Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Νέο σκάνδαλο διαφθοράς «κλονίζει» την Ιταλία

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 3:23 μ.μ.
Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010


Ρώμη, Κώστας Παπαϊωάννου

Ενα νέο σκάνδαλο διαφθοράς, που έχει και πάλι ως πρωταγωνιστές κορυφαίους κυβερνητικούς εκπροσώπους και επιχειρηματίες, συγκλονίζει από χθες την Ιταλία. Στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών της Φλωρεντίας βρίσκεται ο υφυπουργός της κυβέρνησης του Σίλβιο

Μπερλουσκόνι και διευθυντής του Οργανισμού Πολιτικής Προστασίας, Γκουΐντο Μπερτολάζο. Σε βάρος του έχει ήδη διατυπωθεί η κατηγορία της παράνομης εμπλοκής στην ανάθεση σειράς δημόσιων έργων στη Σαρδηνία, τα οποία προορίζονταν για τη φιλοξενία της περυσινής συνόδου κορυφής της G8 - η οποία, τελικώς, διεξήχθη στη σεισμόπληκτη πόλη της Ακουίλα, προς επίδειξη αλληλεγγύης, αλλά και για την ικανοποίηση των επικοινωνιακών αναγκών του πρωθυπουργού.



Παραίτηση

Ο Μπερτολάζο θεωρείται ο «ισχυρός άνδρας» της κυβέρνησης, διατηρεί στενές σχέσεις με τον Καβαλιέρε, ενώ διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση, πριν από ένα χρόνο, της κρίσης που ξέσπασε στη διαχείριση των σκουπιδιών στη Νάπολη, αλλά και των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού στην Ακουίλα. Ο ίδιος, αμέσως μετά την ανακοίνωση της εμπλοκής του στο σκάνδαλο, υπέβαλε την παραίτησή του από το αξίωμα που κατέχει, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή ούτε από τον Μπερλουσκόνι ούτε από το υπουργικό συμβούλιο.

Στο νέο σκάνδαλο εμπλέκεται και ο διευθυντής του ανώτατου κρατικού οργανισμού που έχει την ευθύνη για τον συντονισμό των δημόσιων έργων, Αντζελο Μπαλτούτσι, ο οποίος μάλιστα συνελήφθη από τις αρχές χθες το πρωί, στην κατοικία του που βρίσκεται στη Ρώμη. Σύμφωνα δε με τις κατηγορίες τις οποίες διατύπωσε η γενική εισαγγελία της Φλωρεντίας, στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται οι κοινοπραξίες δημόσιων κατασκευαστικών έργων αξίας 327 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο σκάνδαλο φαίνεται ότι εμπλέκονται επίσης 20 κορυφαία στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου, καθώς και ένας δικαστικός στη Ρώμη. Παράλληλα, όπως επισημαίνουν οι δικαστικοί κύκλοι στη Φλωρεντίας, εκτός από τις υποθέσεις που αφορούν στη Σαρδηνία, σύντομα οι έρευνες αναμένεται ότι θα επεκταθούν και στις ατασθαλίες οι οποίες σημειώθηκαν στην ανάθεση των δημόσιων έργων για τη διεξαγωγή των αγώνων της κολύμβησης στην ιταλική πρωτεύουσα, την άνοιξη του 2009.

Στη Βουλή

Αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη υπόθεση συμπίπτει και με τη συζήτηση στη Βουλή πρότασης νόμου της κυβέρνησης για την αντικατάσταση του σημερινού Οργανισμού Πολιτικής Προστασίας -ο οποίος στην Ιταλία είναι ιδιαίτερα ισχυρός- με μία ανώνυμη εταιρεία στην οποία το κράτος θα συμμετέχει μόνο με το 30% των μετοχών.

Εάν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο υιοθετηθεί, ο νέος οργανισμός θα έχει ιδιωτικό χαρακτήρα και είναι αυτός που θα αναλαμβάνει στο μέλλον όλες τις μεγάλες πολιτικές, πολιτιστικές και αθλητικές διοργανώσεις του δημοσίου.

imerisia.gr

allday-news

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις

 

Τι περιμένουμε Copyright © 2009 Blue Glide is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Journal