Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Έλλειψη ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 1:00 π.μ.
Δεν επαναρχίζουν με τους καλύτερους οιωνούς οι απευθείας συνομιλίες


Λευκωσία: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι δεν επαναρχίζουν με τους καλύτερους οιωνούς οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ διότι υπάρχει έλλειψη ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο, γεγονός που δυσκολεύει τις προσπάθειες του όποιου Προέδρου της Δημοκρατίας και του όποιου διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς, ειδικά όταν βρισκόμαστε εν μέσω μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας.



Σε δηλώσεις του στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό του Λονδίνου (LGR) ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ανεξαρτήτως όμως από αυτή την κατάσταση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνεχίζει τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης, έχει ανακοινωθεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων και ο καθορισμός τεσσάρων νέων συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/κ ηγέτη».



Ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτές οι συναντήσεις θα έχουν ως στόχο, να συζητηθούν τα θέματα της οικονομίας και των Ευρωπαϊκών Θεμάτων, καθώς επίσης και του περιουσιακού και εάν υπάρχει χρόνος θα συζητηθεί και το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, καθώς επίσης και αυτό των εποίκων. Ο Εκπρόσωπος είπε ότι όλα αυτά είναι θέματα, τα οποία έχουν συζητηθεί και κατά την διάρκεια των προηγούμενων συναντήσεων στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο ηγετών.



Σε κάποια από αυτά τα θέματα, είπε ο κ. Στεφάνου, όπως είναι της οικονομίας και των Ευρωπαϊκών Θεμάτων, είχαμε πετύχει κάποιες συγκλίσεις, πλην όμως στο θέμα της οικονομίας, η τ/κ πλευρά, σε κάποια φάση της διαπραγμάτευσης, υπαναχώρησε, κάτι που επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στο Βρετανό Πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησής τους στο Λονδίνο.



Ο Εκπρόσωπος είπε ότι από εκεί και πέρα, έχουμε και τα ακόμα πιο δύσκολα θέματα, όπως είναι το περιουσιακό, που συζητήθηκε σε 18 ολόκληρες συναντήσεις, αλλά διαπιστώθηκε περισσότερο η διαφωνία, παρά η σύγκλιση, σε διάφορες πτυχές του προβλήματος, καθώς επίσης και το θέμα των εγγυήσεων και των εποίκων.



Η προσπάθειάς μας, είπε ο κ Στεφάνου, είναι να βρούμε περισσότερες συγκλίσεις, πάντοτε στηριγμένοι, σε θέσεις αρχών.



Σε ερώτηση εάν εκτιμά ότι είναι ο καλύτερος δυνατός χρόνος για τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να προχωρήσει αποφασιστικά, λόγω των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι ο καλύτερος χρόνος γιατί άλλωστε είναι με δική του θέληση, με δική του θέση που αποφασίστηκε η συνέχιση των διαπραγματεύσεων».



Ο κ. Στεφάνου ευχήθηκε όπως ο Τ/κ ηγέτης προσέλθει στις διαπραγματεύσεις, με εποικοδομητικό πρόσωπο και εποικοδομητική στάση, έτσι ώστε «να επιτύχουμε, να βρούμε περισσότερες συγκλίσεις, σε θέματα τα οποία έχουν συζητηθεί και προηγουμένως».



Σχόλιο για τη συγκυβέρνηση



Σε ερώτηση πώς προσεγγίζει η Κυβέρνηση την συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Πρόεδρο της Βουλής και του ΔΗΚΟ, Μάριο Καρογιάν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι, «είμαστε υπέρ της συνέχισης της συνεργασίας, όπως είμαστε και υπέρ της συνέχισης της συνεργασίας με την ΕΔΕΚ, αλλά δυστυχώς η ΕΔΕΚ αποφάσισε να αποχωρήσει».



Ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αύριο στόχος είναι να συζητηθούν όλα τα ζητήματα και όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην πορεία της συνεργασίας όλο αυτό το διάστημα».



Πρόσθεσε ότι πάντοτε σε ένα διάλογο και λες και ακούς, με στόχο να ξεπεράσεις τα προβλήματα.



«Εμείς θα αναμένουμε αύριο την συνάντηση, όπως πάντοτε με ειλικρίνεια θα μιλήσουμε με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και ανάλογα με το αποτέλεσμα, ο καθένας θα δει, θα εκτιμήσει και θα πράξει», κατέληξε ο Εκπρόσωπος.









Πηγή: ΚΥΠΕ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις

 

Τι περιμένουμε Copyright © 2009 Blue Glide is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Journal