Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

«Για τα σημερινά προβλήματα των αγροτών ευθύνονται αποκλειστικά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ»

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 5:55 μ.μ.
Υπέρ των αγροτικών κινητοποιήσεων και των μπλόκων τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ


Σκληρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εξαπέλυσε την Πέμπτη (28/1) ο Γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, Δημήτρης Χαρίτος, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Ο κ. Χαρίτος χαρακτήρισε ως «επικοινωνιακές φιέστες» τον διάλογο που έγινε στο Ζάππειο και ως «σκηνοθετημένη» την ημερίδα για τον καπνό και το βαμβάκι, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (29/1) παρουσία της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνας Μπατζελή, στην Κομοτηνή.

«Η ελληνική γεωργία βρίσκεται σε μία βαθιά μακροχρόνια κρίση. Σημαντικές εκφράσεις είναι η δραματική μείωση του εισοδήματος των αγροτών που οδηγούν ραγδαία στην έξοδο χιλιάδων από την αγροτική παραγωγή. Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία της Eurostat που την περίοδο 2001-08 μειώθηκε κατά 26% το εισόδημα των αγροτών στην Ελλάδα ενώ το αντίστοιχο των αγροτών της Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 15%. Το κόστος παραγωγής τινάχθηκε στα ύψη.


Μια δεύτερη έκφραση αυτής της κρίσης είναι η συρρίκνωση παραγωγής αγροτικών προϊόντων. Με την εγκατάλειψη δυναμικών καλλιεργειών όπως το τεύτλο, η βιομηχανική ντομάτα, το καλαμπόκι, η συρρίκνωση και εξαφάνιση της καπνοκαλλιέργειας, αργοπεθαίνει η κτηνοτροφία και τα αγροτικά προϊόντα αδυνατούν να σταθούν όρθια απέναντι στον ανελέητη ανταγωνισμό από εισαγωγές κερδοσκοπίας» τόνισε ο Δημήτρης Χαρίτος, που κάλεσε τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν την κ. Μπατζελή :


•Γιατί κατέρρευσαν έτσι οι αγροτικές παραγωγές;
•Γιατί σε λίγα χρόνια κατέρρευσε η καπνοκαλλιέργεια;
•Γιατί η παραγωγή ακατέργαστου καπνού τύπου μπασμά από 10 χιλιάδες τόνους έπεσε κάτω από το μισό; Ας μην επικαλεστεί την απόφαση που υπέγραψε η ΝΔ για μείωση των επιδοτήσεων το 2004 κατά 50% γιατί αυτή θα εφαρμοστεί από 1-1-2010 και τα αποτελέσματα της θα είναι η ταφόπλακα για την καπνοκαλλιέργεια.
•Γιατί σε μια περιοχή που η βαμβακοκαλλιέργεια ανθούσε και πλησίαζε τους 85 χιλιάδες τόνους ετησίως, έφτασε να είναι κάτω από το μισό;Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής επιτάχυνε τη διάλυση της αγροτικής παραγωγής

Στη συνέχεια ο κ. Χαρίτος στάθηκε ιδιαίτερα στη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που ετοίμαζε το ΠΑΣΟΚ από το 1998, υπέγραψε το 2002 και άρχισε να εφαρμόζεται από το 2003.

«Η Κοινή Αγροτική Πολιτική ουσιαστικά αποδέσμευσε την καταβολή των ενισχύσεων από την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και επιτάχυνε τη διάλυση της αγροτικής παραγωγής και των αγροτικών προϊόντων» επεσήμανε ο γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης.

«Έχουμε μετατραπεί σε χώρα εισαγωγής από χώρα παραγωγής»

Στη συνέχεια ο κ. Χαρίτος αναφέρθηκε σε άλλες εκφράσεις αυτής της κρίσης, όπως τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές που κάνουν οι αλυσίδες των μεγάλων σούπερ μάρκετ, τις «ελληνοποιήσεις» προϊόντων, που οδηγούν μία χώρα κατά βάση αγροτική να έχει μετατραπεί σε χώρα εισαγωγής αγροτικών προϊόντων, να έχει αρνητικό έλλειμμα στο ισοζύγιο καταβάλλοντας κάθε χρόνο 12 δις και για αγροτικά αλλά και για κτηνοτροφικά προϊόντα.

«Είναι, επίσης, τα χρέη στην ΑΤΕ που είναι βραχνάς για χιλιάδες αγρότες που ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας τους είναι υποθηκευμένο σε αυτήν» επεσήμανε ο κ. Χαρίτος για να προσθέσει ότι «είναι η ανεξέλεγκτη μόλυνση του περιβάλλοντος, η εξάντληση των υπόγειων υδάτων, η διάλυση των συνεταιριστικών οργανώσεων που έχασαν τον προσανατολισμό τους για την παραγωγή, τη διακίνηση και την εμπορία των προϊόντων και κατέληξαν απλώς στη διαχείριση των κοινοτικών επιδοτήσεων.

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι όλα αυτά είναι οι αιτίες που οι αγρότες αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε απόγνωση, σε κινητοποίηση και έχουν συγκροτήσει 30 μπλόκα σε όλη τη χώρα. Αν η κ. Υπουργός ενδιαφερόταν ειλικρινά να ακούσει, να συνομιλήσει και να δώσει ειλικρινείς απαντήσεις εκεί θα έπρεπε να κάνει συζήτηση και όχι στις φιέστες, τις οποίες σκηνοθετούν αυτοί που μέχρι πέρσι τριγυρίζανε και σφίγγανε χέρια στα μπλόκα όταν οι αγρότες κλείνανε τους δρόμους».

Σήμερα ανακάλυψε η ΝΔ πόσο δίκαια είναι τα αιτήματα των αγροτών;

Ο κ. Χαρίτος κάλεσε την σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να μην το παίζει ανυποψίαστη ρίχνοντας το ανάθεμα στη ΝΔ καθώς αυτά τα προβλήματα δεν προήλθαν από παρθενογένεση αλλά παράλληλα, άσκησε και δριμεία κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Ας αφήσει την υποκρισία και τα αισθήματα συμπαράστασης προς τους αγρότες η ΝΔ και ο κ. Σαμαρά» είπε ο κ. Χαρίτος για να αναρωτηθεί «σήμερα ανακάλυψαν πόσο δίκαια είναι τα αιτήματα των αγροτών όταν ως κυβέρνηση επί 5,5 χρόνια όχι μόνο τα αγνοούσαν αλλά και τα διόγκωσαν;».

Και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έβαλαν την γεωργία στον αυτόματο πιλότο

Στο σημείο αυτό ο Γραμματέας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι οι ευθύνες βαραίνουν και τους δύο εξίσου. «Συμφώνησαν και οι δύο από κοινού στην κοινή αγροτική πολιτική και την επέβαλλαν στους αγρότες.

Και οι δύο συνέδεσαν την ελληνική γεωργία με τον αυτόματο πιλότο της Ε.Ε. και την άφησαν στις δυνάμεις της αγοράς τι θα παράγεται. Όχι τι θα παράγεται αλλά τι θα αρπάζεται από τους παραγωγούς.

Δεν συγκρότησαν καμιά εθνική αγροτική πολιτική, καμιά κλαδική πολιτική για τα βασικά αγροτικά προϊόντα. Το μόνο που έκαναν ήταν να διαχειρίζονται τα χρήματα της Ε.Ε. και του ΕΛΓΑ και μάλιστα ήταν κάκιστη η διαχείριση.

Αν μέχρι τις 31 του μήνα δεν ολοκληρώσει την ψηφιοποίηση των βιβλίων κινδυνεύει να χάσει το 30% των επιδοτήσεων που λαμβάνει. Γι’ αυτό φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση. Σε τίποτα από όλα αυτά τα βασικά ζητήματα δεν απαντούν οι εξαγγελίες της κ. Υπουργού που πρόσφατα έκανε.

Ρωτήστε την κ. Υπουργό αν υπάρχει κανένα σχέδιο για το τι πρέπει να παράξει αυτή η χώρα, για το πώς θα αναδιαρθρωθούν οι καλλιέργειες. Όταν ανέλαβε η ΝΔ το 2004 έδωσε μελέτες για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί η γεωργία. Και θυμάστε πόσο επίκαιρα ήταν τα βιοκαύσιμα.

Όμως έμειναν στα συρτάρια. Και είχαν υποσχεθεί τότε ότι τα εργοστάσια παραγωγής ζάχαρης στη Ξάνθη και τη Λάρισα θα μετατρέπονταν σε εργοστάσια επεξεργασίας βιοντίζελ. Ναυάγησαν όλα και κατέληξαν τις επιδοτήσεις για τα βιοκαύσιμα να τις πάρουν στα χέρια τους 4 επιχειρήσεις, οι οποίες θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα» δήλωσε ο Δημήτρης Χαρίτος.

Που θα βρεθούν τα κονδύλια όταν το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου έχει ήδη εξαντληθεί;

Στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» ύψους 1,7-2 δις ευρώ που ήταν η ατμομηχανή για να στηριχτεί το νέο μοντέλο της αγροτικής ανάπτυξης στάθηκε ο κ. Χαρίτος.

«Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πακέτου ήδη εξαντλήθηκε για τις υποχρεώσεις του Κράτους από το 2004 έως το 2008 απέναντι σε νέους αγρότες, σε όλα αυτά που εξήγγειλε η υπουργός πριν λίγες μέρες» τόνισε ο γραμματέας της ΝΕ Συνασπισμού Ροδόπης και αναρωτήθηκε λέγοντας «από πού θα χρηματοδοτηθεί; Σκέφτεται να ζητήσει νέο πακέτο από την Ε.Ε.; Είναι γεγονός ότι οι συζητήσεις για το νέο καθεστώς ενισχύσεων μετά το 2013 έχουν ήδη ξεκινήσει.

Τι σκέψεις έχει η κυβέρνηση για το τι θα διαπραγματευτεί για το νέο καθεστώς; Τι θα ζητήσει; Να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις και σε ποια προϊόντα; Για τον καπνό ήδη πάρθηκε απόφαση να κοπούν οι επιδοτήσεις κατά 50%, για το βαμβάκι οι συζητήσεις θα γίνουν φέτος και έπονται τα άλλα προϊόντα. Τι θα ζητήσει η κυβέρνηση από την Ε.Ε.; Ας ανοίξει τα χαρτιά της».

Διεκδικήσεις δαπανών, ανακατανομή πόρων, στήριξη μικρομεσαίων αγροτών

Ο κ. Χαρίτος στη συνέχεια τόνισε στα ΜΜΕ την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα προβλήματα των αγροτών, πολιτική που θα στηρίζεται στις διεκδικήσεις δαπανών απέναντι στην Ε.Ε., στην ανακατανομή πόρων για την στήριξη των μεσογειακών προϊόντων αλλά και στη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών που σήμερα βρίσκονται σε δεινή θέση.

«Υποστηρίζουμε μια μορφή γεωργίας πιο ήπια που θα υπηρετεί πρωτίστως τις διατροφικές ανάγκες της χώρας μας, που θα στοχεύει στην εξάλειψη της εκμετάλλευσης των μικρών και μικρομεσαίων αγροτών, θα εξασφαλίζει απασχόληση και ένα ικανοποιητικό εισόδημα, θα τροφοδοτεί όλους τους εργαζόμενους και την κοινωνία με ασφαλή, ποιοτικά και φθηνά προϊόντα. Είναι επείγον ένα σχέδιο επεξεργασίας για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών που θα υπηρετεί τις παραπάνω στοχεύσεις και θα στηρίζεται σε δημόσιες πολιτικές, σε κλαδικές πολιτικές, σε διάθεση κονδυλίων για την αγροτική ανάπτυξη, σε πολιτικές που θα συνδέουν τις ενισχύσεις τις ευρωπαϊκές και με την παραγωγή αλλά και με την ποιότητα των προϊόντων. Σε πολιτικές στήριξης και μείωσης του κόστους παραγωγής, ουσιαστικής στήριξης των νέων αγροτών».

Πιστεύουμε στην ανασύνταξη και την ενίσχυση της συνεταιριστικής μορφής οργάνωσης των αγροτών. Θεωρούμε ότι είναι αναγκαία από την παραγωγή, την τυποποίηση, μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων. Πολιτική πάταξη της αισχροκέρδειας των μεγάλων αλυσίδων, στήριξης της ζωής στην ύπαιθρο και με την αύξηση των κατώτατων αγροτικών συντάξεων» τόνισε ο Δημήτρης Χαρίτος.

«Η εξουσία τους θέλει όλους εναντίον όλων για να περνάει αυτή καλά»

Ερωτηθείς ο Δημήτρης Χαρίτος για το ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τα μπλόκα των αγροτών απάντησε ότι «είμαστε υπέρ των κινητοποιήσεων των αγροτών. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα επιβάλλουμε τον τρόπο με τον οποίον αυτοί θα κινητοποιούνται. Καταλαβαίνουμε ότι δημιουργεί μια πίεση στην κοινωνία και όχι προς την κυβέρνηση μόνο. Όμως εμείς ούτε υποκρινόμαστε ούτε δημαγωγούμε. Όταν είμαστε στην αντιπολίτευση να τα ενισχύσουμε και να τα επικροτούμε και όταν είμαστε στην κυβέρνηση να τα αναθεματίζουμε. Είμαστε πολιτικό κόμμα που εξηγούμε τα φαινόμενα.

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης το έσχατο μέτρο που έχει η εξουσία είναι να καλλιεργήσει τον δόλο και την καχυποψία ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες. Θέλει όλους εναντίον όλων. Αυτή είναι η αντίληψη τους. Είναι τέτοια η κρίση που κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες ότι δεν θα έρθει και η δική του σειρά και αν σήμερα δυσφημούνται οι αγρότες, αν χθες ήταν οι εργαζόμενοι στα stage, αν αύριο είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι μικροεπαγγελματίες τότε θα περνάει πολύ καλά η εξουσία.

Αν όλοι αυτοί που σήμερα δέχονται να χρησιμοποιούνται εναντίον των αγροτών, ήταν στο πλευρό τους από την πρώτη ημέρα, δεν θα είχε αναγκαστεί να βρει λύση η κυβέρνηση; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει η κοινωνία και όλοι οι εργαζόμενοι να καταλάβουν».

fonirodopis

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις

 

Τι περιμένουμε Copyright © 2009 Blue Glide is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Journal