Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Ρήγμα Βαρθολομαίου - Ιερώνυμου με αφορμή τον πρώην Αττικής

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 7:45 π.μ.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζητεί από τον Αρχιεπίσκοπο να μην προχωρήσει στην εκλογή των νέων μητροπολιτών

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ           
Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Αναστάτωση επικρατεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά το «άδειασμα» του Αρχιεπισκόπου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος με ανακοινωθέν του τον κάλεσε να μην εκλέξει τους νέους μητροπολίτες Κηφισιάς και Ιλίου όπως είχαν αποφασίσει μόλις την περασμένη Παρασκευή οι μητροπολίτες-μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου υπό την προεδρία του κ. Ιερώνυμου. Αφορμή για το ξέσπασμα της έντασης που επικρατεί στην Ιεραρχία αλλά και στις σχέσεις Εκκλησίας της Ελλάδος και Οικουμενικού Πατριαρχείου αποτέλεσε η εκδίκαση της υπόθεσης του πρώην Μητροπολίτη Αττικής κ. Παντελεήμονα Μπεζενίτη, ο οποίος καταδικάστηκε με τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου, αλλά ο κ.κ. Βαρθολομαίος ζητεί να δικαστεί από δευτεροβάθμιο εκκλησιαστικό δικαστήριο προκειμένου ο ίδιος στη συνέχεια να ασκήσει το λεγόμενο έκκλητο. Προ του αδιεξόδου ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε εκτάκτως την Ιερά Σύνοδο σε συνεδρίαση αύριο το πρωί στη Μονή Πετράκη.



Τους «φίλους» του δείχνει να μετράει τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος βρίσκεται εν μέσω συμπληγάδων. Οι ιεράρχες και οι στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου έχουν μοιραστεί:

Στη μία πλευρά βρίσκονται όλοι οι παλιοί φίλοι του: ο Οικουμενικός Πατριάρχης, οι μητροπολίτες Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος, Φιλίππων κ. Προκόπιος, Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, οι οποίοι με δηλώσεις αλλά και επιστολές τους τονίζουν ότι η απόφαση του κ. Ιερώνυμου να εκλέξει νέους μητροπολίτες προτού εκδικαστεί το έκκλητο του πρώην Μητροπολίτη Αττικής παραβιάζει τους ιερούς κανόνες που είναι υπεράνω της πολιτικής δικαιοσύνης.

Ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης, φίλος και υποστηρικτής επί πολλές δεκαετίες του Αρχιεπισκόπου και είς εκ των ιεραρχών που αθώωσαν τον κ. Παντελεήμονα στο πρωτοβάθμιο εκκλησιαστικό δικαστήριο, παρά τις καταδίκες που είχε από την ποινική δικαιοσύνη για υπεξαίρεση χρημάτων από τη Μονή Οσίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη, ήταν από τους πρώτους που έστειλαν επιστολή προς τον κ. Ιερώνυμο με την οποία τον κατηγορούσε ότι ακυρώνει τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.



Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Προκόπιος, ο οποίος μάλιστα βάλλει εμμέσως και κατά της Βουλής των Ελλήνων καθώς, όπως τονίζει, «η επίμονος επιδίωξις της υπό της Βουλής αμέσου ψηφίσεως του περί διχοτομήσεως της Ι. Μητροπόλεως Αττικής νόμου αντιτίθεται προς την επί μακρόν χρόνον διατηρουμένην εκκρεμότητα πλήθους νομοθετικών ρυθμίσεων πιεστικών και εξαιρετι κής σημασίας θεμάτων».



Επιστολή έστειλε και ο άλλος φίλος του Αρχιεπισκόπου Μητροπολίτης Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ήταν μέλος του πρωτοβάθμιου εκκλησιαστικού δικαστηρίου που αθώωσε τον πρώην Μητροπολίτη Αττικής.



Στην άλλη ομάδα βρίσκονται οι αρχιερείς που εξελέγησαν επί αρχιεπισκοπίας Χριστοδούλου και οι οποίοι τονίζουν σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους ότι «τώρα ο κ. Ιερώνυμος θα αντιληφθεί αυτό που έλεγε ο μακαριστός Χριστόδουλος:Αλλα μου λέει ο Πατριάρχης όταν μιλάμε μεταξύ μας και άλλες αποφάσεις εκδίδει όταν βρίσκεται με τους μητροπολίτες του Πατριαρχείου». Ολοι οι αρχιερείς περιμένουν τις αποφάσεις που θα ληφθούν αύριο από τη 12μελή Ιερά Σύνοδο. Ενα ισχυρό κομμάτι όμως της Ιεραρχίας δηλώνει ότι πρέπει να αποφασιστεί η σύγκληση της Ιεραρχίας και να διεξαχθεί η διαδικασία εκλογής νέων μητροπολιτών. «Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη συνιστά παραβίαση του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ελλάδος.



Δεν πρόκειται για ζήτημα που αφορά τις λεγόμενες Νέες Χώρες αλλά το κομμάτι της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος» .



Χαρακτηριστικά του κλίματος είναι τα όσα έλεγε συνοδικός μητροπολίτης στο «Βήμα»:



«Δεν θα ήθελα να βρίσκομαι αυτή τη στιγμή στη θέση του κ. Ιερώνυμου. Οι φίλοι του προκάλεσαν προβλήματα στις αποφάσεις του. Ζήτησαν την παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και ο κ.κ. Βαρθολομαίος δείχνειστον Αρχιεπίσκοπο ότι μπορεί να είναι φίλοι αλλά προέχει η υπεράσπιση των δικαίων τηςΕκκλησίας του. Το ερώτημα είναι αν ο κ. Ιερώνυμος υποχωρήσει» .



Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι και η ομάδα των στενών συνεργατών του Αρχιεπισκόπου εμφανίζεται σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα διασπασμένη. Ορισμένοι εισηγούνται στον Αρχιεπίσκοπο αύριο που θα συγκληθεί η 12μελής Ιερά Σύνοδος να δεχθεί τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη, να μην προχωρήσει στην εκλογή νέων μητροπολιτών και να αναβάλει τη Σύνοδο της Ιεραρχίας που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα. Και άλλοι τονίζουν ότι «δεν μπορεί ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος και η Ιερά Σύνοδος να εμφανίζονται ανακόλουθοι και να ανατρέπουν ανά πάσα στιγμή τις αποφάσεις τους».



Εν τω μεταξύ η απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη θορύβησε και τα μέλη της κυβέρνησης που ασχολούνται με τα εκκλησιαστικά ζητήματα καθώς η διχοτόμηση της Μητρόπολης Αττικής από την οποία προέκυψαν οι δύο μητροπόλεις Κηφισιάς και Ιλίου αποφασίστηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή έπειτα από εισήγηση της υπουργού Παιδείας κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου.





Η καθαίρεση, ο Αρειος Πάγος και το έκκλητο

Α πό τις αρχές του 2000 η υπόθεση του πρώην Μητροπολίτη Αττικής κ. Παντελεήμονα (φωτογραφία) ταλανίζει την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Δύο φορές οι εκκλησιαστικοί ανακριτές έβαλαν στο αρχείο υποθέσεις που τον αφορούσαν, όπως οι καταγγελίες για πλουτισμό και εμπλοκή σε σεξουαλικό σκάνδαλο. Τελικά ο πρώην ιεράρχης απομακρύνθηκε από τον μητροπολιτικό του θρόνο με συνοπτικές διαδικασίες από την Ιερά Σύνοδο το 2005, επί αρχιεπισκοπίας Χριστοδούλου.



Πριν από έναν χρόνο το θέμα του παραπέμφθηκε σε πρωτοβάθμιο εκκλησιαστικό δικαστήριο στο οποίο συμμετείχαν αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος και κατά πλειοψηφία αθωώθηκε αφού το θέμα του ετέθη και πάλι στο αρχείο. Ο πρώην μητροπολίτης προσέφυγε και πάλι στο Πατριαρχείο. Ωστόσο ο Αρειος Πάγος με αμετάκλητη απόφασή του ζήτησε από την Εκκλησία να προχωρήσει στην καθαίρεση του ιεράρχη. Οπερ και εγένετο.



Ο κ. Παντελεήμων ζήτησε να εκδικαστεί και πάλι η υπόθεσή του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο κάνοντας χρήση του λεγόμενου εκκλήτου, δηλαδή του δικαιώματος που δίδεται σε μητροπολίτες Εκκλησιών να προσφεύγουν στο Φανάρι, ως ένα είδος Αρείου Πάγου της εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης. Από την πλευρά του ο κ.κ. Βαρθολομαίος ζήτησε από την Εκκλησία της Ελλάδος να εκδικάσει την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό ώστε στη συνέχεια να εκδικάσει το έκκλητο. Η Ιερά Σύνοδος δήλωσε ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα του Πατριαρχείου να ασκεί το έκκλητο, αλλά η υπόθεση του πρώην μητροπολίτη είναι ειδική καθώς η ελληνική νομοθεσία ορίζει ρητά ότι «αμετάκλητα καταδικασθείς ιεράρχης καθαιρείται αυτομάτως».
tovima

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις

 

Τι περιμένουμε Copyright © 2009 Blue Glide is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Journal