Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

«Ο σεισμός της Χιλής μετατόπισε τον άξονα της Γης»

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 9:07 μ.μ.
Αυτή την εντυπωσιακή διαπίστωση έκαναν επιστήμονες της NASA, οι οποίοι προέβησαν στους κατάλληλους υπολογισμούς και βρήκαν ότι ο σεισμός των 8,8 Ρίχτερ που χτύπησε τη Χιλή πιθανότατα μετέβαλε τον άξονα περιστροφής της Γης κατά περίπου οκτώ εκατοστά και παράλληλα οδήγησε σε ανεπαίσθητη σμίκρυνση της διάρκειας της ημέρας στον πλανήτη μας κατά 1,26 μικροδευτερόλεπτο!

Σύμφωνα με το Ρίτσαρντ Γκρος, επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της NASA στην Καλιφόρνια, η οποία έκανε τους υπολογισμούς, ο μεγάλος σεισμός στην Ινδονησία το 2004 είχε μετακινήσει τον άξονα της Γης κατά περίπου...
επτά εκατοστά και είχε σμικρύνει τη διάρκεια της μέρας κατά 6,8 μικροδευτερόλεπτα.



Ο πρόσφατος σεισμός της Χιλής, αν και μικρότερου μεγέθους από αυτόν της Ινδονησίας, μετέβαλε ελαφρώς περισσότερο τον άξονα της Γης, λόγω του διαφορετικού γεωγραφικού πλάτους όπου έγινε και του γεγονότος, ότι το ρήγμα στη δεύτερη περίπτωση εισχωρούσε πιο κάθετα στο εσωτερικό του πλανήτη μας.



Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένας μεγάλος σεισμός μεταβάλλει τον άξονα της Γης, επειδή αλλάζει την κατανομή της μάζας της, μετακινώντας μαζικά τα πετρώματά της. Όταν ένα μέρος της μάζας της Γης πλησιάζει περισσότερο προς τον άξονά της (όπως συνέβη με τον σεισμό), τότε η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα και η μέρα μικραίνει ανεπαίσθητα. Όταν, αντίθετα, η ανακατανομή της γήινης μάζας οδηγεί σε απομάκρυνσή της από τον άξονά της, τότε η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται αδιόρατα και η μέρα μεγαλώνει ελαφρώς.

enimerwsi

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις

 

Τι περιμένουμε Copyright © 2009 Blue Glide is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Journal