Ακρογωνιαίο λίθο της μεσογειακής διατροφής αποτελεί το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Το βασικό αυτό αγροτικό προϊόν σε πολλές μεσογειακές χώρες κρατάει τα σκήπτρα σε σχέση με τα υπόλοιπα λάδια και θεωρείται «φάρμακο» για την καρδιά, ενώ έχει σημαντικό ρόλο στη μείωση της χοληστερίνης.Το ελαιόλαδο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία ευεργετούν την υγεία, σε αντίθεση με τα άλλα λιπαρά που υπάρχουν στα τρόφιμα που καταναλώνουμε, για τα οποία οι γιατροί χτυπούν καμπανάκι κίνδυνου. Ομως, παρά το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια έχει τονιστεί η ωφέλεια του παρθένου ελαιόλαδου, αρκετός κόσμος είναι ακόμη δύσπιστος γιατί πιστεύει ορισμένους μύθους που συνδέονται με αυτό. Ο Ιταλός Φάμπιο Γκαλβάνο, διατροφολόγος και καθηγητής Διατροφής και Διαιτητικής στο Πανεπιστήμιο της Κατάνια, τονίζει ότι το παρθένο ελαιόλαδο έχει ρόλο-κλειδί στη διατροφή χάρη στη θρεπτική αξία του και επειδή τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του το καθιστούν ίσως το καλύτερο φυτικό λίπος που μας παρέχει η φύση.
«Δυστυχώς, για το παρθένο ελαιόλαδο κυκλοφορούν διάφοροι μύθοι. Αυτό οφείλεται στις εκστρατείες παραπληροφόρησης που στόχο έχουν την προώθηση των φθηνότερων βιομηχανικών λιπών, όπως είναι τα σπορέλαια και οι μαργαρίνες με τα υδρογονωμένα λίπη» δήλωσε ο δρ Γκαλβάνο και ανέλυσε μερικούς από τους μύθους για το ελαιόλαδο. Για παράδειγμα, είναι σωστό ότι το ελαιόλαδο προσφέρει περισσότερες θερμίδες από το βούτυρο. Ομως τα λιπαρά του ελαιόλαδου σε σύγκριση με του βουτύρου είναι πολύ ωφέλιμα στην υγεία μας.
Αλλοι πάλι λένε ότι το ελαιόλαδο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στο τηγάνισμα. Αυτό είναι λάθος. Το ελαιόλαδο προσφέρεται για τηγάνισμα γιατί περιέχει πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που διατηρούν τη σταθερότητα του λαδιού όταν αυξάνονται οι θερμοκρασίες στο τηγάνισμα. Αρκεί να μην το αφήσουμε να φτάσει σε πολύ υψηλή θερμοκρασία γιατί τότε σχηματίζει τοξικές ενώσεις. Καλό θα είναι να υπάρχει ένα θερμόμετρο κουζίνας για να μην ξεπερνά η θερμοκρασία του ελαιόλαδου τους 170-180 βαθμούς Κελσίου.
ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ
..i-reportergr.
Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις