Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Ουάσιγκτον-«Αν δεν λυθούν τα εθνικά θέματα, δεν υποχωρούμε», δηλώνει ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Γκας Μπιλιράκης

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 10:36 μ.μ.

«Στο σπίτι μιλάμε ελληνικά», θα πει ο βουλευτής του Κογκρέσου Γκας Μπιλιράκης, για να δώσει το στίγμα του από την πρώτη στιγμή.

Η συνάντηση με τον Ελληνοαμερικανό Ρεπουμπλικανό βουλευτή από τη Φλόριντα στο γραφείο του, στη Ουάσιγκτον, συνοδεύτηκε από διαρκείς αναφορές στον τόπο καταγωγής του, την Κάλυμνο. «Η οικογένεια ήρθε στο Τάρπον Σπρινγκ της Φλόριντα για τα σφουγγάρια. Μεγάλωσα εδώ στο Τάρπον Σπρινγκ με την εκκλησία. Ξέρουμε την ελληνική γλώσσα και όλα στο σπίτι μας είναι ελληνικά», θα πει ο χαρισματικός πολιτικός, ο οποίος κατέχει τη βουλευτική έδρα της 9ης περιφέρειας της πολιτείας της Φλόριντα.

Ο Γκας Μπιλιράκης, όπως και ο πατέρας του Μιχάλης, επίσης βουλευτής, ο οποίος επί 24 χρόνια εκπροσωπούσε την ίδια περιοχή στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είναι από τους πιο ισχυρούς υπερασπιστές των εθνικών μας θεμάτων στην Ουάσιγκτον. Οι προσπάθειές του για την επίλυση του Κυπριακού και του Μακεδονικού έχουν φτάσει ώς το Οβάλ Γραφείο, και η «φωνή» του έχει επηρεάσει πολλούς άλλους βουλευτές του Κογκρέσου στη διεκδίκηση των επίμαχων για την Ελλάδα θεμάτων. «Δεν θα το βάλουμε κάτω έως ότου δούμε την Κύπρο ενωμένη, με τους κατάλληλους όρους, και το Μακεδονικό λυμένο», θα πει σε άπταιστα ελληνικά, λίγο πριν αναχωρήσει για το Κογκρέσο για ακόμη μία ψηφοφορία.

– Πιστεύετε ότι θα δούμε θετικές εξελίξεις στο θέμα της Κύπρου;

– Ο Δημήτρης Χριστόφιας και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι διατεθειμένοι να βρουν μια λύση. Μια λύση όχι σαν αυτή του Ανάν αλλά μια λύση και για τις δύο πλευρές. Εμείς από εδώ κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Το γράμμα προς τον Ομπάμα το οποίο στάλθηκε τον Οκτώβριο είχε σαν στόχο να πιέσει για μια λύση του Κυπριακού. Επισημαίνει την ανάγκη για μια ενωμένη Κύπρο, μια λύση που θα υποκινείται από τους ίδιους τους Κύπριους, και όχι από την Τουρκία. Αυτό απαιτεί την απομάκρυνση των 43.000 στρατιωτών από την Κύπρο. Θεωρούμε ότι η επιστολή αποτελεί ένα βήμα μπροστά, καθώς υπογράφηκε από πολύ σημαντικούς βουλευτές του Κογκρέσου. Φυσικά είναι πολλά τα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν. Το καλοκαίρι επισκέφθηκα την Τουρκία και πήγα και στη Χάλκη. Πώς μπορούμε να μιλάμε για θρησκευτικές ελευθερίες αν δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα της Θεολογικής σχολής. Είναι τόσα τα ζητήματα. Ωστόσο πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.

– Με βάση ποια κριτήρια το υποστηρίζετε αυτό;

– Στην Τουρκία μίλησα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και είχα μερικά λεπτά μαζί του. «Κάνετε λόγο για θρησκευτική ελευθερία, τότε γιατί είναι αυτή η σχολή κλειστή;» τον ρώτησα. Συζητήσαμε την επαναλειτουργία της σχολής γιατί είναι κλειστή εδώ και 31 χρόνια, και επέμεινα ότι η σχολή πρέπει να επαναλειτουργήσει. Ο Αμερικανός πρέσβης ο οποίος ήταν μαζί μας με στήριξε και με ευχαρίστησε. Αλλά το έχω ξαναπεί και στο παρελθόν, όλα εξαρτώνται από το πόσο πολύ θέλει η Τουρκία να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από αυτό εξαρτάται και το αν θα λυθούν τα επιμέρους θέματα.

Το βέτο στα Σκόπια

– Θα λέγατε ότι στο Μακεδονικό θέμα, έχουν γίνει λάθος χειρισμοί;

– Εχω δουλέψει αρκετά και επάνω σε αυτό το θέμα, και όπως ξέρετε πέρυσι είχαμε περίπου 150 υποστηρικτές στο Κογκρέσο. Βρίσκομαι επίσης σε επικοινωνία με τη βοηθό του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, η οποία είναι υπεύθυνη για το θέμα, η δικαιοδοσία της είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αρμενία, και η Γεωργία, και μου είπε ότι έχει την πεποίθηση ότι το θέμα θα λυθεί. Και πάλι θέλουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Αυτή η απόφαση βέβαια είναι της ελληνικής κυβέρνησης και η λύση που θα προταθεί πρέπει να είναι αποδεκτή από την Ελλάδα. Η Ελλάδα έκανε τη σωστή κίνηση και έθεσε βέτο στα Σκόπια για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι η Ελλάδα δεν ήθελε να το κάνει αλλά αναγκάστηκε. Δεν θα το βάλουμε κάτω αν και αυτό το θέμα δεν επιλυθεί. Ξέρω ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων και είχαν μια καλή πρώτη συνάντηση.

– Ας στραφούμε στα «δικά» σας θέματα. Ποια είναι η γνώμη σας για το ασφαλιστικό;

– Δεν μου αρέσει η πρόταση για το ασφαλιστικό. Θα κοστίσει 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, και πρόκειται να αυξήσουμε τους φόρους κατά 730 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι μεσαίες επιχειρήσεις παλεύουν σε αυτή τη χώρα, μαγαζιά κλείνουν κάθε μέρα και αυτό θα ασκήσει μεγάλη πίεση στις επιχειρήσεις. Υπάρχει μια πρόταση για μια μείωση 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον τομέα της Υγείας, και οι ηλικιωμένοι δεν θα μπορούν να αντέξουν αυτές τις μειώσεις. Ανησυχώ πολύ και για την ποιότητα της Ιατρικής Πρόνοιας, πιστεύω ότι έχουμε την καλύτερη ποιότητα Ιατρικής Πρόνοιας στον κόσμο, αλλά τα κόστη είναι πολύ υψηλά. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ελαττώσουμε τα κόστη και κυρίως να απαλλαγούμε από τις καταχρήσεις, περίπου 15% του κόστους των ασφαλίστρων είναι λόγω απάτης. Αυτό το πλάνο θα αυξήσει τους φόρους και θα ζημιώσει την τρίτη ηλικία.

– Ένα άλλο θέμα που πολεμάτε είναι το νομοσχέδιο το οποίο στοχεύει στην εμπορευματοποίηση της ρύπανσης και στην επιβολή φόρων για τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Ήταν και ένα από τα κεντρικά θέματα στην Κοπεγχάγη.

– O σκοπός αυτού του νομοσχεδίου είναι να υπάρξει ένας φόρος ενέργειας, και αυτός ο φόρος θα επιβαρύνει τους πολίτες. Όσο για την Κοπεγχάγη πραγματικά δεν θέλω να δω τη χώρα μου να επιβαρύνεται με μια συμφωνία που δεν θα τηρηθεί από χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα. Το νομοσχέδιο του cap and trade, προτάθηκε από το Συμβούλιο των Αντιπροσώπων, ήταν συνολικά 1.000 σελίδες, είχαμε μόνο μερικές ώρες για να το διαβάσουμε και έπειτα, δέκα λεπτά πριν από την ψηφοφορία προσέθεσαν και μια μεταρρύθμιση 300 σελίδων. Και μας ζήτησαν να ψηφίσουμε. Αυτό το νομοσχέδιο θα έχει επιπτώσεις σε πραγματικούς ανθρώπους, δεν είναι ένα νομοσχέδιο μόνο για πολίτες. Και πιστεύω ότι δεν θα ήταν υπεύθυνο να ψηφίσω για κάτι τέτοιο.

Το βιβλίο της Πέιλιν

– Ποια είναι η γνώμη σας για τη Σάρα Πέιλιν και το νέο της βιβλίο; Ως Ρεπουμπλικανός ποια είναι η πραγματική γνώμη σας για εκείνην;
– Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο της, την έχω γνωρίσει, είχα πάει ένα ταξίδι στην Αλάσκα για να επισκεφθώ τις περιοχές του πετρελαίου, και είχα την ευκαιρία να γευματίσω μαζί της. Τη βρήκα πολύ έξυπνη, πολύ προσγειωμένη, και πολύ αυθόρμητη και αληθινή. Και θέλω να διαβάσω το βιβλίο της.

– Πιστεύετε ότι αξίζει τόση δημοσιότητα;
– Δεν με ενοχλεί η δημοσιότητα που έχει τραβήξει. Η Σάρα Πέιλιν είναι ένα δημόσιο πρόσωπο, και πιστεύω ότι κάνει ένα τουρ γι’ αυτό τον λόγο και ναι είναι διάσημη.

– Δεν νομίζετε ότι όλη αυτή η δημοσιότητα, η οποία έχει και αρνητικές διαστάσεις πολλές φορές, ζημιώνει το ρεπουμπλικανικό κόμμα;

– Πιστεύω ότι οι πολίτες πρέπει να διαβάσουν το βιβλίο και να κρίνουν για τον εαυτό τους. Στην αρχή όταν προτάθηκε από τον γερουσιαστή Μακ Κέιν, ως υποψήφια για τη θέση του Αντιπρόεδρου, η επιλογή στο πρόσωπό της προκάλεσε πόλωση. Είτε τη λάτρεψαν είτε την αντιπάθησαν. Αυτό επαναλαμβάνεται και τώρα. Πιστεύω ότι πρέπει να της δοθεί μια ευκαιρία. Ας τη γνωρίσει ο κόσμος καλύτερα και ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

– Πιστεύετε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2012;
– Δεν ξέρω οπότε απλά εικάζω. Νομίζω ότι οι πιθανότητες είναι πενήντα -πενήντα. Μπορεί να χρησιμοποιεί αυτή τη δημοσιότητα για να ξεκινήσει μια καμπάνια, ή μπορεί να της δίνεται η ευκαιρία να δικαιωθεί με κάποιον τρόπο. Δεν είναι πλούσια ξέρετε, έχει λογαριασμούς να πληρώσει. Αυτή είναι και μια ευκαιρία για ένα εισόδημα για την οικογένειά της. Θα βγάλει πολλά χρήματα από αυτό το βιβλίο.

Συνεργασία με τον Γ. Παπανδρέου

– Ποια είναι η γνώμη σας για τη νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ; Η Ελλάδα περνάει μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο. Θα μπορέσει να χειριστεί την κατάσταση η κυβέρνηση Παπανδρέου;

– Έχω γνωρίσει τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου πριν από πολλά χρόνια, ο πατέρας μου του έτρεφε μεγάλη συμπάθεια. Πιστεύω ότι οι Έλληνες πολίτες έκαναν την επιλογή τους. Εγώ, όπως και οι υπόλοιποι Ελληνοαμερικανοί καλούμαστε να συνεργαστούμε για τα εθνικά μας θέματα, με όποιον επιλέγουν οι Έλληνες πολίτες. Ανυπομονώ για μια καλή συνεργασία. Πιστεύω ότι θα έρθει να μας επισκεφθεί πολύ σύντομα και ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία να τον συναντήσω και στην Ελλάδα.

Η κυβέρνησή μας επεμβαίνει υπερβολικά στα πάντα

– Πώς αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα για το Κογκρέσο;
– Απολάμβανα ανέκαθεν να υπηρετώ τους πολίτες και για να σας πω την αλήθεια, μιλούσα «πολιτικά» από τη Δευτέρα τάξη. Είναι στο αίμα μας, το ελληνικό αίμα. Ήθελα πάντα να κάνω τη διαφορά στη ζωή των ανθρώπων. Η πρώτη μου καμπάνια ήταν το 1970 όταν ο Σκιπ Μπάφαλις, ένας Ελληνοαμερικανός «έτρεξε» για κυβερνήτης στην πολιτεία της Φλόριντα. Θυμάμαι ότι τοποθετούσα αφίσες, κολλούσα φακέλους. Έχασε τότε δυστυχώς, αλλά έγινε μέλος του Κογκρέσου αργότερα, ακόμη έχει να λέει ότι ήμουν σε εκείνη την πρώτη καμπάνια τους. Θυμάμαι επίσης την καμπάνια του πατέρα μου το 1982, η ελληνική κοινότητα ήταν πολύ ενεργή, θυμάμαι επίσης την καμπάνια για τον πρόεδρο Ρέιγκαν το 1980, θαυμάσιες εμπειρίες. Είναι εξαιρετικό να βλέπω Ελληνοαμερικανούς στην πολιτική, ειδικά τους νέους, για παράδειγμα υπάρχει αυτός ο νεαρός, Γιώργος Δήμας, κατεβαίνει στη Νέα Υόρκη, πολύ αξιόλογο παιδί, πήγα και μίλησα για αυτόν.
– Εσείς βέβαια ήσασταν τυχερός είχατε τον πατέρα σας. Τι σας έμαθε εκείνος για την πολιτική;
– Ήταν πρότυπο ο πατέρας μου για εμένα, μου έμαθε να δουλεύω σκληρά και να επιμένω, και να μην εγκαταλείπω τη μάχη, ακόμη και αν κάποιος μου λέει ότι κάτι δεν γίνεται. Αν το νιώθω στην καρδιά μου να πηγαίνω γι’ αυτό.

– Πιστεύετε ότι αυτή η χώρα είναι σε καλά χέρια με τον Ομπάμα;
– Δεν συμφωνώ μαζί του στη φιλοσοφία του. Αλλά πιστεύω ότι έχει καλές προθέσεις. Πιστεύω ωστόσο ότι η κυβέρνηση επεμβαίνει υπερβολικά στα πάντα.

– Δικαιολογείται κατά τη γνώμη σας η αντίληψη ότι η κυβέρνηση Ομπάμα είναι σοσιαλιστική;
– Νομίζω ότι η κυβέρνηση μπλέκεται στα πόδια των πολιτών, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Αμερική.

Πηγή: Καθημερινή

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις

 

Τι περιμένουμε Copyright © 2009 Blue Glide is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Journal