Ποιοί "ακαδημαϊκοί" συμμετείχαν στη σύναξη των Σκοπίων
Θυμάστε το Διανοούμενοι θα σπάσουν τον πάγο μεταξύ Μακεδονίας και FYROM ;
Για να δούμε τι έγινε: Σημειώστε τα ονόματα για να μη ξενάμε !!!
To ΑΠΕ σε ανακοίνωση του μας ενημερώνει ότι στα Σκόπια συναντήθηκαν πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα και της FYROM προκειμένου να γεφυρώσουν τις διαφορές μας. Ενώ το ΑΠΕ δεν λέει ποιοί ήταν από Ελληνικής πλευράς οι πανεπιστημιακοί(αναφέρει μόνο την Χριστίνα Kουλούρη), αντίθετα οι Σκοπιανοί μας ενημερώνουν ποιοί ήταν και που έλαβε μέρος. Ακολουθεί ανάρτηση του Γιώργου Εχέδωρου:....
Σκοπιανοί και Έλληνες καθηγητές πανεπιστημίου και δημοσιογράφοι θα προσπαθήσουν να σπάσουν τον πάγο στις σχέσεις των δύο χωρών.
Η συζήτηση θα διεξαχθεί (είναι τώρα σε εξέλιξη) στο ξενοδοχείο "Aleksandar Palace" και από την ελληνική πλευρά συμμετέχουν πέντε συνομιλητές.
Όπως χαρακτηριστικά γράφει η σκοπιανή εφημερίδα: ''αυτό δεν συνέβη ποτέ τις δύο τελευταίες δεκαετίες».
Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν: η Χριστίνα Κουλούρη καθηγήτρια στο τμήμα κοινωνικής και εκπαιδευτικής πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η Δρ Αθηνά Σκουλαρίκη Λέκτορας του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών γλωσσών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Δρ Λάμπρος Μπαλτσιώτης του τμήματος πολιτικών επιστημών και ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η συζήτηση θα γίνει στα πλαίσια της προσέγγισης των δύο λαών με ιδιαίτερη αναφορά στην περιφερειακή ιστορία, την εθνική ιστορία, την ένταξη των μουσουλμάνων και χριστιανών Αλβανών στην ελληνική κοινωνία και τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και την εδραίωση του κράτους δικαίου μέσα από το πρίσμα της συζήτησης σχετικά με το νόμο για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.
Στη συζήτηση δεν θα αναφερθούν καθόλου στο ζήτημα της ονομασία της πΓΔΜ, ούτε και στη διένεξη των δύο χωρών σχετικά με την ενδιάμεση συμφωνία και το Δικαστήριο της Χάγης.
Από πλευράς Σκοπίων θα συμμετάσχουν ο καθηγητής διεθνούς δικαίου Δρ Ljubomir Δ. Frckoski, ο οποίος θα μιλήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πΓΔΜ «μεταξύ του λαϊκισμού και της μυθομανίας», ο ιστορικός καθηγητής Βλάντο Ποπόφσκι για τις σλαβο- αλβανικές σχέσεις, ο Μιλάνο Νέντκοφ πρώην πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τα δικαιώματα της ατομικής ιδιοκτησίας και ο διευθυντής της Brima Gallup Γκεόργκι Κίμοφ για τον λαϊκισμό και την κατάχρηση των σφυγμομετρήσεων της Κοινής Γνώμης κ.α.
Όπως αναφέρεται στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να αναφανούν τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο κοινωνίες στη σύγχρονη εποχή, να γίνει ενημέρωση και κατανόηση της συλλογικής αντίληψης που επικρατεί στις δύο χώρες.
Επί μια εικοσαετία το θέμα της διαφοράς για την ονομασία της πΓΔΜ έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των δύο μερών με αποτέλεσμα να παραμεληθούν σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο λαοί.
Επισημαίνεται ακόμη πως η πρωτοβουλία αυτή προσβλέπει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την ανάδειξη των στοιχείων εκείνων που ενώνουν τους δύο λαούς.
Όπως είναι φανερό από Ελληνικής πλευράς συμμετέχουν γνωστά στελέχη Μ.Κ.Ο που μας απασχόλησαν κατά το παρελθόν (ΚΕΜΟ) , σήμερα (ΕΕΑΠ και εθνοκτόνο νομοσχέδιο) όπως και άτομα που συμμετείχαν σε αμερικανοκίνητα προγράμματα ιστορίας CDRSEE ή σε αναλύσεις που σήκωσαν θύελλα διμαρτυριών σε ακροαριστερές εφημερίδες όπως η ΑΥΓΗ.
Η φημολογία ότι ο καθηγητής Ηρακλείδης δεν πήγε διότι ήταν καλεσμένος σε ανάλογη πρωτοβουλία στην Ιστανμπούλ είναι φήμη.
Τέλος σημειώνω ότι όλοι αυτοί δεν έχουν γράψει ούτε ....ένα βιβλίο για την Μακεδονία.
http://echedoros-a.blogspot.com/2010/01/blog-post_4343.html
...
Τελευταίο ρεπορτάζ: (12.32 μμ)
“Not knowing the history of the neighbours and their actual internal, economic, political and social problems leads to creating stereotypes,” stated Christina Koulouri, professor in Modern History at the University of the Peloponnese in Greece. At the Roundtable in Skopje which brought together prominent intellectuals and public figures from Macedonia and Greece titled ‘Building joint bridges’ the main focus was put on the real problems and challenges that the Macedonian and Greek society face in the present. According to Koulouri, the nationalist history needs to be overcome and a regional manner of teaching should be adopted. According to professor Ljubomir Frckovski, currently in Macedonia there is hard-line nationalism, which creates the image of Macedonia as unserious country in the eyes of the world public.
(Dnevnik; Utrinski Vesnik; Vest; A1; Kanal 5; Sitel; Telma; Alfa; MTV1; MTV2; Alsat)
KAI
ΠΓΔΜ-Eλλάδα: Ρίχνουν γέφυρες οι πανεπιστημιακοί
Ημερίδα, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών από την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα, με τον τίτλο «Από κοινού οικοδομούμε γέφυρες», πραγματοποιήθηκε, χθες, στα Σκόπια.
Οι συμμετέχοντες από την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα εκτίμησαν ότι για να εκλείψουν τα στερεότυπα και να αξιολογηθούν σωστά οι εξελίξεις και τα προβλήματα στις κοινωνίες των δύο χωρών απαιτείται καλύτερη γνωριμία και συνεργασία.
Στην ημερίδα συζητήθηκε και η (κατα)χρήση της εθνικής ιστορίας, η διαμόρφωση εθνικής ταυτότητας μέσω της ιστορίας, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου των Σκοπίων, κ.Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι, ανήγγειλε τη συνέχιση της πρωτοβουλίας αυτής σε πανεπιστημιακό επίπεδο, η οποία, όπως ανέφερε, θα εστιάσει πρωτίστως σε ζητήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες καθώς και στη λειτουργία του κράτους δικαίου.
Επίσης, σημείωσε ότι αντικείμενο συζήτησης δεν θα αποτελέσει το πρόβλημα στο οποίο έχουν «εγκλωβιστεί» οι δύο χώρες (σ.σ της ονομασίας), ωστόσο, έκανε μία μικρή αναφορά στο ζήτημα αυτό, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν έχει πραγματική βούληση για την επίλυσή του και ότι οι πολίτες της χώρας βρίσκονται σε σύγχυση για το περιεχόμενο και την εξέλιξη των σχετικών διαπραγματεύσεων.
Κατά τον ίδιο, το πλέον σημαντικό είναι οι γείτονες να γνωρίζονται μεταξύ τους, διότι στην αντίθετη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος διαμόρφωσης στερεοτύπων που επηρεάζουν αρνητικά τις διμερείς σχέσεις. Γι΄ αυτό, είπε ο κ. Φρίτσκοφσκι, η εστίαση στα πραγματικά προβλήματα και στην εμπέδωση εμπιστοσύνης αποτελεί επιτακτική ανάγκη.
Η κυρία Χριστίνα Κουλούρη, καθηγήτρια νεότερης και σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ανέφερε ότι απαιτείται υπέρβαση της εθνικιστικής προσέγγισης της διδασκαλίας της Ιστορίας στα Βαλκάνια και πρότεινε την προώθηση της διδασκαλίας μιας κοινής περιφερειακής Ιστορίας.
Πρόσθεσε ότι, σε μεγάλο ποσοστό, οι λαοί στις χώρες των Βαλκανίων αποδίδουν μεγάλη σημασία σε ιστορικά ζητήματα, τα οποία πολλές φορές ερμηνεύονται διαφορετικά και δημιουργείται η εντύπωση πως δεν υπάρχει παρόν και μέλλον, αλλά μόνον παρελθόν.
«Έχουμε πλήρη άγνοια της ιστορίας των γειτόνων μας και πάντοτε τους βλέπουμε με τα δικά μας μάτια. Η κοινή ιστορία διαμελίστηκε σε μικρότερες ιστορίες, οι οποίες, αντί να ενισχύουν τη συνεργασία, οδηγούν σε αντιπαράθεση», συμπλήρωσε η κυρία Κουλούρη.
Ο κ. Δημήτρης Χριστόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έκανε αναφορά στην πρόσφατη ελληνική εμπειρία σχετικά με τη μετανάστευση, ενώ εκτίμησε ότι η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για παροχή ιθαγένειας στους μετανάστες κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.
Η κυρία Αθηνά Σκουλαρίκη, επιστημονική συνεργάτης του πανεπιστημίου Κρήτης, αναφέρθηκε στον εθνικιστικό λόγο και το ρόλο του στο δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα
Ο κ. Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μίλησε για το Ισλάμ στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας τη διάσταση ανάμεσα στο καθεστώς της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα και στα θρησκευτικά δικαιώματα των μουσουλμάνων μεταναστών.
Ο κ. Λάμπρος Μπαλτσιώτης από το Πάντειο Πανεπιστήμιο μίλησε για τη συγκρότηση του αλβανικού εθνικισμού και την επίδρασή του στις ελληνοαλβανικές σχέσεις,
Από την πλευρά των επιστημόνων της ΠΓΔΜ, ο καθηγητής Νομικής, κ. Γκόρνταν Καλατζίεφ, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η απόδοση δικαιοσύνης και στη δράση της αστυνομίας στην ΠΓΔΜ, και σημείωσε ότι η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ, σχετικά με τα ζητήματα αυτά, είναι υπερβολικά επιεικής.
Ο κ. Γκιόργκι Κίμοφ, διευθυντής του παραρτήματος του Ινστιτούτου Γκάλοπ στην ΠΓΔΜ, μίλησε για τον χαρακτήρα των δημοσκοπήσεων και ανέφερε ότι συχνά αυτές χρησιμοποιούνται από τις πολιτικές ελίτ ως μέσο προώθησης του λαϊκισμού και εδραίωσης της πολιτικής εξουσίας.
kerdos
Μικρός απολογισμός της επίσκεψης του γερμανού ΥΠΕΞ στην Ελλαδα
Πριν από 29 δευτερόλεπτα
0 σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις