Με το οκτασέλιδο έγγραφο που παρέδωσε στους ηγέτες των κομμάτων της Κύπρου σε χωριστές συνανταήσεις την προηγούμενη εβδομάδα, ο Κύπριος πρόεδρος Δ.Χριστόφιας αναλύει τις θέσεις για ένα σχέδιο λύσης που θα οδηγεί σε δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία στο νησί.
Το έγγραφο προορίζεται για να μελετηθεί από τα κόμματα και μετά τις παρατηρήσεις τους, να συνταχθεί ένα τελικό κείμενο το οποίο σε μορφή ενημερωτικού φυλλαδίου θα διανεμηθεί στους πολίτες της Κύπρου.
Το κείμενο περιλαμβάνει ανάλυση της έννοιας της ομοσπονδίας, σημείο κλειδί στην πολιτική διαδικασία επίλυσης του προβλήματος.
Επεξηγείται δηλαδή ότι στην περίπτωση της ομοσπονδίας (και όχι της συνομοσπονδίας) δεν θα υπάρχουν δύο κυρίαρχα κράτη αλλά ένα με διεθνή εκπροσώπηση και κυβέρνηση και δύο ομόσπονδες περιφέρειες με διοικήσεις που θα υπάγονται στην κυρίαρχη ομοσπονδιακή, με βάση ένα σύνταγμα.
Επίσης γίνεται λόγος για δύο Βουλές (Γερουσία και Κάτω Βουλή) με την μεν πρώτη να εκπροσωπεί της περιφέρειες με ίσο αριθμό αντιπροσώπων και τη δέυτερη με αριθμό των αντιπροσώπων σε αναλογία με τη σύσταση του πληθυσμού.
Αναλύονται επίσης οι όροι "διζωνική" και "δικοινοτική" τόσο με βάση τις διμερείς συμφωνίες των κοινοτήτων (π.χ. συμφωνία Μακαρίου-Νενκτάς 1977) όσο και από τη σκοπιά των αποφάσεων του ΟΗΕ και της πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί στο νησί σήμερα.
Εκτενής είναι η αναφορά στην πολιτική ισότητα και τις αρμοδιότητες των δύο κοινοτήτων, θέμα που άπτεται της διοίκησης, της αστυνομίας, των δικαστηρίων και της τοπικής αυτοδιοίκησης και αποτελούν κομβικά σημεία στις διαπραγματεύσεις, καθώς αφορούν την καθημερινή ζωή και τα πολιτικά δικαιώματα και υποχρεώσεις των κατοίκων και των δύο πλευρών στην Κύπρο.
Η σύνταξη και επεξεργασία του εγγράφου, είναι τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης Χριστόφια στην εκστρατεία ενημέρωσης που επιδιώκει να καθιερώσει και η οποία θα συμπεριλάβει στο μέλλον οργάνωση εκδηλώσεων και άλλες δραστηριότητες προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής συμμετοχής των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επίλυση του προβλήματος.
Επιδίωξη του εφικτού
Στην ομιλία του στο 16ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ, ο πρόεδρος Δ.Χριστόφιας τόνισε ότι στην πραγματικότητα το δίλλημμα είναι "ομοσπονδία ή διχοτότηση" και τόνισε ότι αυτό και μόνον αποτελεί τη βάση για μία ρεαλιστική προσέγγιση του προβλήματος.
"Στα πλαίσια της ομοσπονδιακής λύσης τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού μπορούν να αποκατασταθούν και να διασφαλιστούν και να δημιουργηθούν συνθήκες μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας" ανέφερε.
Και πρόσθεσε ότι η αμφισβήτηση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας τροφοδοτεί το πρόβλημα και διαιωνίζει τη διχοτόμηση της Κύπρου.
news247
Αμερικάνικες Εκλογές (και ανατροπές;)
Πριν από 55 δευτερόλεπτα
0 σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις