Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Η Ευρωζώνη τείνει να απαγκιστρωθεί από τα ινστιτούτα αξιολόγησης

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 2:25 μ.μ.
Όπως αναφέρει η Handelsblatt, σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από κύκλους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΕΚΤ θα πρέπει να συστήσει δική της υπηρεσία που θα αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα των χωρών της ευρωζώνης, προκειμένου να απαγκιστρωθεί από τις υπηρεσίες των γνωστών ινστιτούτων Moody’s Standard &Poor’s και Fitch.

«Τα παραπάνω ιδρύματα αξιολόγησης απέτυχαν παταγωδώς στην υπόθεση Lehman. Ποιος μας λέει ότι δεν θα ξανασυμβεί αυτό;» τονίζουν κύκλοι του Ecofin. Αυτή η πρόταση φέρεται να βρίσκει απόλυτα σύμφωνη την Ε ΚΤ.

Ο προβληματισμός στην ΕΚΤ είναι μεγάλος, καθώς η τύχη της Ελλάδας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από της Κεντρικής Τράπεζας, είναι πολύ μεγάλος καθώς, όπως υποστηρίζουν κύκλοι της εκδοτικής τράπεζας, την τύχη της Ελλάδας αυτή τη στιγμή την κρατάει στα χέρια της ένα και μοναδικό ινστιτούτο αξιολόγησης, δηλαδή Moody’s. Η ΕΚΤ δεν έχει πάρει ακόμη επίσημα θέση.



Αν η Moody’s που είναι και το τελευταίο ίδρυμα αξιολόγησης, την υποβαθμίσει, τότε θα σημαντικά την αναχρηματοδότηση της Ελλάδας, αφού τα ελληνικά κρατικά ομόλογα τα αγοράζουν κατά κύριο λόγο τράπεζες, υπό την προϋπόθεση, ότι θα μπορούν να τα καταθέτουν ως εγγύηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ήδη την περασμένη Πέμπτη η Moody’s είχε απειλήσει με μια νέα υποβάθμιση.

Ειδικοί εκτιμούν ότι για την συγκρότηση ενός ινστιτούτου αξιολόγησης από την ΕΚΤ, δεν θα χρειαστεί παραπάνω από 10 με 20 ειδικούς. Ήδη η εκδοτική τράπεζα διαθέτει ένα πολύ καλά οργανωμένο τμήμα πληροφοριών, δήλωσε ο Thomas Mayer, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank.

kentri

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις

 

Τι περιμένουμε Copyright © 2009 Blue Glide is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Journal