Ημερομηνία ανάρτησης: 04 Φεβρουαρίου 2010.
Εκδήλωση για τον μεγάλο έλληνα μαθηματικό, Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, διοργανώνεται στις 4 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο Μόναχο.
Προχθές, με αφορμή τα 60 χρόνια από το θάνατό του, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Καραθεοδωρή στο Μόναχο, όπου αναπαύονται η σύζυγός του Ευφροσύνη και ο υιός του Στέφανος.
Στην επιμνημόσυνη δέηση, που τέλεσε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, κ. Απόστολος Μαλαμούσης, παρέστησαν δύο φιλέλληνες καθηγητές της Μαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μονάχου, ο Δρ. Ρούντολφ Φριτς και ο Ακαδημαϊκός, Δρ. Ρόλαντ Μπούρλισχ, ο πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου, μηχανολόγος-μηχανικός, Κωνσταντίνος Μουτάφης, κ.ά..
Ο Δρ. Ρόλαντ Μπούρλισχ, έχει χαρακτηρίσει τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή ως τον μεγαλύτερο Έλληνα μαθηματικό, όλων των εποχών. Άλλωστε, ο ίδιος ο Αϊνστάιν είχε εκφραστεί εγκωμιαστικά για τον Καραθεοδωρή, τον οποίο αποκαλούσε μεγάλο του δάσκαλο, ενώ όταν πληροφορήθηκε το θάνατο του (2.2.1950) μίλησε για «μια μεγάλη απώλεια για τη μαθηματική επιστήμη, τη φυσική και τη σοφία του αιώνα μας».
Τιμώντας τον μεγάλο επιστήμονα, η Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Μονάχου ονόμασε το 2002 τη μεγαλύτερη αίθουσα διδασκαλίας του Μαθηματικού Ινστιτούτου «Αίθουσα Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή».
Τους δεσμούς του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή με την ελληνική παροικία του Μονάχου επισημαίνει ο πατέρας Μαλαμούσης.
«Ο Καραθεοδωρής διετέλεσε επί σειρά ετών Μέλος του προεδρείου της Εκκλησιαστικής Κοινότητας Μονάχου και Εκκλησιαστικός Επίτροπος του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της ιστορικής Σαλβάτορκιρχε Μονάχου», σημειώνει ο πατέρας Μαλαμούσης.
«Στα δύσκολα χρόνια της ναζιστικής κατοχής μπόρεσε να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του εν λόγω ναού, την εποχή που ο τότε εφημέριός της, ο Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Γαλανόπουλος, βρισκόταν έγκλειστος από τους ναζιστές στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην πόλη Νταχάου. Ο π. Μελέτιος είχε παραδώσει τα κλειδιά του Ναού στον μακαριστό Καραθεοδωρή, από τον οποίο και τα παρέλαβε μετά την απελευθέρωσή του».
omogeneia.ana-mpa
Bookmark
0 σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις