Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Δεν τα βρήκαν

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 8:22 μ.μ.
11/03/2010
ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Απέτυχαν να βρουν κοινούς τόπους για την επίτευξη εθνικής συνεννόησης Δ. Χριστόφιας και Ν. Αναστασιάδης κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο. Με δήλωσή του, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Ν. Αναστασιάδης άφησε να διαφανεί το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Με μια λιτή δήλωση, διατυπωμένη σε αυστηρό ύφος, ο Νίκος Αναστασιάδης αποτύπωσε τα πεπραγμένα της χθεσινής συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, κατά την οποία συζήτησαν τις προοπτικές μιας ευρύτερης συνεννόησης μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Μια λακωνική δήλωση, μεστή, ωστόσο, πολιτικού περιεχομένου, η οποία στέλνει ξεκάθαρο και σαφές μήνυμα προς την Κυβέρνηση, ότι η επίτευξη εθνικής συνεννόησης δεν μπορεί παρά να βασίζεται σ’ ένα minimum, τουλάχιστον, consensus διαβούλευσης και συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και όχι στην εκ των υστέρων επικύρωση προειλημμένων πολιτικών αποφάσεων.

Αυτό ήταν, άλλωστε, και το μήνυμα που μετέφερε ο κ. Αναστασιάδης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τονίζοντάς του ότι η επίτευξη της μέγιστης δυνατής ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο επιτυγχάνεται διά της οδού της διαβούλευσης και των αμοιβαίων συγκλίσεων.

«Η ουσία της συνάντησης», αναφέρει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ., «αφορούσε τις προοπτικές μιας εθνικής συνεννόησης μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο… Και θέλω να τονίσω ότι η εδώ παρουσία μου σήμερα δεν θα έχει καμία σημασία, εάν δεν συνοδευτεί από την έμπρακτη υλοποίηση της όποιας διάθεσης για συνεργασία.

Εξήγησα στον Πρόεδρο ότι για μας προϋπόθεση είναι η έγκαιρη εκ των προτέρων και ουσιαστική διαβούλευση πριν από τη λήψη των οποίων αποφάσεων. Έτσι εξάλλου λειτουργεί η σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική πρακτική. Μέσα από τη διαβούλευση και τις συγκλίσεις να καταλήγουμε στη μέγιστη δυνατή ενότητα».

Στη συνέχεια της δήλωσής του, ο Ν. Αναστασιάδης καθιστά σαφές ότι η ευθύνη για την εμπέδωση κλίματος εθνικής συνεννόησης βρίσκεται στην Κυβέρνηση, η οποία και οφείλει «να πείσει», κατά τη διατύπωσή του, ότι πραγματικά επιθυμεί την εθνική ενότητα. «Σε διαφορετική περίπτωση, έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η δική μας στήριξη, εάν δεν λαμβάνονται υπόψη βασικές δικές μας ανησυχίες», διεμήνυσε.

Καθίσταται σαφές ότι, δεδομένων των στόχων της, η χθεσινή συνάντηση δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και δεν άφησε ικανοποιημένους ούτε τον Ν. Αναστασιάδη ούτε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μάλιστα, ο Νίκος Αναστασιάδης εμφανιζόταν έντονα προβληματισμένος μετά το πέρας της συνάντησης, καθώς είχε επενδύσει στην πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την έναρξη ενός διαλόγου για την εθνική συνεννόηση.



Λεκτικές διαβεβαιώσεις…

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας περιορίστηκε σε λεκτικές και αόριστες διαβεβαιώσεις, κάτι που δεν έκρινε επαρκές ο Ν. Αναστασιάδης.

Όπως ανέφερε στη «Σ» υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης, η Κυβέρνηση θα πρέπει, επιτέλους, να καταλάβει πως, «αν θέλει στήριξη, θα πρέπει να ακούει και την άλλη πλευρά» και ότι με λεκτικές διαβεβαιώσεις, που δεν συνοδεύονται από τις ανάλογες έμπρακτες πρωτοβουλίες, δεν μπορεί να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ουσιαστικής συνεννόησης και ενότητας.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Εκπροσώπου Τύπου του ΔΗ.ΣΥ., Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος, μιλώντας στη «Σ», επισήμανε ότι η πορεία των σχέσεων της Κυβέρνησης με την αντιπολίτευση καθώς και η προοπτική επίτευξης εθνικής συνεννόησης θα κριθεί στην πράξη, μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες. «Θα διαπιστώσουμε στο επόμενο διάστημα αν η Κυβέρνηση αποφασίσει να διαφοροποιήσει την πολιτική της. Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει πρόβλημα στη γενικότερη πολιτική της Κυβέρνησης και θα πρέπει να διαφοροποιηθεί συνολικά», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.



Σήμερα με Ταλάτ - Τετάρτη με Άντρο

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει σήμερα το πρωί γεύμα εργασίας με τον Τ/κ ηγέτη Μ.Α. Ταλάτ. Στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνονται οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως της πρόσφατης απόφασης του ΕΔΑΔ για τις προσφυγές. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Σεράι στην κατεχόμενη Λευκωσία και σ’ αυτήν αναμένεται να συζητηθεί και η προοπτική των απευθείας διαπραγματεύσεων σε σχέση με τις επικείμενες κοινοτικές εκλογές στα κατεχόμενα.

Την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί, τελικά, η προγραμματισμένη συνάντηση του Ν. Αναστασιάδη με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, καθώς ο αρχηγός του ΔΗ.ΣΥ. αναχωρεί την Πέμπτη το βράδυ για το εξωτερικό.



Συνάντηση με τον Αμερικανό Πρέσβη

Ο κ. Αναστασιάδης είχε χθες και συνάντηση με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο Φρανκ Ουρμπάντσικ, κατά την οποία συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό και θέματα της επικαιρότητας.

Ο κ. Ουρμπάντσικ δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι ανηλλάγησαν απόψεις πάνω στο Κυπριακό, ενώ επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας του στην επίτευξη δίκαιης λύσης στο πρόβλημα.

Από την πλευρά του, ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε πως η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για την ομαλή πορεία των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε το συντομότερο να εξευρεθεί αποδεκτή λύση στο πρόβλημα.



Η δήλωση Αναστασιάδη



Οι προϋποθέσεις για εθνική συνεννόηση



«Κατά τη σημερινή συνάντηση είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ από τον Πρόεδρο για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων. Η ενημέρωση, όμως, δεν ήταν το κύριο θέμα της συνάντησης. Η ουσία αφορούσε τις προοπτικές μιας εθνικής συνεννόησης μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο, πρώτιστα στο Κυπριακό αλλά βεβαίως και στην οικονομία που έχει δυστυχώς καταστεί μια δεύτερη εθνική πληγή.

Και θέλω να τονίσω ότι η εδώ παρουσία μου σήμερα δεν θα έχει καμία σημασία εάν δεν συνοδευτεί από την έμπρακτη υλοποίηση της όποιας διάθεσης για συνεργασία.

Εξήγησα στον Πρόεδρο ότι για μας προϋπόθεση είναι η έγκαιρη εκ των προτέρων και ουσιαστική διαβούλευση πριν από τη λήψη των οποίων αποφάσεων. Έτσι, εξάλλου, λειτουργεί η σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική πρακτική. Μέσα από τη διαβούλευση και τις συγκλίσεις να καταλήγουμε στη μέγιστη δυνατή ενότητα.

Η ευθύνη να πείσει ότι πραγματικά επιθυμεί την εθνική συνεννόηση βρίσκεται στην πλευρά της Κυβέρνησης. Σε διαφορετική περίπτωση, έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η δική μας στήριξη, αν δεν λαμβάνουν υπόψη βασικές δικές μας ανησυχίες».

simerini

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις

 

Τι περιμένουμε Copyright © 2009 Blue Glide is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Journal