Μετά την Κύπρο..
Δείτε την Αθήνα πριν από λίγο
Για την κόκκινη σκόνη” μίλησε στο Νewsit.gr ο Διευθυντής της ΕΜΥ Δημήτρης Ζιακόπουλος ο οποίος εξήγησε από πότε και πως ξεκινά το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης και μέχρι που μπορεί να μεταφερθεί.
Το συναντάμε συχνά σε όλη την Νότια Ευρώπη. Είναι ένα συχνό φαινόμενο -το συναντάμε απο την αρχαιότητα ακόμη και σε μυθοπλασίες- και στην εποχή μας έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια την Ανοιξη.
Ωστόσο έχει καταγραφεί ότι εμφανίζεται πλέον από το Φεβρουάριο και σταδιακά μας έρχεται “απρόσκλητο” μέχρι τον Ιούνιο, ενώ ορατό γίνεται και το Φθινόπωρο.
Αναφέρεται από τα χρόνια του Ομήρου στην Ιλιάδα και οι αρχαίοι Ελληνες πίστευαν οτι την κόκκινη βροχή η αλλιώς τις “ματωμένες σταγόνες” όπως αναφέρονται χαρακτηριστικά – την έριξε ο Δίας ως εκδίκηση για το θάνατο ενός από τους γιους του απ τον Πάτροκλο.
Όπως εξηγεί στο Νewsit.gr ο κ Δημήτρης Ζιακόπουλος κατά μέσο όρο καταγράφονται 30 φαινόμενα μεταφοράς της αφρικανικούς σκόνης στη Νότια Ευρώπη.
Ο μηχανισμός του φαινομένου χωρίζεται σε όρια στάδια.
Το πρώτο είναι το στάδιο της αιώρησης της σκόνης από το έδαφος της Αφρικής έρήμου στην ατμόσφαιρα και ανάλογα με τια οποίες δυναμικές αιτίες αυξάνεται και το ύψος που φτάνει στην ατμόσφαιρα.
Στο δεύτερο στάδιο ξεκίνα το ταξίδι που οφείλεται στα Νοτιοδυτικά ρεύματα που αρχίζουν και μεταφέρουν τη σκόνη σε τεράστιες αποστάσεις. Τέλος το τρίτο στάδιο είναι αυτό της απόθεσης που μπορεί να γίνει είτε με ξηρό τρόπο, (ξηρή βροχη ) ή να επηρεαστεί από τους υδάτινους όγκους στην ατμόσφαιρα και να πέσει στο έδαφος ως λασποβροχή.
Η ταχύτητα του και η έκταση που ”λερώνει” σύμφωνα με τις καταγραφές ακόμη και τις σκανδιναβικές χώρες ενώ έχει βρέξει κόκκινη βροχή ακόμη και στην Καραϊβική.
Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι και στη Γαλλία και στη Γερμανία, από τη μεταφορά της αφρικανικής σκόνης, προκλήθηκε κόκκινη χιονόπτωση!
Όπως τόνισε ο διευθυντής της μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η κόκκινη σκόνη εκτός απο το γεγονός οτι λερώνει τα πάντα και εισχωρεί παντού γεμίζει την ατμόσφαιρα με μικρά αιωρούμενα σωματίδια.
Δημιουργεί προβλήματα αναπνευστικά και κυρίως τα πιο έντονα είναι στα άτομα υψηλού κινδύνου που πάσχουν από αναπνευστικά νοσήματα τα οποία και επιδεινώνονται ενώ μεγάλη προσοχή ομως πρέπει να χουν και όλου όσοι πάσχουν από αλλεργίες.
newsit
Τα άγνωστα χόρτα της ελληνικής φύσης
Πριν από 26 δευτερόλεπτα
0 σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις