Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Κρίσιμες διαβουλεύσεις για την οικονομία

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 7:46 π.μ.
Δευτέρα, 22 Μάρτιος 2010 18:10 .Εβδομάδα κρίσιμων διαβουλεύσεων για την ελληνική οικονομία, ενόψει της συνόδου κορυφής της Πέμπτης, ενώ η ΕΕ εμφανίζεται διχασμένη για το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας. Οι ηγέτες της ευρωζώνης θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τη γερμανική επιφυλακτικότητα για την έγκριση ενός μηχανισμού βοηθείας.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο οποίος θα απότελούνταν από ένα σύστημα συντονισμένων διμερών δανείων, στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

Ωστόσο, η Γερμανίδα καγελάριος Αγγελα Μέρκελ αμφισβήτησε ακόμη και το ενδεχόμενο να απασχολήσει τη Σύνοδο το θέμα. "Πιστεύω ότι προς το παρόν η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από χρήματα και η ελληνική κυβέρνηση το επιβεβαίωσε. Γι' αυτό το λόγο θα συμβούλευα να μην δημιουργήσουμε αναταραχές στις αγορές δημιουργώντας ψευδείς προσδοκίες από τη σύνοδο της Πέμπτης", δήλωσε η Μέρκελ χθες Κυριακή.



Πιέσεις στο Βερολίνο να εγκρίνει το μηχανισμό βοηθείας για την Ελλάδα, ασκεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σήμερα.



"Είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης. Είμαι λοιπόν σίγουρος ότι η Γερμανία θα συνεισφέρει εποικοδομητικά στην επίλυση της παρούσας κρίσης", δήλωσε ο Μπαρόζο στην οικονομική εφημερίδα.



"Έχουμε ανάγκη με την ευκαιρία αυτής της συνόδου κορυφής από μια απόφαση για το πώς θα διαχειρισθούμε το ζήτημα της Ελλάδας. Διαφορετικά η μεγάλη αβεβαιότητα κινδυνεύει να παραταθεί επί μακρόν", προσθέτει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπογράμμίζει: "Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, διακινδυνεύοντας τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ και τροφοδοτώντας την κερδοσκοπία στις αγορές εναντίον της Ελλάδας και του κοινού νομίσματος".



Εις επίρρωσιν των δηλώσεών του, το ευρώ υποχώρησε σήμερα έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την αβέβαιη προοπτική της υποστήριξης προς την Ελλάδα.



"Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για την εσωτερική πολιτική της Γερμανίας", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συνέντευξη του στην εφημερίδα.



Αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει τώρα "να λύσει με επείγουσα διαδικασία" το ελληνικό πρόβλημα και αυτό "ανεξάρτητα από την πολιτική ατζέντα των κρατών-μελών" πρόσθεσε ο ίδιος, υπαινισσόμενος τις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 9 Μαΐου στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το αποτέλεσμα των οποίων είναι εξαιρετικά κρίσιμο για το μέλλον του κυβερνώντος γερμανικού συνασπισμού.



Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ούλριχ Βίλχελμ δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να συζητήσει με τους ευρωπαίους εταίρους της για τους τεχνικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βοηθηθεί η Ελλάδα, με μια εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη το θέμα μιας χρηματοπιστωτικής βοήθειας



Οι "αποφάσεις για χρηματοπιστωτικές βοήθειες" προς την Ελλάδα "δεν βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη" της συνόδου κορυφής της ΕΕ που θα γίνει στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, ανέφερε ο Βίλχελμ και πρόσθεσε πως "οι βάσεις της ευρωπαϊκής δράσης εξακολουθούν να είναι οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου", δηλαδή ότι "οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα δράσουν με αποφασιστικό τρόπο αν απειληθεί η σταθερότητα της ευρωζώνης".



Στο μεταξύ, υπενθύμισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, η ίδια η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από βοήθεια. Ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου "δήλωσε σαφώς ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει χρηματοπιστωτική βοήθεια" σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες, Κυριακή, με τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, σημείωσε ο Βίλχελμ.



Ωστόσο "τεχνικές συνομιλίες γίνονται εδώ και μήνες για την εξεύρεση τρόπων αντίδρασης αν παρουσιαστεί μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης" και αυτές συνεχίζονται, προσέθεσε και κατέληξε: "Και σε αυτήν την περίπτωση, μια χρηματοπιστωτική συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί οπωσδήποτε μια πιθανότητα για την καγκελάριο και για τη γερμανική κυβέρνηση".



Στο μεταξύ, η ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόσθεσε σήμερα τη δική της φωνή στη φωνή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να ζητήσει την έγκριση σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα αυτήν την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, αυξάνοντας την πίεση επί της απρόθυμης Γερμανίας.



"Η ισπανική προεδρία θα εργασθεί γι' αυτό", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος προσερχόμενος στη συνάντηση των ευρωπαίων ομολόγων του στις Βρυξέλλες. "Είναι μια σημαντική στιγμή για το μέλλον της ΕΕ, του ευρώ. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να δώσουμε αυτή την εμπιστοσύνη, αυτή την αλληλεγγύη που θεωρώ ότι αξίζει η Ελλάδα, χάρις στα μέτρα που η κυβέρνηση του Παπανδρέου έχει λάβει", δήλωσε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών.



Υπέρ της παροχής βοήθειας στην Ελλάδα έχουν ταχθεί και η Γαλλία και η Ιταλία, παίρνοντας αποστάσεις από τη Γερμανία.



"Πρέπει να υποστηρίξουμε την Ελλάδα, πρέπει να υποστηρίξουμε, δηλαδή κυρίως τη ζώνη του ευρώ γιατί η Ελλάδα ανήκει σ' αυτήν", δήλωσε, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ και πρόσθεσε:



"Μπορούμε να έχουμε πρωτότυπες ιδέες που θα αποδώσουν πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όμως, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υποστηρίξουμε τους Έλληνες φίλους μας, οι οποίοι πρότειναν ένα πολύ θαρραλέο σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής για να μειώσουν το έλλειμμά τους".



"Θα ήταν καλύτερο εάν καταφέρναμε να μιλήσουμε γι' αυτό πριν από τη σύνοδο κορυφής", τόνισε ο γάλλος υπουργός απορρίπτοντας την ιδέα ότι οι γαλλο-γερμανικές σχέσεις θα πληγούν από τις διαφορές των δυο πλευρών στο ζήτημα αυτό.



Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να μην εγκαταλείψουν την Αθήνα.



"Έχουμε ανάγκη από μια συμβιβαστική λύση για την Ελλάδα, πιστεύω ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης", πρόσθεσε και υπογράμμισε πως "αν η Ένωση δεν προσφέρει λύση σε μια χώρα της ζώνης του ευρώ, που περνά δύσκολη φάσει, σημαίνει ότι δεν μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην διεθνή σκηνή".



"Όταν μια χώρα της ζώνης του ευρώ περνάει μια κρίσιμη φάση, έχουμε το ηθικό και συνταγματικό καθήκον να παρέμβουμε", σημείωσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας και κατέληξε: "Η Ιταλία είναι έτοιμη να συνεισφέρει. Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταβάλλει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και εμείς τον στηρίζουμε σε ποσοστό 100%".



Ο ομόλογός του του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν έμμεσα επέκρινε τη γερμανική στάση, λέγοντας ότι υπονομεύει την αλληλεγγύη της ΕΕ.



Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Παπανδρέου



Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζωνή καθώς και τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίζει η Ελλάδα, συζητήθηκαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες ο πρωθυπουργός με τη Γερμανίδα καγκελάριο.



Ο κ. Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι, η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει χρηματοδοτική βοήθεια από τους εταίρους της, περιέγραψε τις πολιτικές που εφαρμόζει, και ανέλυσε τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διασφαλίσει και να ενισχύσει την σταθερότητα της Ευρωζώνης.



Η κυρία Μέρκελ, επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στην πολιτική που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, τη βούλησή της για συνεργασία με την Ελλάδα, και την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προστατεύσει την σταθερότητα στην Ευρωζώνη, σύμφωνα και με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου.

sofokleous.10

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις

 

Τι περιμένουμε Copyright © 2009 Blue Glide is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Journal