Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Πολύ πιο πάνω από το όριοΠέμπτη

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 12:21 μ.μ.
18 Φεβρουαρίου 2010 11:23 πμ


Αφόρητη η κατάσταση με τη σκόνη που σκεπάζει ολόκληρη την Κύπρο

Λευκωσία: Δραματική είναι η κατάσταση με τη συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα, η οποία επηρεάζει την Κύπρο από την Τετάρτη το απόγευμα. Ο Προϊστάμενος του κλάδου ποιότητας του αέρα, στο Τμήμα Επιθερώρησης Εργασίας, Σάββας Κλεάνθους , δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ότι από τις μετρήγσεις που έγιναν στις 9 το πρωί, η ωριαία τιμή στη Λεμεσό ήταν 213mg ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Στη Λευκωσία ήταν 136mg, στην Πάφο 130mg, στη Λάρνακα 90mg και στην Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου 81mg.



Το όριο σκόνης στην ατμόσφαιρα για 24 ώρες είναι 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.



Όπως είπε ο κ. Κλεάνθους, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ’ότι τις πρωινές ώρες, ενώ όπως ανέφερε, το φαινόμενο παρατηρείται πλέον κάθε δύο βδομάδες και διαρκεί όλο και περισσότερο.



Η σκόνη που επισκέφθηκε την Κύπρο από τις 13 Ιανουαρίου, είπε χαρακτηριστικά, θα παραμείνει μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή.



Ο κ. Κλεάνθους διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση παρακολουθείται συνεχώς και κάλεσε το κοινό και κυρίως της ευαίσθητες ομάδες, όπως τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τις εγκύους και όσους υποφέρουν με άσθμα, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.



Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει οδηγία στο Υπουργείο Παιδείας, όπως τα παιδιά της Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης να μην γυμνάζονται στους εξωτερικούς χώρους.



Η σκόνη, η οποία μας έρχεται από την έρημο της Σαχάρας, μεταφέροντας ιούς και μικροβια, θα παραμείνει μέχρι και το Σάββατο.



Το δελτίο της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας



Χαλαρή βαροβαθμίδα καλύπτει την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα υπάρχει σκόνη που δεν φαίνεται να υποχωρεί μέχρι την Κυριακή και κάποιες μέρες θα είναι πυκνή.



Σήμερα ο καιρός θα είναι γενικά κυρίως αίθριος με σκόνη στην ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, ασθενείς 3 μποφόρ και το απόγευμα στα δυτικά βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και στα υπόλοιπα παράλια κυρίως νοτιοδυτικοί, της ίδιας έντασης. Στα ψηλότερα ορεινά οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι γενικά λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει τους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 21 στα δυτικά παράλια, στους 19 στα υπόλοιπα παράλια και στους 16 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.



Απόψε ο καιρός θα είναι παροδικά μερικώς συννεφιασμένος. Τοπικά, αναμένεται να σχηματιστεί αραιή ομίχλη ή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς 2 με 3 μποφόρ, ενώ στα ψηλότερα ορεινά θα πνέουν μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό στους 10 στα παράλια και στους 11 στα ψηλότερα ορεινά.



Την Παρασκευή ο καιρός θα είναι γενικά κυρίως αίθριος και η σκόνη στην ατμόσφαιρα αναμένεται να είναι πυκνή. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.



Το Σάββατο αναμένεται αρχικά κυρίως αίθριος καιρός, αλλά σύντομα θα εμφανιστούν νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα που προοδευτικά θα πυκνώσουν. Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει μικρή άνοδο.



Την Κυριακή αίθριος καιρός θα εναλλάσσεται με αυξημένες νεφώσεις που είναι δυνατό να δώσουν τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

philenews

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις

 

Τι περιμένουμε Copyright © 2009 Blue Glide is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Journal