Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Ένας καθαρός καθρέφτης.

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 6:41 μ.μ.
vatopaidifriend1





Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία.



Ο αββάς Παμβώ λέγει: «Εάν έχεις καρδιά μπορείς να σωθείς». Ακριβώς ο επόμενος μακαρισμός του Χριστού υστέρα από τον μακαρισμό των ελεημόνων, μιλά για την καρδιά: «Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται». Η καρδιά που σώζει τον άνθρωπο και τον αξιώνει να δει το Θεό, είναι η καθαρή καρδιά.



Κατά τους αγίους Πατέρες καθαρή καρδιά είναι εκείνη από την οποία έχει ξεριζωθεί κάθε κακία και κάθε πάθος και έχει φυτευτεί κάθε αρετή και αγάπη άπειρη προς το Θεό.



Ο άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος γράφει ότι καρδιά καθαρή είναι και ονομάζεται η καρδιά εκείνη η οποία δεν έχει μέσα της καμία κακή σκέψη και κανένα βιοτικό λογισμό. Είναι η καρδιά η ενωμένη με το Θεό με τέτοιο τρόπο ώστε ούτε τα λυπηρά του βίου να θυμάται, ούτε τα χαροποιά, αλλά με τη θεωρία να είναι σαν να διατρίβει στον Παράδεισο και να βλέπει τους αρραβώνες των αγαθών που υποσχέθηκε ο Θεός στους Αγίους. Από τους αρραβώνες δε συμπεραίνει τα ιδία τα αιώνια αγαθά, όσο αυτό είναι επιτρεπτό στην ανθρώπινη φύση. Αυτή η καρδιά είναι δημιούργημα των αρετών και της χάριτος του Αγίου Πνεύματος.



Η καθαρότητα της καρδιάς ήταν η κατάσταση που ζούσαν οι πρωτόπλαστοι στο Παράδεισο. Διότι ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο άκακο, ευθύ, ενάρετο, στολισμένο με τη λαμπρότητα κάθε αρετής. Γι’ αυτό ακριβώς οι πρωτόπλαστοι απολάμβαναν τη θεωρία του προσώπου του Θεού. Όμως με την αμαρτία χάθηκε η καθαρότητα αυτή, την οποία κάθε άνθρωπος αποκτά εκ νέου με το μυστήριο του αγίου Βαπτίσματος.



Ποιός όμως από τους βαπτισθέντες κράτησε αμόλυντη την καθαρότητα που έλαβε με το άγιο Βάπτισμα; Όλοι, λίγο ή πολύ, αμαυρώσαμε την καρδιά μας με τα πάθη και τις κακίες μας. Και το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε για να αποκτήσουμε εκ νέου την καθαρότητα της καρδιάς είναι η εξομολόγηση. Η ειλικρινής εξομολόγηση των ακάθαρτων λογισμών και τα δάκρυα της μετανοίας που την συνοδεύουν, καθαρίζουν τη ψυχή μας. Στην συνέχεια με την εργασία των εντολών του Θεού στερεώνεται η καρδιά μας στο αγαθό.



Ο άββάς Ισαάκ λέει: «Εάν αγαπάς την καθαρότητα της καρδιάς πρώτον μεν αγωνίσου να μην γνωρίσεις κακία ανθρώπου. Ύστερα να πλουτίσεις σε έργα σωματικά, δηλαδή να νηστεύεις, να αγρυπνήσεις, να προσευχηθείς, να υπομένεις τους πειρασμούς και να προσηλώσεις το νου σου στην ανάγνωση της Αγίας Γραφής. Με την συνεχή προσευχή και την πνευματική μελέτη, ξερίζωσε από τήν καρδιά σου κάθε εικόνα αμαρτωλή που υπάρχει μέσα σου».



Ο Χριστός μακαρίζοντας εκείνους που είναι καθαροί στη καρδιά και λέγοντας ότι αυτοί θα αξιωθούν να δουν το Θεό, θέλει να μας διδάξει ότι δεν είναι αρκετό να αποφύγουμε τις αμαρτίες που εκτελούνται με έργα. Η ρίζα της αμαρτίας είναι η καρδιά. «Εκ γαρ της καρδίας εξέρχονται διαλογισμοί πονηροί, φόνοι, μοιχείαι, πορνείαι, κλοπαί, φευδομαρτυρίαι, βλασφημίαι». Πρέπει επομένως να είναι καθαρή η καρδιά μας για να μην φυτρώνουν τα ζιζάνια του πονηρού. Αν η καρδιά μας δεν είναι καθαρή, κάποια στιγμή η αμαρτωλή σκέψη θα γίνει πράξη.



Ο Χριστός μακαρίζει αυτούς που έχουν καθαρή καρδιά, διότι αυτοί θα δουν το Θεό. Πράγματι ο άνθρωπος που έχει καθαρίσει τη καρδιά του από κάθε πάθος, την έχει κάνει ένα καθαρό πνευματικό καθρέφτη μέσα στον οποίο καθρεφτίζεται ο ίδιος ο Δημιουργός. Έχοντας αφαιρέσει ό άνθρωπος από τα μάτια της ψυχής του τη λάσπη των παθών, βλέπει μέσα στον καθαρό ουρανό της καρδίας του τον Κύριο. Τον βλέπει και τον αισθάνεται μέσα του από την παρούσα ζωή.



Ο άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος τονίζει ότι εφ’ όσον εκείνος που έχει καθαρή την καρδιά θα δει το Θεό, οπωσδήποτε μόλις επιτευχθεί η καθαρότητα της ακολουθεί και η θεωρία του Θεού. Και συνεχίζει ο Άγιος: «Εάν είχες καθαρή καρδιά, θα καταλάβαινες ότι σου λέγω αλήθεια. Επειδή όμως δεν πίστεψες σ’ αυτό, και την κάθαρση καταφρόνησες και τη θεωρία έχασες». Διότι όντως εδώ στη παρούσα ζωή βρίσκεται η κάθαρση, εδώ και η όραση του Θεού. Στη μέλλουσα ζωή είναι αδύνατο να εργαστεί κανείς για να καθαρίσει τη καρδιά του. Άλλωστε ο Κύριος το λέει: «Εκείνος που με αγαπά θα τηρήσει τις εντολές μου, και εγώ θα τον αγαπήσω και θα φανερώσω σ’ αυτόν τον εαυτό μου». Η φανέρωση του Χριστού αρχίζει από τήν παρούσα ζωή. Αυτή η αρχική φανέρωση είναι η εγγύηση της μέλλουσας.



Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης απευθυνόμενος στους χριστιανούς γράφει: «Αγαπητοί, τώρα είμαστε παιδιά του Θεού, αλλά ακόμη δεν μας φανερώθηκε τι θα γίνουμε. Γνωρίζουμε όμως ότι εάν φανερωθεί, θα είμαστε όμοιοι με το Θεό, διότι θα Τον δούμε όπως είναι. Και όποιος έχει αυτή την ελπίδα στο Θεό, εξαγνίζει τον εαυτό του».



Αύτη την ελπίδα ότι θα δούμε τον Κύριο στη δόξα Του έχουμε όλοι οι βαπτισμένοι χριστιανοί. Και γι’ αυτό πρέπει πάντοτε να αγνίζουμε και να καθαρίζουμε τον εαυτό μας με δάκρυα και μετάνοια, ώστε και στην παρούσα ζωή να δούμε μέσα στην καθαρή καρδιά μας τον πεντακάθαρο Κύριο και στη μέλλουσα να αξιωθούμε της αιώνιας θέας του αγίου προσώπου Του.



(Ιερ. Γρηγορίου, «Ο Ιησούς Χριστός»)

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις

 

Τι περιμένουμε Copyright © 2009 Blue Glide is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Journal