Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Σώζουν την Ελλάδα αλλά… δεν το λένε!

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 11:51 π.μ.
Δευτέρα, 15 Μάρτιος 2010 01:52

Απίστευτη σύγχυση δημιουργεί η ευρωπαϊκή διγλωσσία για το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση των κρίσιμων συνεδριάσεων των συμβουλίων υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. των 27. Στις αγορές, όμως, το μήνυμα ήδη ληφθεί: αν υπάρξει κίνδυνος χρεοκοπίας, η Ελλάδα θα σωθεί, αλλά με τρόπο που η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει ότι δεν θα προκαλέσει… βροχή «μαύρων» ψηφοδελτίων στις τοπικές εκλογές του μεγαλύτερου γερμανικού ομόσπονδου κρατιδίου τον προσεχή Μάιο.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στέλνουν αντιφατικά μηνύματα για το σχέδιο διάσωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε… ψυχική διαταραχή, όποιον επιχειρεί να τα ερμηνεύσει με την κοινή λογική, αγνοώντας τις περίπλοκες πολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη.



Από τη μια πλευρά, αλλεπάλληλα δημοσιεύματα σε έγκυρες εφημερίδες και ΜΜΕ, που είναι βέβαιο ότι δεν επινοούνται από τους δημοσιογράφους, παρέχουν διαβεβαιώσεις, ότι η τεχνική επεξεργασία του σχεδίου διάσωσης έχει προ πολλού ολοκληρωθεί.



Πολύ απλά, το σχέδιο προβλέπει, ότι όποτε η ελληνική κυβέρνηση συναντήσει δυσκολίες στην αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων, είτε με τη μορφή των απαγορευτικά υψηλών επιτοκίων δανεισμού που επιβάλλουν οι αγορές, είτε επειδή δεν θα εκδηλωθεί επαρκής ζήτηση για ομόλογα, κρατικές τράπεζες από την Γαλλία και την Γερμανία θα αγοράσουν όσα ομόλογα χρειασθεί και με σαφώς χαμηλότερη απόδοση από αυτή που θα ζητεί η αγορά.



Με τον τρόπο αυτό, και η Ελλάδα θα αποφύγει τον κίνδυνο μιας στάσης πληρωμών (χρεοκοπία), και οι πολιτικοί της Ευρωζώνης (πρωτίστως οι Γερμανοί) θα μπορούν να ισχυρίζονται, ότι δεν παραβιάσθηκε ο βασικός κανόνας της νομισματικής ενοποίησης, που απαγορεύει την οικονομική στήριξη μιας χώρας από άλλη.



Μάλιστα, οι πληροφορίες που αφήνονται να διαρρεύσουν στον Τύπο για το σχέδιο διάσωσης φθάνουν σε τέτοια λεπτομέρεια (για να γίνουν πειστικές), ώστε να αποκαλύπτονται (την περασμένη εβδομάδα από το Spiegel) ακόμη και τα ονόματα των τεχνοκρατών που απαρτίζουν την άκρως απόρρητη, υποτίθεται, ομάδα που επεξεργάσθηκε το σχέδιο.



Ταυτόχρονα, όμως, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, ο Γερμανός ομόλογός της Βόλφγκανκ Σόιμπλε, αλλά ακόμη και εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, ξεκαθαρίζουν με σειρά δηλώσεών τους το τελευταίο 48ωρο, ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις για στήριξη της Ελλάδας από τους υπουργούς Οικονομικών αυτή την εβδομάδα, ότι δεν τίθεται θέμα διάσωσης της Ελλάδας, ή ότι η χώρα μας δεν έχει ζητήσει οικονομική υποστήριξη, αλλά μόνο πολιτική!



Στα μάτια του μέσου πολίτη, αυτή η ευρωπαϊκή διγλωσσία φαίνεται απλώς παράλογη, καθώς μόνο οι καλά γνωρίζοντες μπορούν να την αποκωδικοποιήσουν:



- Μετά τα επώδυνα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, η αποτροπή με κάθε τρόπο της χρεοκοπίας της Ελλάδας έγινε μονόδρομος, ιδιαίτερα μάλιστα καθώς ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι δεν θα δίσταζε να ζητήσει τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αν δεν έβρισκε την αναμενόμενη στήριξη από την Ευρωζώνη. Τούτο, διότι, όπως εξήγησε πολύ απλά και ο Όλι Ρεν, από τη διάσωση της Ελλάδας θα κριθεί το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



- Την ίδια στιγμή, όμως, αυτό που αποτελεί κοινό μυστικό στις Βρυξέλλες, παραμένει «ταμπού», ιδιαίτερα για τον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας, που αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη εκλογική αναμέτρηση στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία τον Μάιο και κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο της σημαντικότερης ομόσπονδης κυβέρνησης. Σε αυτό το περιβάλλον, θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία μια επίσημη δημόσια δήλωση από το Βερολίνο, ότι προτίθεται να διασώσει τους «απατεώνες της Ελλάδας», κατά τη γνωστή… φιλελληνική διατύπωση του Focus, που εκφράζει τις αντιλήψεις της πλειονότητας των Γερμανών ψηφοφόρων.



- Επιπλέον, παρότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν, ότι η Ελλάδα θα έχει την υποστήριξη που χρειάζεται αμέσως μόλις το ζητήσει, στην Αθήνα εκτιμούν, ότι θα ήταν ολέθριο σφάλμα να ζητηθεί στην παρούσα φάση βοήθεια, γιατί η Γερμανία θα απέτρεπε την επισημοποίηση της στήριξης, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, και τα ελληνικά ομόλογα θα γίνονταν πάλι ο αγαπημένος στόχος κάθε διεθνούς κερδοσκόπου.



Σε αυτό το εξαιρετικά σύνθετο πολιτικό περιβάλλον, που μόνο οι λάτρεις του ευρωπαϊκού παρασκηνίου μπορούν να κατανοήσουν, αυτό που μετράει είναι ότι οι αγορές έχουν λάβει το σωστό μήνυμα και ανταποκρίνονται ανάλογα: τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, όπως ανέφερε η Citigroup σε πρόσφατη έκθεσή της, οι αγοραστές ελληνικών ομολόγων σαφώς υπερέχουν έναντι των πωλητών, καθώς υπάρχει πλέον η βεβαιότητα ότι η χρεοκοπία έχει αποτραπεί.



Η Goldman Sachs, μάλιστα, που από πολλούς θεωρείται πρωταγωνίστρια του κερδοσκοπικού παιχνιδιού κατά του ευρώ, θεωρεί τόσο βέβαιη την αποτροπή της χρεοκοπίας, που προτρέπει τους πελάτες της να αγοράζουν ευρώ, εκτιμώντας ότι έχει περιθώριο ανόδου μέχρι και στο 1,45 δολ. «Στην αγορά ξέρουν ότι δεν μπορούν να ποντάρουν άλλο στη χρεοκοπία της Ελλάδας. Αυτό, και όχι ο πολιτικός «θόρυβος» από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι το στοιχείο που έχει τελικά τη μεγαλύτερη σημασία», τονίζει κυβερνητικό στέλεχος στην Αθήνα…
sofokleous.10

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις

 

Τι περιμένουμε Copyright © 2009 Blue Glide is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Journal