Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΗΡΕ ΜΟΝΟ... ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 10:45 μ.μ.
ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΤΙ ΤΑ ΣΟΥΡΤΑ - ΦΕΡΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ ΣΕ... ΡΕΥΣΤΟ


Πολλοί αναρωτιούνται γιατί η Γερμανία δεν διασώζει την Ελλάδα δανείζοντας χρήματα με χαμηλό επιτόκιο. Όμως αυτό - όσο και αν δεν μας αρέσει - μπορεί να δημιουργήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα φαίνεται ότι προσπαθεί να λύσει.

Για παράδειγμα εάν δοθεί στην Ελλάδα τέτοιο σωσίβιο τι θα γίνει αργότερα όταν η Πορτογαλία και μετά η Ισπανία ζητήσουν ίση μεταχείριση, δηλαδή την ίδια βοήθεια;

Επίσης εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας ώστε να καταφέρει να εξυπηρετεί τα χρέη της, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα;



Τότε τι θα πει η Ιρλανδία η οποία προτίμησε από την αρχή αντί να ζητά σωσίβια να περικόψει δραστικά τα δημόσια ελλείμματά της; Δυο μέτρα και δύο σταθμά;



Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Γερμανία είναι πολύ σοβαρό:



Αν βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να λειτουργήσει σαν Ένωση Διάσωσης Οικονομιών όπου τα ελλείμματα όπως της Ελλάδας θα ασφαλίζονται από τους Γερμανούς φορολογούμενους τότε βεβαίως το Ευρώ βραχυπρόθεσμα θα σταθεροποιηθεί καθώς οι διεθνείς επενδυτές θα αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο.



Όμως αυτή η λύση (όπως υποστηρίζουν σοβαρότατοι διεθνείς οικονόμοι αναλυτές) θα κλειδώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια τροχιά σταδιακής νομισματικής κατάρρευσης - όπως ακριβώς αυτή που ακολουθεί σήμερα το Αμερικανικό δολάριο (για παράδειγμα, το χρέος της Καλιφόρνιας είναι αντίστοιχο του Ελληνικού όμως η Αμερικανική κυβέρνηση το καλύπτει πλήρως. Ας είναι καλά και η Κίνα που αγοράζει το αμερικανικό χρέος σε καλές τιμές).



Εάν τώρα η Ελλάδα αφεθεί να αντιμετωπίσει μόνη της (ή σχεδόν μόνη της) τις συνέπιες της ‘ασωτίας’ της τότε – όσο και αν αυτό ακούγεται παράξενο - η ακεραιότητα και δύναμη του Ευρώ θα διατηρηθεί.



Το κλειδί σε αυτή τη περίπτωση είναι τι θα γίνει αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει το χρέος της.



Τότε είτε θα φύγει από το ευρώ είτε όχι.



Αν θα φύγει από το ευρώ, τότε αργότερα και άλλες χώρες που δεν θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα με τα ελλείμματά τους θα φύγουν από το Ευρώ το οποίο τελικά θα μείνει ως νόμισμα λίγων βόριοευρωπαίων (εξέλιξη που φυσικά μειώνει το όραμα της Μεγάλης Ευρώπης – που θέλει και η Γερμανία).



Εάν η Ελλάδα μείνει στο Ευρώ (αυτή είναι και η πολιτική στήριξη για την οποίαν συνεχώς μιλάει η Μέρκελ, ο Γιούνκερ, κ.α) τότε μετά από ένα βραχυπρόθεσμο σοκ, το Ευρώ θα απολαύσει την ανανεωμένη εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών και θα μακροημερεύσει (αφού βεβαίως η Γερμανία θα μπορεί εύκολα πια να αναλάβει τα όποια ακόμα χρέη έχουν απομείνει από τα προγράμματα λιτότητας και αναδιάρθρωσης των Μεσογειακών χωρών).



Η σημερινή κρίση λοιπόν με αφορμή την Ελλάδα θέτει σε δοκιμασία το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Και η Γερμανία (δηλαδή η κεντρική κολώνα πάνω στην οποίαν στηρίζεται το Ε.Ε.) το ξέρει αυτό πολύ καλά. Όπως ξέρει και το πώς η λύση να είναι επιτυχής.



Π. Δίπλας



elora

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις

 

Τι περιμένουμε Copyright © 2009 Blue Glide is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Journal