του ανταποκριτή μας Α. Κούρκουλα
«Έκτυπο σφραγίδα της Πονεμένης Ρωμιοσύνης», χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, τις 53 «μικρές, ταπεινές, χαμηλές, ρυθμού βασιλικής, εκκλησίες», της προ των οθωμανικών μεταρρυθμίσεων περιόδου, που εξακολουθούν να υπάρχουν στην Πόλη.
«Τις αγαπάμε όλες, είναι κομμάτι της ψυχής μας», είπε ο Πατριάρχης, εγκαινιάζοντας έκθεση φωτογραφιών με θέμα τις «Ελληνορθόδοξες εκκλησίες στην Κωνσταντινούπολη πριν από την περίοδο του Τανζιμάτ».
Η έκθεση, που οργανώθηκε από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των κοινωνικών και πολιτιστικών ηγεσιών της Πόλης, που συνέρρευσαν στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, για τα εγκαίνια, τα οποία συμπίπτουν με τα εγκαίνιά της, ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.
«Συγχαίρω τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος, Βασίλειο Μπορνόβα, ο οποίος με την πρωτοβουλία του συνέβαλε ουσιαστικώς στους πανηγυρισμούς για την ανάπτυξη της Κωνσταντινούπολης, ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2010», δήλωσε ο κ. Βαρθολομαίος.
Ο πρόεδρος του οργανισμού της «Πολιτιστικής πρωτεύουσας 2010«, Σεκήπ Αβντατζίκ, εκπρόσωποι όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών πολιτιστικών ιδρυμάτων στην Κωνσταντινούπολη, εκπρόσωποι μεγάλων τουρκικών πολιτιστικών ιδρυμάτων, ακαδημαϊκοί, καθηγητές, αλλά και πλήθος διανοουμένων και φιλότεχνων της Κωνσταντινούπολης συνέρρευσαν στην έκθεση.
«Πέρα από την παρουσίαση τον εκκλησιών αυτών, η έκθεση έχει σκοπό να γνωρίσει το κοινό την εκκλησία, ως λειτουργικό χώρο. Ανοίγουμε, λοιπόν, την πόρτα των εκκλησιών στους συμπολίτες μας στην ιστορική αυτή Πόλη και τους προσκαλούμε να τις εξερευνήσουν», είπε ο κ. Μπορνόβας
«Οι εκκλησίες, που ήταν πάντα η ανοιχτή θερμή πατρική αγκαλιά του Θεού για τους πατέρες μας, εξακολουθούν να είναι και για μας. Καθώς γνωρίζετε, επί των ημερών της πατριαρχίας μου οι περισσότεροι εξ αυτών ανακαινίσθηκαν και εξωραϊστηκαν», είπε ο Πατριάρχης και ευχαρίστησε τον επιμελητή της έκθεσης, δρα βυζαντινολόγο Ζαφέρ Καρατζά, ο οποίος μελέτησε τις εκκλησίες αυτές και εξέδωσε σημαντικό τόμο με τα στοιχεία τους. Χαρακτήρισε δε, την έκδοση και την έκθεση γέφυρες που συνδέουν όλα τα παιδιά της Πόλεως, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, και συμβάλλουν στην καλλιέργειαν φιλικών και αδελφικών σχέσεων μεταξύ τους.
«Ευχόμαστε ένα αύριο με καλύτερες συνθήκες για την εδώ ομογένεια, με ανοικτάς όλας τας εκκλησίας μας και την Θεολογικήν Σχολήν της Χάλκης, με μεγαλυτέραν εξοικείωσιν των Τούρκων συμπατριωτών μας και κατανόησιν και εκτίμησιν της ελληνορθοδόξου κληρονομίας της Πόλεως, με ουσιαστικώς βελτιωμένας τας διακρατικάς σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας και με μίαν Τουρκίαν εντός της μεγάλης οικογενείας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, πληρουμένων συντόμως των προς τούτο απαραιτήτων προϋποθέσεων», κατέληξε ο Πατριάρχης.
Η έκθεση πλαισιώνεται από φωτογραφικό υλικό από τις 53 εκκλησίες διάσπαρτες σε κάθε σχεδόν συνοικία της Πόλης από το Πέρα μέχρι τις ακτές του Βοσπόρου και την Παλαιά Πόλη.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21 Φεβρουαρίου 2010.
Πηγή φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας
omogeneia
Το μαγευτικό Πόρτο Λάγος στην λιμνοθάλασσα της Βιστωνίδας με τον φακό του
Γιάννη Κατσέα
Πριν από 40 δευτερόλεπτα
0 σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις