Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Η Μέρκελ αποκλείει γερμανική βοήθεια στην Ελλάδα

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 2:11 μ.μ.
Δευτέρα, 01 Μάρτιος

Η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ διέψευσε σε αποψινή συνέντευξή της στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD τις πληροφορίες περί εγγραφής κονδυλίων στον γερμανικό προϋπολογισμό ενόψει πιθανής οικονομικής βοήθεια προς την Ελλάδα και απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο «διάσωσης» (bail out) της Ελλάδας, τονίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι η υλοποίηση των μέτρων που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

«Προς το παρόν ο καλύτερος τρόπος για να
βοηθήσουμε την Ελλάδα είναι να καταστήσουμε σαφές ότι πρέπει να κάνει τα καθήκοντά της...», είπε μεταξύ άλλων η Μέρκελ.

Η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε για πολλοστή φορά την ανησυχία της για τις πιέσεις που υφίσταται το Ευρώ μέσω κυρίως της ελληνικής κρίσης και επέμεινε στην αναγκαιότητα αντιμετώπισης του προβλήματος στη ρίζα του, προσδιορίζοντάς την με το υψηλό έλλειμμα της Ελλάδας και την χαμένη αξιοπιστία της χώρας. «Γιαυτό είμαι ευγνώμων που η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει πολύ θαρραλέα οικονομίες και διορθωτικά μέτρα», είπε η Μέρκελ προσθέτοντας ότι «τώρα πρέπει να διασφαλιστεί πως και η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πειστούν πως το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Περικοπών θα μπορέσει να επιλύσει πράγματι τα προβλήματα...»

Στο ερώτημα αν θα χρειαστούν «γερμανικά δισεκατομμύρια» για τη διάσωση της Ελλάδας και στην αναφορά στις πληροφορίες περί εγγραφής σχετικών κονδυλίων στον προϋπολογισμό, η Μέρκελ απήντησε ρητά ότι «δεν τίθεται επ΄ουδενί τέτοιο θέμα» παραπέμποντας ταυτόχρονα στη ρήτρα No Bail Out της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Συνακόλουθα, είπε, «αυτό σημαίνει ότι προς το παρόν ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε την Ελλάδα είναι να καταστήσουμε σαφές πως πρέπει να κάνει τα καθήκοντά της...» «Άλλες αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, αυτό επιθυμώ να το ξεκαθαρίσω απόλυτα», είπε η Μέρκελ με έμφαση.

Η Μέρκελ ωστόσο «παρέκαμψε» το ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο ανάληψης δράσης από ιδιωτικές τράπεζες με κεφάλαια της κρατικής Kreditanstalt fuer Wiederaufbau (KfW) παραπέμποντας στις «συνθήκες» και επιμένοντας ότι κύριο θέμα πλέον είναι η υλοποίηση των μέτρων από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης.

Μέρκελ: «Η Ελλάδα ανακοίνωσε πως θα μειώσει κατά 4 μονάδες το έλλειμμα αλλά τα μέτρα αυτά δεν έχουν ακόμα προχωρήσει ώστε να μπορεί κανείς να πει πως υλοποιούνται, γιαυτό και το κύριο είναι η υλοποίηση. Και τότε ελπίζω πως οι αγορές θα αποκτήσουν εμπιστοσύνη στις ελληνικές προσπάθειες και σε αυτήν την κατεύθυνση θέλουμε πράγματι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα...»
sofokleous10

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις

 

Τι περιμένουμε Copyright © 2009 Blue Glide is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Journal