Τρίτη, 16 Μάρτιος 2010 02:08 .Σε ιστορική συμφωνία για το ελληνικό πρόβλημα, την πρώτη που θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση ενός κράτους της Ευρωζώνης από άλλα κράτη-μέλη, κατέληξε χθες βράδυ το Eurogroup, αλλά το deal δεν φαίνεται να πείθει τις αγορές, όπως τεκμαίρεται τουλάχιστον από τη χθεσινοβραδινή διακύμανση του ADR της Εθνικής Τράπεζας στην Νέα Υόρκη.
Ο μόνιμος προεδρεύων του συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους την οριστικοποίηση της συμφωνίας, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, αλλά με τρόπο που έδειχνε σαφώς, ότι οι επικίνδυνες «λεπτομέρειες» έχουν ήδη διευθετηθεί.
«Αποσαφηνίσαμε τις τεχνικού χαρακτήρα διευθετήσεις, που θα μας επέτρεπαν να αναλάβουμε συντονισμένη δράση, με τρόπο άμεσο σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο», τόνισε ο Γιούνκερ, που σημειωτέον είναι ο τελευταίος από τους ιδρυτές της Νομισματικής Ένωσης, με ενεργό πολιτικό ρόλο μέχρι σήμερα, και ήταν ένας από τους ηγέτες που είχαν συμφωνήσει, ότι στην Ευρωζώνη απαγορεύεται η χρηματοδότηση κράτους από κράτος.
Περισσότερες λεπτομέρειες για το μηχανισμό στήριξης και τη λειτουργία του δεν έγιναν γνωστές, έγινε όμως σαφές, ότι:
1. Ο μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί μόνο αν η Ελλάδα, παρά τη βελτιωμένη εικόνα της στις αγορές, μετά τη λήψη των έκτακτων μέτρων, δεν καταφέρει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις αγορές με ανεκτό κόστος. Η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού για να τεθεί σε λειτουργία και αυτό θα πρέπει να γίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25 και 26 Μαρτίου, δηλαδή στην τελευταία σύνοδο των ηγετών της Ευρώπης πριν το «δίμηνο του διαβόλου» για την Ελλάδα (Απρίλιος-Μάιος), όταν η χώρα θα πρέπει να συγκεντρώσει 25 δις. ευρώ για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν, ότι ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει στήριξη μόνο αν στις δέκα ημέρες που μεσολαβούν μέχρι τη σύνοδο, το spread δανεισμού της Ελλάδας δεν έχει υποχωρήσει κάτω από τις 250 μονάδες βάσης.
2. Στο μηχανισμό στήριξης δεν θα περιλαμβάνονται κρατικές εγγυήσεις δανεισμού από χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, καθώς η Γερμανία εξέφρασε φόβους, ότι αυτό θα εξέθετε την πρωτοβουλία σε αμφισβήτηση από Γερμανούς πολίτες στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, επειδή θα εκλαμβανόταν σαν παραβίαση της Συνθήκης. Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι ο δανεισμός της Ελλάδας, που πιθανότατα θα γίνει από κρατικές τράπεζες, με πρώτη τη γερμανική KfW, δεν θα γίνει με βάση το χαμηλό μέσο όρο των επιτοκίων δανεισμού των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, αλλά με κόστος σαφώς υψηλότερο, ώστε να μη θεωρηθεί ότι προσφέρεται «δωρεάν γεύμα» σε ένα κράτος παραβάτη των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας. Πάντως, το κόστος δανεισμού θα είναι σαφώς χαμηλότερο από τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται από την αγορά η Ελλάδα και ενδεχομένως με spread μικρότερο των 200 μονάδων από τα γερμανικά ομόλογα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας, εφόσον τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά και ζητηθεί στήριξη εκ μέρους του Πρωθυπουργού, θα εκδηλωθεί την Μεγάλη Παρασκευή, ή την Δευτέρα του Πάσχα, δηλαδή σε ημέρες αργιών για τις αγορές, λόγω του Πάσχα (φέτος το Πάσχα καθολικών και ορθοδόξων συμπίπτει στις 4 Απριλίου). Έτσι, θα εξασφαλισθεί ο αιφνιδιασμός της αγοράς, ώστε να μεγιστοποιηθεί η επίδραση της παρέμβασης.
Πάντως, η συμφωνία δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους παράγοντες της αγοράς. «Είναι ένα παιχνίδι με πολλές παγίδες για τους πολιτικούς», τόνισε στο Bloomberg οικονομικός αναλυτής της ING στις Βρυξέλλες, που εργαζόταν στο παρελθόν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Πρέπει να κερδίσουν χρόνο», προσθέτει ο ίδιος, εννοώντας ότι η τακτική των Ευρωπαίων αποσκοπεί στη μείωση των spread, ώστε τελικά να μη χρειασθεί η παρέμβαση, που θα άλλαζε τους κανόνες λειτουργίας της Ευρωζώνης.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη διαπραγμάτευση της κορυφαίας ελληνικής τραπεζικής μετοχής στις διεθνείς αγορές, που συνεχίσθηκε και μετά τις ανακοινώσεις και θεωρητικά ενσωμάτωσε τις πρώτες αντιδράσεις, δεν καταγράφονται ενθαρρυντικές ενδείξεις. Το ADR (πιστοποιητικό κατάθεσης τίτλων) της Εθνικής Τράπεζας στην Νέα Υόρκη έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 1,6%. Νωρίτερα, τα spread των ελληνικών ομολόγων κινούνταν οριακά χαμηλότερα από την Παρασκευή
sofokleous.10
Τρίτη 16 Μαρτίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις