Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ Ο ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΝΔΟΥ

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 6:43 π.μ.
Ένας από τους πιο σημαντικούς σε βιοποικιλότητα της Ευρώπης


!Απειλείται από λαθροκυνηγούς, κατασκηνωτές και ασυνείδητους οδηγούς τροχοφόρων

Η περιοχή Βάλια Κάλντα, που στα βλάχικα σημαίνει “ζεστή κοιλάδα”, αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό τμήμα της οροσειράς της Πίνδου και έναν από τους μεγαλύτερους και πιο σημαντικούς δρυμούς της Ευρώπης.

Στον δρυμό έχουν καταγραφεί 114 είδη σπονδυλοζώων, με σπανιότερα και πιο σημαντικά την αρκούδα, το λύκο, το αγριόγιδο, το ζαρκάδι, τον αγριόγατο, τη βίδρα, τη μικρή οχιά αλλά και πολλά είδη της ορνιθοπανίδας, όπως ο χρυσαετός κ.α.



ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ…

Και όμως, παρʼ όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, φαίνεται πως ο δρυμός έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του, αφού ο Φορέας Διαχείρισης Βόρειας Πίνδου, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες, αδυνατεί να παρέμβει.

Έτσι, σύμφωνα και με δημοσίευμα του Γιάννη Μύττη στην «Realnews», λαθροκυνηγοί και κατασκηνωτές λυμαίνονται την «Βάλια Κάλντα», αφού ο δρυμός είναι αφύλακτος.

Μάλιστα έχουν καταπέσει και είναι άχρηστες οι κλειδωμένες μπάρες που τοπθέτησε το Δασαρχείο και η προσπέλαση του χώρου είναι ελεύθερη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, λαθροκυνηγοί εξοντώνουν τον ζωικό πλούτο του δρυμού. Ασυνείδητοι μπαίνουν στο δάσος και επιδίδονται σε κόντρες με τροχοφόρα οχήματα, ενώ εντοπίζονται εστιακές ρυπάνσεις από σκουπίδια που πετούν κατασκηνωτές.

Αν και η κατάσταση στον δρυμό είναι διαμορφωμένη κατά αυτόν τον τρόπο, δεν εγκρίθηκε το πρόγραμμα «LIFE-Νatura Άρκτος 1», που στόχευε στην ανάληψη δράσεων διατήρησης του δασικού πλούτου και ειδών της άγριας πανίδας.

Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, δεν μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή της εικόνας, αφού ούτε αρμοδιότητες, ούτε κονδύλια διαθέτει.



ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Tα νέα Διοικητικά Συμβούλια των Φορέων Διαχείρισης στην Ήπειρο έχουν αναλάβει υπηρεσία, αλλά το περιβάλλον δεν φαίνεται να ανακάμπτει στην περιοχή μας.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η χρονοβόρα διαδικασία της σύνταξης των τεχνικών δελτίων για τη χρηματοδότησή τους. Και όχι μόνο αυτό. Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα περιορισμένα κονδύλια.

Έτσι τα Διοικητικά Συμβούλια καλούνται να περικόψουν προγραμματισμένα έργα και μελέτες. Και αυτό, για να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στα λειτουργικά έξοδα.



ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Επιπλέον δεν μπορούν να προσλάβουν επιστημονικό προσωπικό. Και χωρίς επιστημονικό προσωπικό, σοβαρά ζητήματα προστασίας της φύσης, εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να προχωρήσουν.

Εκτός από αυτά τα Διοικητικά Συμβούλια των Φορέων Διαχείρισης στην Ήπειρο, έχουν και άλλα τρία "αγκάθια" μπροστά τους: Την υλοποίηση προγραμμάτων παρακολούθησης των βιολογικών παραμέτρων. Τη λήψη διαχειριστικών μέτρων. Την αποτελεσματικότερη φύλαξη των προστατευόμενων περιοχών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Φορέας Διαχείρισης της Παμβώτιδας. Η ελλιπής θεσμική θωράκιση, αφού η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) κατέπεσε στο Συμβούλιο Επικρατείας, παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα.

Αλλά και οι υπόλοιποι Φορείς Διαχείρισης στην Ήπειρο, έχουν στην διάθεσή τους ΚΥΑ που είναι προσωρινού χαρακτήρα και ουσιαστικά ανενεργές.

Τι προκύπτει απ' όλα αυτά; Ότι οι Φορείς Διαχείρισης έχουν λίγες αρμοδιότητες και όχι ουσιαστικές. Όπως μη δεσμευτικές γνωμοδοτήσεις, για έκδοση αδειών ξενάγησης, χορήγηση αδειών επιστημονικής έρευνας και λειτουργία υποδομών.

Όμως σε πολλές περιπτώσεις οι αρμοδιότητες αυτές, αγνοούνται από τις άλλες υπηρεσίες.
proinoslogos

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις

 

Τι περιμένουμε Copyright © 2009 Blue Glide is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Journal