Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Συνάντηση Παπανδρέου - Πούτιν με επίκεντρο την ενέργεια

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 8:33 π.μ.
Τρίωρη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να έχει σήμερα στη Μόσχα ο Γιώργος Παπανδρέου. Το γεγονός και μόνο ότι ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας θα αφιερώσει τρεις ολόκληρες ώρες από το βαρύ πρόγραμμά του προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον Ελληνα ομόλογό του στο Κρεμλίνο καταδεικνύει τη σημασία που δίνει στη συνάντηση.

Αυτό φανερώνει άλλωστε η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ρώσου πρωθυπουργού, στην οποία αναφέρεται ότι θα καλυφθεί όλη η γκάμα των ελληνορωσικών σχέσεων. «Κατά τις συνομιλίες των επικεφαλής των κυβερνήσεων των δύο χωρών, που έχουν προγραμματιστεί για τις 16 Φεβρουαρίου, αναμένεται να θιγεί ευρύ φάσμα θεμάτων της ρωσοελληνικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της οικονομίας, της ενέργειας και της στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.



«Κλειδί» σε αυτή την ανακοίνωση είναι η λέξη «ενέργεια». Η Μόσχα επιθυμεί να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, ενώ παραμένει ενεργό το ενδιαφέρον της για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream», ο νοτιότερος κλάδος του οποίου θα διέρχεται από την Ελλάδα και θα καταλήγει στην Ιταλία.



Επί τάπητος θα τεθεί επίσης η ανανέωση της συμφωνίας για την προμήθεια φυσικού αερίου, που λήγει το 2016, καθώς οι διαπραγματεύσεις τον τελευταίο καιρό έχουν ενταθεί. Συν τοις άλλοις, θα εξεταστούν οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, για το οποίο πολλοί εκτιμούν ότι δεν θα αργήσει η ημέρα της επίλυσής του.



Αξιο μνείας είναι το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου έχει μεταβεί από χθες το απόγευμα στην παγωμένη ρωσική πρωτεύουσα, έπειτα από πρόσκληση του κ. Πούτιν. Κατά την παραμονή του θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο και τους προέδρους των δύο σωμάτων της ρωσικής Βουλής, της Κρατικής Δούμας Μπαρίς Γκριζλόφ και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Σεργκέι Μιρόνοφ.



Espressonews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις

 

Τι περιμένουμε Copyright © 2009 Blue Glide is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Journal