Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Η αμαρτωλή σύμβαση για τα υποβρύχια...

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 3:14 μ.μ.
Του Γιάννη Κοκκινίδη...
Από 50 έως και 200 εκατομμύρια ευρώ θα δίνει ετησίως το ελληνικό κράτος μέχρι το 2019 προκειμένου να καλυφθούν οι αμαρτωλές συμβάσεις της κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ για την προμήθεια των 4 καινούργιων υποβρυχίων που παραγγέλθηκαν το 2000 και τον εκσυγχρονισμό άλλων τριών (σύμβαση 2002).

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε χθες στο Πεντάγωνο, έδωσε διευκρινίσεις για όλα και υποστήριξε ότι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα η συμφωνία που επιτεύχθηκε ήταν η καλύτερη δυνατή και μένει να επικυρωθεί από το ΚΥΣΕΑ.

Βέβαια η θλιβερή ιστορία ξεκίνησε το 2000, όταν ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας υπέγραψε σύμβαση βάσει της οποίας η χώρα μας θα αγόραζε τέσσερα σύγχρονα υποβρύχια τύπου 214 με το σύστημα της αναερόβιας πρόωσης, συνολικού κόστους 1,8 δισ. ευρώ. Το πρωτόγνωρο ήταν ότι η χώρα τότε έδωσε προκαταβολή 1,2 δισ. ευρώ ενώ τα υποβρύχια ήταν ακόμα στα χαρτιά. Επίσης συμφωνήθηκε δύο χρόνια αργότερα και ο εκσυγχρονισμός τριών υποβρυχίων τύπου 209. Το περίεργο είναι ότι μόλις θα ολοκληρώνονταν σε αυτά οι εργασίες, θα είχε τερματίσει η «ζωή» της λαμαρίνας στα συγκεκριμένα υποβρύχια.

Μάλιστα η κατασκευή του κάθε υποβρυχίου (τύπου 214) κοστίζει περίπου 463,5 εκ. ευρώ και ο εκσυγχρονισμός ενός υποβρυχίου (τύπου 209) ανερχόταν στα 390 εκ. ευρώ. Δηλαδή πέρα από την υπέρογκη προκαταβολή για τα καινούργια υποβρύχια, συμφωνήθηκε να πεταχτούν στη θάλασσα και 1,1 δισ. ευρώ καθώς τόσο θα κόστιζε ο εκσυγχρονισμός των τριών "γερασμένων" υποβρυχίων.

Το λάθος αυτό βέβαια το αντιλήφθηκε ο σημερινός υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος μετά και από σχετικές εισηγήσεις και ζήτησε αντί να εκσυγχρονισθούν τα παλαιά να κατασκευαστούν από την αρχή καινούργια, πέρα από εκείνα τα τέσσερα που είχαμε παραγγείλει. Βέβαια τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είχαν ήδη εκσυγχρονίσει το ένα από τα τρία παλαιά υποβρύχια τύπου 209. Στο μεταξύ, το 2005 παρουσιάστηκε κατασκευαστικό λάθος και στα νέα τύπου υποβρύχια (214) που είχαμε παραγγείλει.

Μετά από πολλές "τρικυμίες" διαπραγματεύσεων συμφωνήθηκε να πληρώσει τελικά το Ελληνικό Δημόσιο άλλα 800 περίπου εκατομμύρια ευρώ για να παραλάβει τα τέσσερα ολοκαίνουργια υποβρύχια τύπου 214, ανάμεσά τους και το πρώτο που κατασκευάστηκε, το "Παπανικολής", στο οποίο εντοπίστηκαν τα σχεδιαστικά λάθη του συγκεκριμένου τύπου.

Επίσης συμφωνήθηκε αντί να εκσυγχρονισθούν τα δύο παλιά υποβρύχια τύπου 209 να αντικατασταθούν από ισάριθμα καινούργια τύπου 214.

Έτσι με την επέκταση της αρχικής αμαρτωλής σύμβασης φθάσαμε στο συνολικό κόστος απόκτησης των νέων υποβρυχίων 2,838 δισ. ευρώ.

Από αυτά έχουμε δώσει τα 2,032 δισ. ευρώ.

Αναρτήθηκε από gianniotis

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις

 

Τι περιμένουμε Copyright © 2009 Blue Glide is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Journal