Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Κομματικό κράτος στήνει το ΠΑΣΟΚ

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 3:25 μ.μ.
Ημερομηνία ανάρτησης: 19 Μαρτίου 2010.

Μέρες ’81 όταν, εν μια νυκτί, ο αλήστου μνήμης Μένιος Κουτσόγιωργας ξήλωσε όλη τη δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία, έγραφε ο Γ. Φράγκος, εγκαθιστώντας κομματικό κράτος, ξαναζεί η Δημόσια Διοίκηση.

Με φωτογραφικές διατάξεις στο νομοσχέδιο Ραγκούση για το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων, δίνονται επιπλέον μόρια στα «παιδιά» του νέου ΠΑΣΟΚ, ενώ αποκλείονται οι μη φίλα προσκείμενοι στο κυβερνών κόμμα.

Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την κατάληψη, από τους «εκλεκτούς» της νέας διακυβέρνησης, των 30.000 θέσεων ευθύνης στον δημόσιο τομέα…

Για να μπορέσουν μάλιστα να επιβάλουν τους «αρεστούς» διευθυντές, τμηματάρχες κ.ά., με βάση τις λίστες των δημοσίων υπαλλήλων που ξεσκονίζει η Ιπποκράτους, δεν δίστασαν να «πετάξουν» έξω από τις κρίσεις των διευθυντικών στελεχών του Δημοσίου και την «πράσινη» ΑΔΕΔΥ.

Ισως γιατί ο πρόεδρος της τελευταίας, Σπύρος Παπασπύρου, παρότι πολιτικά ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, εντούτοις δεν είναι πειθήνιο όργανό του, όπως θα ήθελαν πολλοί στην κυβέρνηση.



Με το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων επανέρχεται η αναξιοκρατία στις θέσεις – κλειδιά του Δημοσίου, για τους παρακάτω λόγους:

- Από το ΕΙΣΕΠ εκπαραθυρώνεται η ΑΔΕΔΥ που μέχρι σήμερα συμμετείχε με τον πρόεδρο της ή τον αναπληρωτή του.



- Στο ΣΕΠ δεν προβλέπεται καθόλου εκπροσώπηση των υπαλλήλων με αιρετά μέλη.

Αρα το Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων καθίσταται όργανο απόλυτης χειραγώγησης από τον οικείο υπουργό ή περιφερειάρχη και πρόεδρο ΝΠΔΔ για την επιλογή των διευθυντών.



- Στα υπηρεσιακά συμβούλια τα τρία μέλη διορίζονται χωρίς καμία δέσμευση, ενώ σήμερα ο πρόεδρος του Υ.Σ. πρέπει να λαμβάνεται από τους πέντε αρχαιότερους στα καθήκοντα διευθυντές.



Το colpo grosso γίνεται με τα μόρια που θα παίρνει ο υποψήφιος για θέση ευθύνης. Καταρχήν μειώνεται η μοριοδότηση του βασικού τίτλου σπουδών από 300 σε 250 μόρια, ενώ αυξάνεται η μοριοδότηση του δεύτερου μεταπτυχιακού από 60 στα 80 μόρια.

Παράλληλα, μειώνεται η μοριοδότηση της επιμόρφωσης από τα 100 στα 30 μόρια και στο μισό η μοριοδότηση του συνολικού χρόνου υπηρεσίας (30 έτη) από 600 στα 300 μόρια.

Επίσης, μειώνεται η μοριοδότηση της βαθμολογίας των υπηρεσιακών εκθέσεων από 700 σε 300 μόρια.



Συμπεράσματα:

1. Η υπερβολική ενίσχυση της μοριοδότησης των μεταπτυχιακών τίτλων έναντι των διδακτορικών δεν είναι μόνο άδικη αλλά φωτογραφίζει συγκεκριμένους υποψηφίους.

2. Η μείωση της μοριοδότησης του συνολικού χρόνου υπηρεσίας θα εμποδίσει την επιλογή των παλιών υπαλλήλων που δεν έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους ούτε γνωρίζουν ξένες γλώσσες.

3. Η μείωση της μοριοδότησης της επιμόρφωσης των υπαλλήλων αποτελεί αντικίνητρο για τη διαρκή εκπαίδευσή τους.

4. Η αλλαγή του τρόπου μοριοδότησης του χρόνου άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου δίνει προβάδισμα σε υπαλλήλους με μικρότερο χρόνο σε θέσεις διευθυντού ή τμηματάρχη έναντι συναδέλφων τους με πολυετή σταδιοδρομία γενικού διευθυντή ή διευθυντή.

5. Η μείωση της μοριοδότησης του μέσου όρου βαθμολογίας των υπηρεσιακών εκθέσεων θα αποτελέσει αντικίνητρο αποδοτικότητας και θα καταρρακώσει το ηθικό των μη κομματικών υπαλλήλων.



Ολα αυτά συνοψίζονται στη φράση : «Ξανά το ΠΑΣΟΚ στα ίδια λημέρια. Δεν αλλάζει! Δεν μπορεί να αλλάξει»!



Bookmark It

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις

 

Τι περιμένουμε Copyright © 2009 Blue Glide is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Journal