Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Αντιφατικές δηλώσεις από τους Όραμς για την περιουσία τους στα Κατεχόμενα

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 4:42 μ.μ.
Αντιφατικές είναι οι δηλώσεις του ζεύγους Τσάρλι και Λίντα Όραμς σχετικά με τη συμμόρφωσή τους προς την απόφαση του Εφετείου της Βρετανίας για τον εκ μέρους τους σφετερισμό της ακίνητης περιουσίας του Μελέτη Αποστολίδη στην κατεχόμενη Λάπηθο.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στην αγγλόφωνη εφημερίδα της Λευκωσίας «Cyprus Mail» η Λίντα Οραμς αναφέρει ότι με τον σύζυγό της θα συμβουλευτούν τους δικηγόρους τους και κατά πάσα πιθανότητα θα αποταθούν για άδεια κατεδάφισης της έπαυλης, που έκτισαν μέσα στην περιουσία του Μ. Αποστολίδη.

Είπε ότι ο χρόνος πιέζει, καθώς το Εφετείο θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της απόφασης. Πρέπει, ανέφερε, «να εφαρμόσουμε την απόφαση όσο καλύτερα μπορούμε, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες του Βρετανικού Δικαστηρίου».

Η Λίντα Οραμς δηλώνει επίσης ότι η έκβαση της υπόθεσης θα προκαλέσει προβληματισμό σε εκατοντάδες άλλους συμπατριώτες της που έχουν εξοχικές κατοικίες στη βόρειο τμήμα της Κύπρου, τις οποίες οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες τους τις εγκατέλειψαν, όπως ισχυρίστηκε, με την εισβολή.

Αντίθετα, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις» δημοσιεύει δηλώσεις της κ. Όραμς ότι «δεν πρόκειται να αφήσουν κανέναν να καταστρέψει την ζωή τους».



H κ. Οραμς είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έλθει στην Κύπρο και «θα συναντηθεί με αρμοδίους». Δήλωσε ότι θα κάνουν «ό,τι περνά από το χέρι τους για αναχαιτίσουν την υλοποίηση της απόφασης».



Η απόφαση του Βρετανικού Εφετείου και πολύ περισσότερο η γνωμάτευση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που είχε προηγηθεί δημιουργούν νομικά δεδικασμένα όχι μόνο για τους Βρετανούς αγοραστές ακινήτων στα κατεχόμενα, αλλά και για το σύνολο σχεδόν των Ευρωπαίων αγοραστών, καθώς και για τις αγορές και επενδύσεις που έχουν γίνει από Τούρκους πολίτες. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι στα κατεχόμενα 14.000 αλλοδαποί έχουν αγοράσει ακίνητα, τα πλείστα επί ελληνοκυπριακών περιουσιών. Εδώ και καιρό αγοραστές τέτοιων ακινήτων έχουν θορυβηθεί από τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Όραμς (λόγω της γνωμάτευσης ΔΕΚ) με πληροφορίες από τα κατεχόμενα να αναφέρουν ότι αρκετοί έψαξαν τρόπους να «ξεφορτωθούν» τέτοια ακίνητα, διασώζοντας μέρος της επένδυσής τους. Σημαντικές είναι οι επιδράσεις αυτής της απόφασης και στις περίπου 10.000 αδιάθετες ή μη ολοκληρωμένες επαύλεις (απότοκο του οικοδομικού οργασμού) επί ελληνοκυπριακών περιουσιών.



Ο εκπρόσωπος του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά μελετά προσεκτικά την απόφαση και εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.



Ο κ. Ερτσακιτζά ισχυρίστηκε ότι η απόφαση αντικατοπτρίζει το λάθος της αποδοχής της μονομερούς ένταξης της ελληνοκυπριακής πλευράς -όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία- στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν από τη λύση του Κυπριακού.



Η εφημερίδα «Πολίτης» σημειώνει ότι η απόφαση του Βρετανικού Εφετείου και πολύ περισσότερο η γνωμάτευση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που είχε προηγηθεί, δημιουργούν νομικό δεδικασμένο για τους Βρετανούς και άλλους ευρωπαίους αγοραστές ακινήτων στα κατεχόμενα, αλλά και για τις αγορές και επενδύσεις που έχουν γίνει από Τούρκους πολίτες.



Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι στα κατεχόμενα 14.000 αλλοδαποί έχουν αγοράσει ακίνητα, τα πλείστα επί ελληνοκυπριακών περιουσιών. Επίσης, υπάρχουν περίπου 10.000 αδιάθετες ή μη ολοκληρωμένες επαύλεις επί ελληνοκυπριακών περιουσιών.



www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις

 

Τι περιμένουμε Copyright © 2009 Blue Glide is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Journal