Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Σύγκρουση Ε.Βασιλάκου και αμερικανικών εταιρειών - Ζητήθηκε η αποπομπή του

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 8:10 π.μ.

Σοβαρό επεισόδιο μεταξύ του γενικού διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Ευάγγελου Βασιλάκου και του προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Γ.Γραμματίδη εκτυλίχθηκε σήμερα το πρωί στο συνέδριο του ΣΕΚΠΥ (Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού), όταν ο δεύτερος υποστήριξε ότι "για την διαφθορά ευθύνονται οι αξιωματούχοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και όχι οι εταιρείες" και ο πρώτος απάντησε «Να δεχθούν όλα τα Επιμελητήρια να υπογράψουν δήλωση ότι τα μέλη τους δεν εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς»! Το συνέδριο ξεκίνησε το πρωί με την τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος έκανε μία καλή, κατά γενική ομολογία, ομιλία για τον σχεδιασμό του σε ότι αφορά την αμυντική βιομηχανία (μπορείτε να την βρείτε σε άλλο σημείο της πρώτης σελίδας).

Περί τις 10:30 το πρωί ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του με τις φράσεις «Όχι, δεν φάγαμε πρωινό με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και δεν αντέγραψα την ομιλία του ούτε αυτός αντέγραψε την δική μου. Αλλά είναι ακριβώς τα ίδια αυτά που θέλω να σας πω με αυτά που είπε».



Όντως η ομιλία-χαιρετισμός του ήταν σχεδόν η ίδια με του υπουργού, μέχρι σημείου…παρεξηγήσεως, αφού επεκτάθηκε σε θέματα όμως η δομή δυνάμεων, οι οροφές, η διακλαδικότητα κλπ. που σίγουρα δεν είναι της αρμοδιότητάς του. Από εκεί και πέρα ο χαιρετισμός του επικεντρώθηκε σε επιθέσεις κατά του – παρόντος – γενικού διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, Ευάγγελου Βασιλάκου, με αναφορές όπως «Τα τελευταία χρόνια οι πόρτες ήταν κλειστές για τις εταιρείες που ήθελαν να επιλύσουν τα προβλήματα που ανέκυπταν» εννοώντας την ΓΔΑΕΕ και ότι «Για την διαφθορά δεν ευθύνονται οι εταιρείες, αλλά οι αξιωματούχοι». Και συνέχισε ζητώντας από την κυβέρνηση εμμέσως πλην σαφώς να...απομακρύνει τον Ε.Βασιλάκο: "Δεν ήταν η πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης η απόφαση για την μη συνάντηση με τους εκπροσώπους των εταιρειών, αλλά πολιτική που ακολουθούσαν πρόσωπα. Ευελπιστώ ότι η νέα κυβέρνηση θα απομακρύνει αυτά τα πρόσωπα"!



Όταν ολοκλήρωσε το χαιρετισμό του κατευθύνθηκε προς τον προλαλίσαντα πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλο, ο οποίος καθόταν δίπλα στον Ε.Βασιλάκο που ετοιμάστηκε για να ανέβει στο βήμα.



Αντίθετα με τον θερμό χαιρετισμό του προς τον Κ.Μίχαλο, δεν έτεινε καν το χέρι του προς τον γενικό διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, ο οποίος εκείνη την στιγμή ανέβαινε στο βήμα. Μάλιστα παρακάλεσε τον Γ.Γραμματίδη ο οποίος αποχωρούσε να μείνει «Για ένα λεπτό» να ακούσει την απάντησή του, αλλά εκείνος του απάντησε αρνητικά.



Έτσι ανέβηκε στο βήμα ο Ε.Βασιλάκος μέσα σε μια αρκετά φορτισμένη ατμόσφαιρα και απευθυνόμενος κυρίως στους αξιωματούχους του ODC (της μόνιμης αμερικανικής αποστολής στρατιωτικής συνεργασίας), (αφού ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου είχε αποχωρήσει), είπε «Η Ελλάδα είναι μία ελεύθερη, ανεξάρτητη και δημοκρατική χώρα»!



Οι Αμερικανοί κοιτάχτηκαν μεταξύ τους αμήχανοι και ο Ε.Βασιλάκος συνέχισε λέγοντας: «Οι πόρτες της ΓΔΑΕΕ δεν ήταν κλειστές ποτέ για κανέναν. Και σε ότι αφορά αυτά που ελέχθησαν ότι για την διαφθορά ευθύνονται οι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας εγώ έχω να κάνω την εξής πρόταση: Τα Επιμελητήρια, όλα τα Επιμελητήρια, αμερικανικό γαλλικό κλπ, να δεχθούν να υπογράψουν δήλωση ότι τα μέλη τους δεν εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς»! Εννοώντας προφανώς ότι κάποια από αυτά τα Επιμελητήρια θα κινδυνέψουν να μείνουν χωρίς μέλη αν υλοποιηθεί η πρότασή του. Επίσης εξέφρασε το παράπονό του γιατί κανείς δεν υποστήριξε την πρότασή του να δoθούν 800 εκατ. ευρώ για έρευνα κι ανάπτυξη στην αμυντική βιομηχανία.



Μικροεπεισόδιο έγινε όταν ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ Σπύρος Μούλιας έκανε...παρατήρηση(!) για το τόνο της φωνής του Ε.Βασιλάκου για να του απαντήσει ο τελευταίος: "Περίμενα από εσάς να με προστατεύσετε. Αφού δεν το κάνατε προστάτευσα ο ίδιος τον εαυτό μου"!



Σε επικοινωνία του defencenet.gr με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Γ.Γραμματίδη, ο τελευταίος δήλωσε για το θέμα τα εξής: "Εγώ απλώς εξέθεσα τα χιλιάδες παράπονα των αμερικανικών εταιρειών για την συμπεριφορά απέναντί τους από έναν άνθρωπο ο οποίος δεν ήταν και η επιτυχέστερη επιλογή για αυτή την θέση. Είπα πράγματα που οι άλλοι από ευγένεια δεν τολμούν να πούν"



Τα όσα διαμείφθηκαν το πρωί δεν είναι τίποτα άλλο παρά «η κορυφή του παγόβουνου» από την ένδεια που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στο τομέα των επενδύσεων άμυνας. Και έρχονται χειρότερα…





Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις

 

Τι περιμένουμε Copyright © 2009 Blue Glide is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Journal