης τους ώστε αυτά να μην μεταφέρονται σε ποτάμια και θάλασσα.
Είναι φανερό ότι τα στοιχεία που παραθέτει η καναδική εταιρεία έχουν σκοπό να δημιουργήσουν ένα νέο κλίμα γι’ αυτήν, να δημιουργήσουν θετικές προοπτικές για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων εκμεταλλευόμενη την άσχημη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα μας και να δημιουργήσει μέτωπο μεταξύ των πολιτών με δέλεαρ την απασχόληση μπροστά στην διαφαινόμενη ανεργία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Ο κίνδυνος για τη διάσπαση του κοινωνικού μετώπου είναι σήμερα αρκετά μεγάλος αν αναλογιστούμε ότι πριν μερικά χρόνια κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν ευνοϊκό κλίμα για την εταιρεία στη περιοχή των Σαπών προτάσσοντας το επιχείρημα της δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Πρέπει όλοι οι φορείς του τόπου, οι περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις και σύσσωμοι οι πολίτες να βρίσκονται σε επιφυλακή ώστε να μην περάσουν τα νέα σχέδια, με το σκεπτικό ότι τα μεγάλα λόγια για την ασφαλή εξόρυξη του χρυσού δεν διασκεδάζουν τους φόβους των πολιτών για τις καταστροφικές συνέπειες, ενώ δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν οι ασφαλιστικές δικλίδες και οι απαραίτητοι μηχανισμοί που θα κάνουν έλεγχους για την εξακρίβωση αυτών των βλαπτικών επιπτώσεων.
fonirodopis
Εξαπάτησαν ηλικιωμενη και της πήραν τις λιγοστές χρυσές λίρες που είχε
κρυμμένες
Πριν από 8 δευτερόλεπτα
0 σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις