Κρίσιμα είναι τα εικοσιτετράωρα που διανύουμε για την ελληνική οικονομία, καθώς στις 16 Φεβρουαρίου το Ecofinθα κρίνει το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, όλοι στην Ευρώπη περιμένουν πρωτοβουλίες και μέτρα από τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός σε νέες δηλώσεις στο «Assosiated Press» του χαρακτήρισε «αστεία» όσα ακούγονται περί εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη, ενώ στο CNN υποστήριξε ότι δεν χρειαζόμαστε ενίσχυση.
Πάντως, από το Νταβός ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε επώδυνα μέτρα και μειώσεις μισθών και δεσμεύτηκε για την ανάληψη όλων των απαιτούμενων πρωτοβουλιών για μείωση του ελλείμματος.
Την ίδια ώρα ο Αντώνης Σαμαράς στην «Καθημερινή» δηλώνει ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση στα επώδυνα μέτρα, παρά τα λάθη της.
την Τετάρτη η Κομισιόν θα ανακοινώσει την -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θετική γνωμοδότησή της για το ΠΣΑ, θα προχωρήσει σε «συστάσεις» προς την Ελλάδα και θα ορίσει προθεσμία (έως τα τέλη του 2012) για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Στο κείμενο της αξιολόγησης θα επισημαίνεται ότι το Πρόγραμμα κινείται στη «σωστή κατεύθυνση» και θα υπάρχουν οι συνηθισμένοι «αστερίσκοι», κυρίως σε ό,τι αφορά επιπλέον περικοπές δαπανών, τη σφικτή εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο και τα προβλήματα αξιοπιστίας της ΕΣΥΕ.
Η σύσταση αυτή θα επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) στην επόμενη συνάντησή τους, στις 16 Φεβρουαρίου. Το Ecofin έχει την «πολιτική αρμοδιότητα» να εγκρίνει ή να απορρίψει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, αλλά ουσιαστικά οι προθέσεις θα έχουν ξεκαθαρίσει από τις 3 Φεβρουαρίου.
Το Ecofin θα εγκρίνει τις «συστάσεις» της Κομισιόν για την -τυπική πλέον- ένταξη της Ελλάδας στο καθεστώς αυστηρής επιτήρησης (άρθρο 126 -πρώην 104-, παράγραφος 9 της αναθεωρημένης Συνθήκης) και το άρθρο 121, παράγραφος 4, το οποίο προβλέπει πως το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία, μπορεί να απευθύνει συστάσεις σε κράτος-μέλος το οποίο με την οικονομική πολιτική του θέτει σε κίνδυνο την ΟΝΕ.
Στο πλαίσιο του 121, παρ.4, ο νέος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν (αντικαθιστά την επόμενη εβδομάδα τον Χ.Αλμούνια), θα μπορούσε να τοποθετήσει έναν «ειδικό απεσταλμένο» στην Αθήνα, που θα παρακολουθεί την εφαρμογή των κοινοτικών μέτρων για την οικονομία.
Επίσης, το Ecofin θα εγκρίνει έκθεση της Κομισιόν για τις αλλαγές στην ελληνική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, οι οποίες περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο τοποθέτησης τοποτηρητή ώστε να είναι δυνατός ο απευθείας έλεγχος από την Eurostat.
Νωρίτερα από το Ecofin, στις 11 Φεβρουαρίου, θα γίνει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με αντικείμενο τις οικονομικές εξελίξεις. Στο περιθώριο της Συνόδου, το κύριο θέμα δεν θα είναι άλλο από την ελληνική οικονομία και τις «συστάσεις» για το ΠΣΑ.
Προθεσμία 60 ημερών από την Κομισιόν
Σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ, που αποκάλυψαν Τα Νέα του Σαββατοκύριακου, η Κομισιόν δίνει «προθεσμία» στην ελληνική κυβέρνηση, μέχρι τις 15 Μαΐου, για να εφαρμόσει μια σειρά πρόσθετων μέτρων, κυρίως στον τομέα των δαπανών.
Μεταξύ των μέτρων, είναι η μείωση του μισθολογικού κόστους μέσω της μείωσης των μέσων μισθών στο Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την Αυτοδιοίκηση, «πάγωμα» προσλήψεων για το 2010 και κατάργηση των κενών θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, περιλαμβανομένων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μέτρα περιορισμού των επικουρικών συντάξεων, όπως και άλλων πρόσθετων παροχών για τους ασφαλισμένους.
Επίσης, είναι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, με την προοδευτική αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες και τη μεταβολή του ποσοστού αναπλήρωσης, «ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στη διάρκεια του συνόλου της επαγγελματικής ζωής και να βελτιώνει τη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών», ρύθμιση που θα οδηγήσει σε μείωση των συντάξεων.
Οι εντολές της Επιτροπής αναμένεται να ανακοινωθούν στις 3 Φεβρουαρίου και πρόκειται να υιοθετηθούν από το Ecofin της 16ης Φεβρουαρίου. Οι Βρυξέλλες θέτουν τέσσερις στόχους τους οποίους η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει:
1) Να εξέλθει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος το αργότερο μέχρι τη λήξη του 2012.
2) Η προσαρμογή θα γίνει μέσω της μείωσης τουλάχιστον κατά 3,5% του ΑΕΠ το 2010 και το 2011 και τουλάχιστον 2,5% το 2012.
3) Η προσαρμογή για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος θα περιλαμβάνει ετήσια διαρθρωτική προσαρμογή που οδηγεί σε ονομαστικό έλλειμμα που δεν ξεπερνά τα 21,27 δισ. ευρώ το 2010, τα 14,17 δισ. ευρώ το 2011 και τα 7,36 δισ. το 2012.
4) Η προσαρμογή για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος θα περιλαμβάνει διαρθρωτική προσαρμογή που θα οδηγεί σε ετήσια μεταβολή στο συνολικό χρέος που δεν θα υπερβαίνει.
Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την ελληνική κυβέρνηση «να υποβάλει μέχρι τις 16 Μαρτίου μια έκθεση που θα ανακοινώνει τα πρόσθετα μέτρα για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων του 2010».
Από εκεί και πέρα, θα υποβάλλονται λεπτομερείς εκθέσεις από τις 15 Μαΐου και μετά, και θα δημοσιοποιούνται. Ανά τρίμηνο η Επιτροπή και το Συμβούλιο θα εκδίδει την «ετυμηγορία» του, για το κατά πόσον η Ελλάδα συμμορφώνεται στις εντολές.
Σε ανακοίνωσή του, το Σάββατο, το υπουργείο Οικονομικών έκανε λόγο για «μέτρα τα οποία είναι ήδη γνωστά και περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
«Όπως έχει, ήδη, γίνει σαφές από δημόσιες δηλώσεις του αρμοδίου Επιτρόπου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει το ελληνικό Πρόγραμμα και προφανώς δεν τίθεται κανένα ζήτημα 'απόρριψης'» αναφερόταν στην ανακοίνωση.
Νικήτας Τσακίρογλου: Ευλογία είναι και ο Άγιος Παΐσιος, όπου υποδύομαι τον
Αρσένιο
Πριν από 14 δευτερόλεπτα
0 σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις