Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Χρυσές αμοιβές στη Βουλή από «κρυφούς» κωδικούς

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 6:40 π.μ.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 24.1.2010


Τα μέλη«εξωϋπηρεσιακών» επιτροπών μοιράζονται κάθε χρόνο ένα ποσό της τάξης σχεδόν 300 χιλιάδων ευρώ για συμμετοχή σε συνεδριάσεις, που τις περισσότερες φορές είναι πλασματικές.


Ειδικό επίδομα 11 εκατ. ετησίως σε υπαλλήλους, αστυνομικούς και συνεργάτες βουλευτών


Του ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ
Τι κρύβει ο «μυστηριώδης» κωδικός του προϋπολογισμού της Βουλής με τα διακριτικά «ΚΑ 0515», τον ασαφή τίτλο «Αποζημίωση μελών συλλογικών οργάνων» και τα περισσότερα των δέκα εκατομμυρίων ευρώ που εμπεριέχει προδιάθεση σε ετήσια βάση; Τον χαρακτηρισμό «μυστηριώδη» απολαμβάνει δικαιωματικά ο εν λόγω κωδικός, δεδομένου ότι παρά τις συζητήσεις που έχει προκαλέσει για το ασαφές του πε­ριεχομένου του, επίσημη ενημέρωση δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα.

Και σαφέστατα εντυπωσιάζει αρ­νητικά το γεγονός ότι η έρευνα για την αποσαφήνιση των χαρακτηριστικών του, οδηγεί στην πληροφορία ότι τα ποσά αυτά, σε ποσοστό 97,5%... δεν αφορούν καταβολή αποζημιώσεων στα μέλη των «συλλογικών οργά­νων», όπως ο τίτλος μαρτυρά. Αλλά στην καταβολή ενός (ακόμα...) ειδικού επιδόματος -«έξοδα κίνησης»- στους υπαλλήλους της Βουλής, τους αστυνομικούς που εργάζονται στο Κοινο­βούλιο και τους συνεργάτες των βουλευτών. Έρχεται δε να προσδώσει μια νέα διάσταση στο κύμα της έντονης, από το εξωτερικό και το εσωτερικό, αμφισβήτησης αναφορικά με την εγκυρότητα και ειλικρίνεια των στοι­χείων που τηρούνται για τις δαπάνες του Δημοσίου.

Και αυτό, δεδομένου ότι σύμφωνα με πηγή που φέρεται να έχει καλή γνώση του τρόπου με τον οποίο συ­ντάσσεται ο προϋπολογισμός του ελληνικού Κοινοβουλίου, «η ίδια μέθοδος ακολουθείται και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, βάσει σχετικής πρόβλεψης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους»...

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ξε­χωριστό ενδιαφέρον έχει πως στην ιστοσελίδα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και ειδικότερα στην «Ανάλυση Κωδικών Αριθμών Εξό­δων», οι κωδικοί που αρχίζουν από «05» αφορούν «Πρόσθετες και παρεπόμενες παροχές» (όπως υπερω­ριακή απασχόληση κ.ά), ενώ για κινήσεις και μετακινήσεις υπάρχουν οι κωδικοί «07+». Για τα «Λοιπά έξοδα κίνησης» υπάρχει συγκεκριμένα ο κω­δικός «0719».







Στον προϋπολογισμό του 2010 έχει εγγραφεί κονδύλι ύψους 11.527.700 ευρώ. Σημειωνόταν, μάλιστα, ότι είναι λιγότερα από τα 11.927.700 που υπήρχαν στον προϋπολογισμό του 2009, με την επισήμανση ότι η μείω­ση οφείλεται «στον περιορισμό της δραστηριότητας των εξωυπηρεσιακών επιτροπών». Λεπτομέρεια; Στο επί­σημο έντυπο του Κοινοβουλίου, ένα χρόνο νωρίτερα, οι καταγραφείσες πιστώσεις ήταν σαφώς λιγότερες εκεί­νων που εμφανίζονται στον φετινό,







και ανέρχονταν στα 10.462.700 ευρώ...







Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός της Βουλής α­νέρχεται στα 218.253.000 ευρώ. Οι πιστώσεις για τη βουλευτική αποζη­μίωση για το 2010 προϋπολογίστηκαν στα 45.591.600 ευρώ. Οι δε πιστώσεις για τις αποδοχές των πολιτικών υ­παλλήλων (με όλες τις μορφές εργα­σιακών σχέσεων - όπως μόνιμοι, μετακλητοί, εξωτερικοί συνεργάτες κ.ά), για τις εισφορές στα ασφαλιστικά τα­μεία τους, καθώς και για «πρόσθετες και παρεπόμενες παροχές» συνολικά είναι: 112.746.600 ευρώ...







Ποια, όμως, τελικά είναι τα περί­φημα «συλλογικά όργανα», ή αλλιώς «εξωυπηρεσιακές» επιτροπές, τα μέ­λη των οποίων -που δεν είναι βουλευτές- μοιράζονται κάθε χρόνο ένα ποσό της τάξης σχεδόν 300 χιλιάδων ευρώ (που αντιστοιχεί στο 2,5% του συνολικού κονδυλίου του ΚΑ 0515)...







Τα στοιχεία







Σύμφωνα με τα στοιχεία, πρόκειται μεταξύ άλλων για:







Α) 11μελή επιτροπή «επιστημονι­κή εποπτείας της έκδοσης τόμων με τις βιογραφίες βουλευτών από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους έως και σήμερα». Η Επιτροπή φαίνεται να συ­γκροτήθηκε τον (προεκλογικό) μήνα Σεπτέμβριο, με ορίζοντα διετή και με πρόβλεψη τα μέλη της να λαμβάνουν συνολική μηνιαία αμοιβή 8.000 ευρώ. Οι πληροφορίες φέρουν τα μέλη της να δήλωσαν -άγνωστο πότε ακριβώς, πιθανώς μετά τις εκλογές- ότι παραι­τούνται από το δικαίωμα λήψης αποζημίωσης.







Β) 5μελή «Συντονιστική Επιτροπή του Ιδρύματος της Βουλής» με αμοι­βή για κάθε συνεδρίαση 200 ευρώ. Επίσης μετεκλογικά, φαίνεται να συμ­φωνήθηκε ότι το ποσό θα μειωθεί στα150 ευρώ, με τον γ.γ. της Βουλής που μετέχει σε αυτή, να δηλώνει ότι παραιτείται της αποζημίωσής του.







Γ) 16μελή «Επιτροπή της Βουλής των Εφήβων» με συνολική ετήσια α­μοιβή περίπου 55.000 ευρώ (285 ευρώ το μήνα ανά μέλος, αν το κονδύλι α­φορά 12μηνο υπολογισμό)







Δ) 13μελή «Επιστημονική Επιτρο­πή Εκδόσεων του Ιδρύματος της Βου­λής», με συνολική ετήσια αμοιβή πε­ρίπου 30.000 ευρώ (192 μηνιαίως ανά μέλος).







Ειδικά για τις δυο τελευταίες, πληροφορίες αναφέρουν ότι η θητεία τους έχει λήξει. Και πως όταν θα επανασυσταθούν θα είναι με λιγότερα μέλη και η αποζημίωση τους «θα συνδεθεί η αμοιβή με πραγματική συμμετοχή στίς συνεδριάσεις».







Αυτό, με άλλα λόγια, σημαίνει ότι διαπιστώθηκε πως τα μέλη τους μέ­χρι τώρα λάμβαναν μάλλον «πλα­σματικά» την προβλεπόμενη αποζη­μίωση, αφού δεν μετείχαν «πραγμα­τικά» σε συνεδριάσεις. Μια μέθοδος γνωστή, πάντως, στο Κοινοβούλιο, εξαιτίας της «συνήθειας» των πρώ­των τη τάζει στην εθνική αντιπρο­σωπεία: των βουλευτών. Είναι «κοινό μυστικό» ότι λαμβάνουν την ειδι­κή αποζημίωση ως μέλη μόνιμων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ανεξαρτήτως του αν η συμμετοχή τους στίς συνεδριάσεις είναι κατά κανόνα «εικονική».



Αναρτήθηκε από ENDYMION

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις

 

Τι περιμένουμε Copyright © 2009 Blue Glide is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Journal