Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

''Εμπρός στον δρόμο που χάραξαν οι ΣΑΕριτζήδες''...

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 11:48 μ.μ. 0 σχόλια
Οι κρατικοδίαιτοι έγιναν πάλι ''ρόμπες''


Η γεν. Γραμματέας ''αδειάζει'' τον ''παγκόσμιο'' του ΣΑΕ, τον καταγγέλλει γιά ατομικές ενέργειες

''Προς πρόεδρο ΣΑΕ κ. Στέφανο Ταμβάκη... Κοινοποίηση: Προεδρείο ΣΑΕ, ΥΦΥΠΕΞ κ. Σπ. Κουβέλη, Πρόεδρο Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής της Βουλής κ. Ελπίδα Τσουρή.

Κύριε Πρόεδρε... Αναφέρομαι στο ''Δελτίο Τύπου γιά Δημοσιεύματα Γερμανικών ΜΜΕ'' που δώσατε γιά δημοσίευση στον Tύπο και επισημαίνω τα ακόλουθα: Ανεξάρτητα του περιεχομένου του εν λόγω εγγράφου, το οποίο αν μας ρωτούσατε και λαμβάνατε υπόψη την γνώμη μας θα ήταν οπωσδήποτε βελτιωμένο, Θεωρώ ότι δεν είναι δόκιμο ούτε ορθή πρακτική να δημοσιεύετε στον Tύπο έγγραφο εκ μέρους όλων των μελών του Προεδρείου του ΣΑΕ, χωρίς να λαμβάνετε υπόψη την άποψή μας και χωρίς να μας ενημερώνετε σχετικά...

Δρ. 'Ολγα Σαραντοπούλου, Γενική Γραμματέας Συμβούλιου Απόδημου Ελληνισμού (Βιέννη, 25 Φεβρουαρίου 2010)''



''Πανικός'' στην Γερμανία, μετά την ανακοίνωση του ''παγκόσμιου πρόεδρου'' γιά τ' ανθελληνικά δημοσιεύματα

''Φοβήθηκαν'' τόσο πολύ τα γερμανικά ΜΜΕ, ώστε αν υπάρξει και ανακοίνωση της γεν. γραμματέως, του ταμία του ΣΑΕ και των Συντονιστών Περιφερειών, τότε σίγουρα θα τους ''διαλύσουμε''... ''Εκ' μέρους όλων των Μελών του Προεδρείου του ΣΑΕ, διερμηνεύοντας τα συναισθήματα των εκατομμυρίων Eλλήνων ομογενών ανά τον κόσμο, εκφράζω την εντονότατη δυσαρέσκειά μας'', αναφέρεται στην ανακοίνωση. Kαλά, από πότε ο Ταμβάκης ''εκπροσωπεί'' τα ''εκατομμύρια'' των Απόδημων; Στον ύπνο του ή στον ξύπνιο του; Αφού οι Απόδημοι κάθονται μακριά από την μεγάλη απάτη, το ΣΑΕ. O ''παγκόσμιος'' ΣΑΕριτζής, αντί να βγάζει ''ανακοινώσεις'' γιά τα γερμανικά ΜΜΕ, καλά θα κάνει να βγάλει ανακοίνωση γιά την κατάργηση των εκδηλώσεων γιά την 25η Μαρτίου, σε πρεσβείες-προξενεία, αφού ''υποτίθεται'' ότι ...''ομιλεί γιά λογαριασμό των Απόδημων''. 'Η φοβάται μην του κόψει το χρήμα η Αθήνα;



Δυστυχώς, δεν αλλάζει η νοοτροπία: 'Οταν τα υπουργικά ''ταξιδάκια'' στη Νέα Υόρκη -με χρήματα φορολογούμενων- τα βαφτίζουμε ''τουριστική προβολή της Ελλάδας''

Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ελλάδα, η νοοτροπία των πολιτικών της δυστυχώς δεν αλλάζει. Στη Νέα Υόρκη πάλι, μέσα σε 3 μήνες, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος. Για ''να προβάλει τουριστικά την Ελλάδα'' σ' έκθεση στο ''μεγάλο Συνεδριακό Κέντρο Τζάβιτς, στο Μανχάταν'', όπως μας πληροφορεί το κρατικό -και αναξιόπιστο- ''Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων'' (ΑΠΕ). Μάλιστα, την έκθεση θα επισκεφθούν... 30.000 άτομα, ενώ την ''παρουσία'' του υπουργού συνοδεύουν τοπικά ελληνικά χορευτικά συγκροτήματα. Εξυπακούεται ότι γιά τους 'Ελληνες στην Ελλάδα, ακούγεται σχετικά ''εντυπωσιακό', αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ας δεχτούμε ως δεδομένο ότι 30.000 άτομα επισκέπτονται την έκθεση (ουσιαστικά τα μισά). Δηλαδή, η ''βόλτα'' του υπουργού στο εκθεσιακό κέντρο γιά μισή ώρα και οι ''δηλώσεις'' στα... ελληνικά ΜΜΕ, είναι ''προβολή'' της Ελλάδας; Eίναι ''προβολή'' η συνάντηση του κ. υπουργού με την υφυπουργό Τουρισμού της Νότιας Αφρικής και η επίσκεψή του στο... περίπτερο του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού;. Ας αναλογιστούμε το κόστος του ταξιδιού του κ. Γερουλάνου (εισιτήρια, ξενοδοχεία, φαφητά κλπ) και ας βγάλουμε συμπεράσματα.

''Στην έκθεση συμμετέχουν 500 και πλέον εκθέτες. Εκτός από τον ΕΟΤ συμμετέχουν 32 ελληνικές εταιρίες και οργανισμοί, οι νομαρχίες Μαγνησίας (με παρόντες το νομάρχη Απόστολο Παπατόλια και την αντινομάρχη Εύη Αδαμάκη, που ήταν γιά 10 ημέρες, συνολικά, στις ΗΠΑ) και ΝΑ Αττικής, καθώς και ο Δήμος Μυκόνου'', μας πληροφορεί το ΑΠΕ. Αν τα δωρεάν ταξιδάκια στην μεγαλούπολη τα βαφτίζουμε ''τουριστική προβολή της Ελλάδας'' με συμμετοχή υπουργού, τότε δεν πάμε διόλου καλά και συνεχίζουμε τις μεγάλες και πολυέξοδες αμαρτίες του παρελθόντος. Δεν προωθείται έτσι ο ελληνικός τουρισμός στις ΗΠΑ, με δηλώσεις υπουργού στα...ελληνικά ΜΜΕ. Αν είμασταν σοβαροί και είχαμε προσβάσεις σε αμερικάνικα ΜΜΕ, που δεν έχουμε τα τελευταία 20 χρόνια, εξαιτίας της ανικανότητας των αντιπροσώπων της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, στις ΗΠΑ γενικά, τότε ναι. Αφού ούτε το μοναδικό ελληνικό ελαιόλαδο μπορούμε να προωθήσουμε στις ΗΠΑ, θα τα καταφέρουμε με τον τουρισμό, απευθυνόμενοι ουσιαστικά στους...'Ελληνες της Αμερικής, μέσω και διαφημίσεων σε ελληνικά έντυπα στο γκέττο μας της Αστόριας; Συμπέρασμα: 'Αρες, μάρες χαζομάρες, ουσία μηδέν και η ζωή -μαζί με άσκοπη σπατάλη του μη υπάρχοντος χρήματος- συνεχίζεται, όπως και το ''παραμύθιασμα'' του ελληνικού λαού από ''πρόθυμα'' ελληνικά ΜΜΕ ότι ''ο κ. υπουργός προωθεί τον τουρισμό της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη''. 'Οσοι ζούμε στις ΗΠΑ, γνωρίζουμε ότι έτσι, ΔΕΝ προωθείται.

kalami
Continue Reading

"Σήκωσαν" ΑΤΜ στο Οφρύνιο

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 11:40 μ.μ. 0 σχόλια
Το ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας που βρισκόταν σε κατάστημα επι της κεντρικής οδού της παραλίας του Οφρυνίου, «σήκωσαν» άγνωστοι στις 04:00 τα ξημερώματα τoυ Σαββάτου (27/2).

Οι άγνωστοι δράστες, αποκόλλησαν και διέρρηξαν το μηχάνημα αυτόματης ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ), αφού πρώτα το έδεσαν με συρματόσχοινο και το έσυραν στο φορτηγό, δημιουργώντας παράλληλα τεράστιες ζημίες στο κατάστημα.

Περαστικός που τους είδε ειδοποίησε την αστυνομία και επιχείρησε να τους ακολουθήσει χωρίς αποτέλεσμα. Ο ίδιος έκανε λόγο για τρεις άνδρες, που φορούσαν κουκούλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΑΤΜ είχε 151.000 ευρώ. Το φορτηγό που ήταν κλεμμένο εντοπίστηκε το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή της Καβάλας. Για την ιστορία, το ΑΤΜ ζυγίζει περίπου ένα τόνο και το είχαν γεμίσει την Παρασκευή με χαρτονομίσματα.

infoserres
Continue Reading

Έχει το μέγεθος του Λουξεμβούργου και πλέει στην Ανταρκτική. Τι είναι;

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 11:35 μ.μ. 0 σχόλια

28 Φεβρουάριος 2010
Για να είμαστε ακριβείς είναι εμβαδού 2.550 τετραγωνικών χλμ., βάρους ενός δισεκατομμυρίου τόνων, πάχους 400 μέτρων, και αποσπάστηκε στις 12 ή 13 Φεβρουαρίου από το άκρο του παγετώνα Μερτς, μιας επιπλέουσας προεξοχής πάγου μήκους 160 χλμ. στην ανατολική Ανταρκτική, ακριβώς νότια της Μελβούρνης.

Πρόκειται για ένα τεράστιο παγόβουνο, η αποκόλληση του οποίου έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στους επιστήμονες οι οποίοι εκτιμούν ότι υπάρχουν οι εξής κίνδυνοι:



Να διαταραχθεί η ιδιαίτερα πλούσια θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα της περιοχής, που περιλαμβάνει την αποικία αυτοκρατορικών πιγκουίνων.



Σε βάθος δεκαετιών η επιβράδυνση παραγωγής ψυχρού και πιο πυκνού θαλάσσιου ύδατος μπορεί να οδηγήσει σε δριμύτερους χειμώνες στον Βόρειο Ατλαντικό, καθώς θα προκαλέσει διαταραχές στο ωφέλιμο θαλάσσιο ρεύμα του Γκολφ Στριμ.



Τέλος να μεταβληθεί το κλίμα του πλανήτη μας.



Αφού αποκολλήθηκε από την παγοκρηπίδα, το παγόβουνο, μαζί με ένα άλλο ίδου μεγέθους παγόβουνο που είναι κινούμενο και έχει ονομαστεί από τους επιστήμονες Β-9Β, μετακινήθηκαν σε διπλανή θαλάσσια ζώνη, που οι επιστήμονες ονομάζουν «πολίνια». Οι περιοχές αυτές είναι ζώνες που παράγουν πυκνό θαλάσσιο νερό, ιδιαίτερα ψυχρό και πλούσιο σε αλάτι. Το νερό αυτό βυθίζεται στον πυθμένα και αποτελεί κινητήρα της αδιάκοπης κυκλοφορίας των θαλάσσιων υδάτων στους ωκεανούς του κόσμου.



Αν τα παγόβουνα αυτά κινηθούν ανατολικά και εξοκείλουν, ή εάν μετακινηθούν βόρεια προς θερμότερα κλίματα, τα υπόγεια αυτά ρεύματα δεν θα επηρεαστούν.



Αν, όμως, μείνουν στην περιοχή της Ανταρκτικής –πράγμα πολύ πιθανό– μπορεί να εμποδίσουν την παραγωγή ψυχρού, πυκνού νερού, δίνοντας τέλος στο φαινόμενο πολίνια.



Η ικανότητα παραγωγής ψυχρού νερού του παγετώνα Μερτς είναι πολύ μεγάλη, καθώς από αυτόν πηγάζει το 20% του πυκνού, ψυχρού νερού του κόσμου.



.



Διαβάστε περισσότερα: http://www.i-reportergr.com/2010/02/blog-post_8774.html#ixzz0grvJonr2
Continue Reading

Συνάντηση Erdoğan-Başbuğ

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 10:22 μ.μ. 0 σχόλια
Δεν υπάρχει κάτι το έκτακτο, όπως δήλωσαν πηγές του γραφείου του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan έκανε δεκτό τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων İlker Başbuğ στο πρωθυπουργικό γραφείο.


Ο πρωθυπουργός και ο στρατηγός Başbuğ το μεσημέρι παρέστησαν στην κηδεία του καθηγητή İhsan Doğramacı.



Μετά από μια σύντομη συζήτηση, οι δύο άνδρες αποφάσισαν να συναντηθούν στο πρωθυπουργικό γραφείο.



Ο αρχηγός του Στρατεύματος στρατηγός Başbuğ κατά τις 14:00 ήρθε στο νέο κτίριο της πρωθυπουργικής έδρας. Δεν έγινε καμία ανακοίνωση μετά το πέρας της συνάντησης Erdoğan-Başbuğ, η οποία διήρκησε μία ώρα και 20 λεπτά.



Πηγές του γραφείου του πρωθυπουργού επισήμαναν πως δεν υφίσταται θέμα "έκτακτης κατάστασης".



Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός ΓΕΤΕΔ συναντήθηκαν σήμερα επειδή η τακτική συνάντηση τους δεν θα γινόταν αυτή την εβδομάδα λόγω των προγραμματισμένων χειμερινών στρατιωτικών γυμνασίων.



trt
Continue Reading

Οι Τούρκοι επιδιώκουν σύρραξη και ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κάνει …Aerobic.

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 9:22 μ.μ. 0 σχόλια


Δημοσιεύθηκε από olympiada στο Φεβρουαρίου 28, 2010

Τα πράγματα στην Τουρκία είναι σε οριακό επίπεδο και οι Τούρκοι στρατηγοί ψάχνουν διακαώς μία αφορμή για όξυνση. Δεδομένων των αναλογιών, η αφορμή θα έρθει μόνο με μία Ελληνοτουρκική σύρραξη την οποία το βαθύ κράτος φαίνεται να επιδιώκει περισσότερο από ποτέ.

Η κυβέρνηση προφανώς δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι προ ημερών, Τουρκικό αεροσκάφος προχώρησε σε πεδίο βολής Ελληνικών σκαφών με πραγματικά πυρά, με αποτέλεσμα η διοίκηση να σταματήσει την άσκηση ακαριαία και η στρατιωτική ηγεσία να μιλά για την πλέον επικίνδυνη κατάσταση που αντιμετώπισαν μετά τα Ίμια.



Παράλληλα, πάνοπλη φρεγάτα κάνει κρουαζιέρα στο Σούνιο, δείγμα της ανεξέλεγκτης κατάστασης που έχει περιέλθει η Τουρκική στρατιωτική ηγεσία. Ακόμη και οι αγορές προεξοφλούν (ή πιέζουν) για πραξικόπημα και πτώση της κυβέρνησης Ερντογάν όπως αποκαλύψαμε εδώ: Αναβρασμός στην Αμερική για την κατάσταση στην Τουρκία. Επενδυτές προεξοφλούν πραξικόπημα…



Στην Ευρώπη καλλιεργείται ένα νοσηρότατο ανθελληνικό κλίμα με συντονισμένες ενέργειες χρηματοδοτούμενες από το Τουρκικό κράτος, ώστε σε περίπτωση σύρραξης η μαμά Γερμανία να θέσει το δίλημμα “Εδώ δεν αξίζει να τους πληρώσουμε, σιγά μην πεθάνουμε γι’ αυτούς”… Διαβάστε εδώ σχετικά: Focus… Στην αθλιότητα.



Σε αυτή λοιπόν την ιστορική συγκυρία, η χώρα είναι χωρίς υπουργό Εξωτερικών, ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής διεθνούς διανύει μία περίοδο μακαριότητας με απανωτά ταξιδάκια αναψυχής (Δομίνικος, Ινδία) ή εξευτελισμού (Ρωσία). Αντί να σπεύδει να ενημερώσει εχθρούς και φίλους μα ιδιαίτερα τους “Σοσιαλιστές” ηγέτες για την επικινδυνότητα της κατάστασης.



Η ηγεσία επαναφέρει φαντάσματα με κομματικά κριτήρια, το ηθικό του στρατού είναι σε άσχημο επίπεδο από τις περικοπές και τα πάρτι μασκέ, ενώ εντός χώρας δρουν Ναζιστικές – Κεμαλικές παρακρατικές οργανώσεις έτοιμοι να πραγματοποιήσουν στρατιωτικά χτυπήματα (ληστεύονται τράπεζες με RPG και επιθετικές χειροβομβίδες;).



Παρ’ όλα αυτά όσοι παίζουν αυτά τα φονικά παιχνίδια κρυμμένοι πίσω από την ανικανότητα μίας κυβέρνησης Circus Pangalus, θα δοκιμάσουν μία πολύ οδυνηρή έκπληξη… να το θυμάστε αυτό.
Continue Reading

Νεκρός εντοπίστηκε 24χρονος ναύτης στη Λέσβο

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 8:39 μ.μ. 0 σχόλια
28 Φεβρουαρίου 2010, 19:05
24χρονος ναύτης εντοπίστηκε σήμερα στις 07:00 το πρωί σε περιοχή ένα χιλιόμετρο από το Ναυτικό Παρατηρητήριο Αγριλιάς Λέσβου, όπου υπηρετούσε τη θητεία του.

Οι αρμόδιες αστυνομικές Αρχές διενεργούν προανάκριση, ενώ τη λύπη τους για το χαμό του άτυχου ναύτη εξέφρασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και το Πολεμικό Ναυτικό.

madata
Continue Reading

Τουρκική φρεγάτα έφτασε μέχρι το Σούνιο!

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 8:34 μ.μ. 0 σχόλια

Πέρασε απ 'ολο το Αιγαίο. Παρακολουθείται απο ελληνική τορπιλάκατο. Για "αβλαβή διέλευση" κάνει λόγο το Πεντάγωνο.
Η φρεγάτα τύπου ΠΕΡΡΥ απέπλευσε το Σάββατο από το ναύσταθμο του Αξάζ και αφού πέρασε απ´ όλο το Αιγαίο μέσω Άνδρου, έπιασε Καφηρέα και προσέγγισε το Σούνιο!

Το Πεντάγωνο προσπαθεί να υποβαθμίσει τη παρουσία τουρκικού πολεμικού πλοίου στα παράλια της Αττικής κάνοντας λόγο για "αβλαβή διέλευση που οι Τούρκοι πραγματοποιούν συχνά από το καλοκαίρι"!

Ασφαλώς η προσπάθεια υποβάθμισης έχει να κάνει με το δόγμα περί στρατηγικής ψυχραιμίας με το οποίο αντιμετωπίζονται οι τουρκικές προκλήσεις. Η ανησυχία στο Πεντάγωνο για τις εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία είναι δεδομένη. Ο φόβος για προσπάθεια εξαγωγής της κρίσης από το στρατιωτικό κατεστημένο της Άγκυρας στο Αιγαίο ή τη Κύπρο δεν είναι αδικαιολόγητος και ενέργειες σαν τη βόλτα έξω από το Σούνιο, έχουν το συμβολισμό τους.



newsit
Continue Reading

ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ ΞΥΠΝΑ

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 4:55 μ.μ. 0 σχόλια
Στίχοι, Ερμηνεία: ΗΟΟΚ LEE "ΜΗΝ ΕΛΠΙΖΕΤΕ ΕΙΣ ΞΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΥΙΟΥΣ ΝΕΝΟΘΕΥΜΕΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΝ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΕΙΑ, ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ" [ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ]. Η ΚΡΟΝΙΑ-ΔΡΑΚΟΝΙΑΝΗ ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ...

greekalert
Continue Reading

Για να μη ξεχνάμε !!!

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 4:13 μ.μ. 1 σχόλια
ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΧΕΙ ΠΑΛΙΕΣ ΡΙΖΕΣ !!!!!!




XENΡY ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ: Απόσπασμα ομιλίας του Henri Kissinger στην Ουάσινγκτον,Σεπτέμβρης 1974.(Αγγλικά,για τους αμφιβάλλοντες..)

«The Greek people are anarchic and difficult to tame. For

this reason we must strike deep into their cultural roots: Perhaps then we can force them to conform. I mean, of course, to strike at their language,their religion, their cultural and historical reserves, so that we canneutralize their ability to develop, to distinguish themselves, or to prevail; thereby removing them as an obstacle to our strategically vital plans in the Balkans, the Mediterranean, and the Middle East»



(Οι Έλληνες είναι αναρχικοί και δύσκολα κουμαντάρονται. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να χτυπήσουμε βαθιά μέσα στις πολιτισμικές τους ρίζες: έτσι ίσως καταφέρουμε να τους αναγκάσουμε να συμβιβαστούν. Εννοώ βέβαια να χτυπήσουμε τη γλώσσα τους, τη θρησκεία τους, τα πολιτισμικά και ιστορικά αποθέματα, έτσι ώστε να ουδετεροποιήσουμε τη δυνατότητα τους να αναπτύσσονται,

να διακρίνουν τον εαυτό τους, ή να αποδεικνύουν ότι μπορούν να νικούν, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια στα στρατηγικώς απαραίτητα σχέδια μας στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο, και τη Μέση Ανατολή).
Continue Reading

Ο παγκόσμιος πόλεμος των μυστικών υπηρεσιών

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 4:05 μ.μ. 0 σχόλια
«Οι μυστικές υπηρεσίες δεν εργάζονται εναντίον άλλων χωρών αλλά εναντίον των μυστικών υπηρεσιών άλλων χωρών». Η «διευκρίνιση» του εκπροσώπου της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας FSK λίγο μετά τη σύλληψη του διπλού πράκτορα Ολντριτζ Εϊμς τον Μάρτιο του 1994 περικλείει το νόημα του «αγνώστου πολέμου» των πάσης φύσεως και προελεύσεως πρακτόρων. Οι σιωπηλές «εχθροπραξίες» της CIA, της KGB, της Μοσάντ, της Στάζι, της Μ15, των αόρατων προπομπών σημαντικών πολιτικών και όχι μόνο ενεργειών. Ο «μικρόκοσμος» των μυστικών υπηρεσιών από τον οποίο δημιουργείται πολλές φορές ο «μεγάλος κόσμος» του πολιτικού προσκηνίου και της διπλωματίας.



Και η σύλληψη προ τριών εβδομάδων του κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Κένυα είναι το νεότερο «δείγμα» γραφής της δράσης των υπηρεσιών του παρασκηνίου. Τα επιτεύγματα ή τα παροιμιώδη σφάλματα των ανθρώπων της σκιάς που έχουν δημιουργήσει μια άλλη παγκόσμια ιστορία, ένα διεθνή «μύθο» για τη δράση τους και τις συνέπειες από αυτές...







Η επιχείρηση της Μοσάντ

Η αρχή της μεγάλης «φιλίας» των κυβερνήσεων αλλά και της συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ και της Κένυας, που επιβεβαιώθηκε... θριαμβευτικά με την υπόθεση Οτσαλάν, πραγματοποιείται το Σάββατο 27 Ιουνίου 1976. Τότε ξεκινά μια αεροπειρατία της οποίας η κατάληξη θεωρήθηκε ένα εθνικό επίτευγμα του Ισραήλ. Η επιχείρηση του Εντεμπε, το μεγάλο «καμάρι» των ισραηλινών στρατιωτικών και της Μοσάντ, ως μια διεθνής επιβεβαίωση της ισχύος του κράτους αυτού. Μετά τη σύλληψη και απαγωγή του Αδόλφου Αϊχμαν, το 1960, στην Αργεντινή, το ορόσημο δράσης της Μοσάντ. Εξι αεροπειρατές που δηλώνουν μέλη του Ριζοσπαστικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης καταλαμβάνουν το Τζάμπο της «Air France» που εκτελεί την πτήση Τελ Αβίβ-Παρίσι, με ενδιάμεσο σταθμό μάλιστα την Αθήνα. Οι όμηροι είναι 246 και ανάμεσα σε αυτούς 10 Ελληνες. Οι παλαιστίνιοι κομάντος ζητούν την απελευθέρωση 53 κρατουμένων από το Ισραήλ, τη Δυτική Γερμανία, την Κένυα, την Ελβετία και τη Γαλλία. Εκτός των υπολοίπων, ζητείται η αποφυλάκιση τεσσάρων μελών της οργάνωσης Μπάαντερ-Μάινχοφ και ενός αντάρτη του ιαπωνικού Ερυθρού Στρατού. Η αεροπειρατία εκδηλώνεται πάνω από την Κόρινθο και το σκάφος οδηγείται στη Βεγγάζη και μετά στο αεροδρόμιο της Ουγκάντα, στο περιώνυμο Εντεμπε. Μετά την απελευθέρωση 47 ομήρων ­ κυρίως γυναικόπαιδων ­ οι αεροπειρατές τοποθετούν ράβδους δυναμίτη σε όλο το αεροσκάφος και εκεί αρχίζουν οι αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις. Το Ινστιτούτο Πληροφοριών και Ειδικών Επιχειρήσεων του Ισραήλ, που είναι η ελληνική απόδοση του πλήρους ονόματος της Μοσάντ, ανέλαβε άμεση δράση για την επιχείρηση εξουδετέρωσης των αεροπειρατών. Οι πράκτορες της Μοσάντ, μέσα σε λίγες ώρες και με τη συνεργασία των Κενυατών, συλλέγουν σειρά πληροφοριών, κυρίως για τη δομή και τον τρόπο ανάπτυξης της αεροπορίας της Ουγκάντας, εξετάζοντας με εκπληκτική σχολαστικότητα όλα τα ενδεχόμενα που θα μπορούσαν να προκύψουν από μια επιδρομή στο Εντεμπε και τον τρόπο εξάλειψης των προβλημάτων που θα ανέκυπταν από την αντίδραση των στρατιωτικών και αεροπορικών δυνάμεων της Ουγκάντας. Η έκθεσή τους, που ετοιμάζεται σε δύο εικοσιτετράωρα και συμπεριλαμβάνει τα «προφίλ» των αεροπειρατών, ουσιαστικά αποτελεί την πυξίδα της επιχείρησης.

Στις 4 Ιουλίου κηρύσσεται κατάσταση επιφυλακής στα ισραηλινά σύνορα και το βράδυ της ίδιας ημέρας τρία μεταγωγικά C-130 «αδειάζουν» τους ισραηλινούς κομάντος που επιτίθενται κατευθείαν στις δυνάμεις των στρατιωτών της Ουγκάντας! Σκοτώνουν 100 ανθρώπους και ανατινάζουν 11 Μινγκ που ήταν στο αεροδρόμιο. Ο,τι είχε σχεδιάσει η Μοσάντ εφαρμόστηκε κατά γράμμα. Η επιχείρηση διαρκεί 20 λεπτά και οι αεροπειρατές εκτελούνται. Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ θριαμβολογεί μιλώντας για «νίκη του πολιτισμένου κράτους επί της βίας». Περιέργως, όμως, στις 8 Ιουλίου, αποδρούν (;) υπό περίεργες συνθήκες από τις φυλακές Μάαμπιτ του Δυτικού Βερολίνου τέσσερα μέλη της Μπάαντερ-Μάινχοφ, μία εκ των οποίων είναι η Ινγκε Βίετ, της οποίας την απελευθέρωση είχαν ζητήσει οι αεροπειρατές!





Το φιάσκο της Χαμάς

Αν όμως η Μοσάντ και οι ισραηλινές στρατιωτικές υπηρεσίες είχαν γνωρίσει το «ζενίθ» στην επιχείρηση του Εντεμπε, βρέθηκαν στο «ναδίρ» 21 χρόνια αργότερα στην υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας ενός στελέχους της Χαμάς. Οταν το δέος και ο σεβασμός που προκαλούσε κάποτε το Εντεμπε μετατράπηκε στα πλατιά χαμόγελα που προκάλεσε η επιχείρηση του Αμμάν. Κυριολεκτικώς...

Ο Χαλέντ Μεσάλ, ο 40χρονος προϊστάμενος του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης Χαμάς, οδεύει μία από τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου του 1997 στο γραφείο του, συνοδευόμενος από τον οδηγό του και τον σωματοφύλακά του Αμπού Σαΐφ. Ξαφνικά δύο περαστικοί πλησιάζουν την ομάδα των τριών Παλαιστινίων και ο ένας από αυτούς καρφώνει μια σύριγγα, τυλιγμένη σε ύφασμα, στον λαιμό του Μεσάλ. Ο σωματοφύλακάς του όμως δεν ήταν διατεθειμένος να αφήσει τους δύο άνδρες να ξεφύγουν. Τους γρονθοκοπεί και τους συγκρατεί ώσπου να έλθει η ιορδανική αστυνομία. Ο Μεσάλ συμμετείχε εκνευρισμένος στη σύλληψη των δραστών. Ολα αυτά έμοιαζαν με ένα απλό περιστατικό «φιλονικίας ευέξαπτων ανδρών» και οι δύο άνδρες που επιτέθηκαν στον Μεσάλ υποστήριζαν ότι είναι καναδοί τουρίστες που δέχθηκαν την απρόκλητη επίθεση των Παλαιστινίων. Οι αστυνομικοί της Ιορδανίας φαίνεται να πείθονται όταν ο Μεσάλ άρχισε να μην αισθάνεται καλά. Η θανατηφόρα ένεση που είχε δεχθεί από τους... «τουρίστες» άρχισε να ενεργεί.

Η ιστορία ήταν ελαφρώς πιο σύνθετη από τον «καβγά του δρόμου». Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με το τελικό σενάριο της υπόθεσης, φαίνεται ότι είχε ζητήσει από τον επικεφαλής της Μοσάντ Ντάνι Γιατόμ τη δολοφονία ενός από τα κορυφαία στελέχη της Χαμάς ως αντίποινα στις αλλεπάλληλες βομβιστικές επιθέσεις σε λεωφορεία.

Οι πράκτορες της Μοσάντ έδρασαν σαν σχολιαρόπαιδα. Ο μακαρίτης βασιλιάς Χουσεΐν ζητεί από τον Νετανιάχου το αντίδοτο του δηλητηρίου και τη μεσολάβηση της Ουάσιγκτον. Τελικά ο Μεσάλ συνήλθε και άρχισαν οι ταπεινωτικές διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των δύο άτυχων πρακτόρων. Το Ισραήλ υποχρεώνεται να αποφυλακίσει τον 61χρονο σεΐχη Αχμέτ Γιασίν, ιδρυτή και πνευματικό ηγέτη της Χαμάς, όπως και άλλους 20 παλαιστίνιους κρατουμένους.

Η ιστορία του θριάμβου του Εντεμπε επαναλαμβανόταν ως...«φάρσα», ως μια γκάφα άνευ προηγουμένου...





Ο «δολοφόνος» της Θάτσερ

Ο επίδοξος δολοφόνος της τότε βρετανίδας πρωθυπουργού κυρίας Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν αυτός! Οι «αξιωματούχοι» της υπηρεσίας ασφαλείας Μ-15, που συνεργάζεται στενά με τον «ειδικό κλάδο» της Σκότλαντ Γιαρντ, δεν άφηναν κανένα περιθώριο αμφιβολίας...

Ο διοικητής της Αστυνομίας κ. Γουίλιαμ Χάκελσμπι πραγματοποίησε λοιπόν εκείνο το καλοκαιριάτικο πρωινό του 1983 συνέντευξη Τύπου στη Σκότλαντ Γιαρντ όπου ανέφερε ως «πιθανό δολοφόνο» της Σιδηράς Κυρίας έναν «αδίστακτο τρομοκράτη του IRA», το ιρλανδικό «Τσακάλι», τον Σον Ο' Κάλαχαν, που ο διοικητής της Αστυνομίας και η Ιντέλιτζενς Σέρβις παρουσίασαν ως τον άνθρωπο που δεν ορρωδεί προ ουδενός. Και ευτυχώς που συνέλεξαν εγκαίρως τις πληροφορίες για λόγου του και πρόλαβαν το «εγκληματικό εγχείρημά» του.

Και η συνέντευξη Τύπου του κ. Χάκελσμπι είχε αυτό ακριβώς το νόημα: να προλάβει το κακό. Και να εκθέσει τον «δολοφόνο»...





Ή μήπως να τον καλύψει;

Γιατί αυτή είναι μία άλλη εκδοχή του πολλαπλού παιχνιδιού των πρακτόρων. Γιατί, σύμφωνα με το βιβλίο «Πληροφοριοδότης» που συνέγραψε προ μερικών ετών το «Τσακάλι» του IRA, όλα ήταν ένα άριστα στημένο παιχνίδι των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Ο Κάλαχαν, πρώην ηγετικό στέλεχος του IRA, ήταν ο πληροφοριοδότης της Μ-15 παρέχοντας σειρά υπερχρήσιμων πληροφοριών ακόμη και για απόπειρα δολοφονίας κατά του πρίγκιπα Καρόλου και της Νταϊάνας. Και η περίεργη και ελαφρώς άκομψη συνέντευξη Τύπου με την υπόδειξή του ως... υποψηφίου δολοφόνου της κυρίας Θάτσερ ήταν μέρος της κάλυψής του από τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας, προκειμένου να μη γίνει από τον IRA αντιληπτός ο ρόλος του. Αυτός είναι ο «δολοφόνος», αυτός όμως ήταν τελικά επί 14 χρόνια ο πληροφοριοδότης του ειδικού κλάδου της βρετανικής Ασφαλείας που αποκάλυπτε στρατιωτικές επιχειρήσεις του IRA, την ίδια στιγμή που ανέβαινε συνέχεια στην ιεραρχία τόσο του IRA όσο και του πολιτικού σκέλους του, του Σιν Φέιν. Η δράση του «δολοφόνου» είχε αποκαλυφθεί με τη μέθοδο της... συγκάλυψης.





Το ναυάγιο της CIA

Ηταν ίσως η πιο σημαντική επιχείρηση της CIA (Central Intelligence Services) μετά τη δημιουργία της, το 1947, για την αντικατάσταση του OSS (Office of Strategic Service). Ο στόχος προφανής και το σκεπτικό της επιχείρησης μάλλον απλοϊκό, σε βαθμό οικτρής αποτυχίας...

Σχέδιο ανατροπής του «απεχθούς» Κάστρο, το 1961, με τη μέθοδο των «εντολοδόχων ανταρτών». Η βιτρίνα των «εσωτερικών εχθρών» για να καλυφθούν οι εξωτερικοί...

Η εντολή του προέδρου Τζον Κένεντι, στη συνέχεια αυτής του Αϊζενχάουερ, για εξάλειψη του Κάστρο με τη μέθοδο της «εκ των έσω ανατροπής» ήταν σαφής όσο και μοιραία για τον ίδιο τον πρόεδρο...

Από τον Απρίλιο του 1960 ως τον Απρίλιο του 1961 κουβανοί εξόριστοι, γνωστοί ως «Κουβανική Ταξιαρχία», εκπαιδεύονται στη Λουιζιάνα, στο Πουέρτο Ρίκο και σε μια φυτεία στη Γουατεμάλα υπό την επίβλεψη της CIA για τη μεγάλη «αντ' αυτών» επιχείρηση. Η μεγαλεπήβολη επίθεση στον Κόλπο των Χοίρων υπό την εποπτεία της CIA, που κατέληξε στην άτακτη υποχώρηση...

Στις 14 Απριλίου 1961 η εκκίνηση της επιχείρησης με ναυλωμένο εμπορικό πλοίο από τη CIA: αποτυχημένη απόβαση αντιπερισπασμού 50 χλμ. ανατολικώς της ναυτικής βάσης του Γκουαντανόμο, στην ανατολική πλευρά της Κούβας. Ακολουθούν αεροπορικές επιδρομές Β-26 με διακριτικά της «Κουβανικής Αεροπορίας» σε βάσεις κοντά στην Αβάνα, με πενιχρά αποτελέσματα. Την επόμενη ημέρα η CIA, για να δώσει την εικόνα του εμφυλίου και της υποτιθέμενης αυτομόλησης των... «εξορίστων», σκηνοθετεί την προσγείωση δύο Β-26 στο Μαϊάμι και στο Κι Γουέστ προσκαλώντας τους δημοσιογράφους να καλύψουν τη συγκινητική στιγμή. Οι μισθοφόροι «εξόριστοι» όμως λένε άλλα αντ' άλλων και εκθέτουν τους εντολείς τους. Ακολουθούν αερομαχίες όπου τα αεροσκάφη των εκπαιδευμένων πιλότων από τη CIA καταρρίπτονται με χαρακτηριστική ευκολία. Οι αποβάσεις σε περιοχές του Κόλπου των Χοίρων αποτυγχάνουν λόγω ελλιπούς υποστήριξης και των στρατιωτικών επιλογών του Κάστρο. Οι αεροφωτογραφίες της CIA έδειχναν την περιοχή γεμάτη φύκια. Ηταν θαλάσσιες νάρκες!

Στις 18 Απριλίου τα αμερικανικά πολεμικά πλοία «Ιτον» και «Μάρεϊ» βρίσκονται σε επιφυλακή, δεν επεμβαίνουν όμως παρά τις εκκλήσεις βοηθείας προς τη CIA από την παραπαίουσα Κουβανική Ταξιαρχία. Η καλομελετημένη επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ καταλήγει σε παταγώδη αποτυχία. Οι ΗΠΑ πληρώνουν επί σειρά ετών το τίμημα της αποτυχίας και πολλοί λένε ότι το αντίτιμο για τον πρόεδρο Κένεντι ήταν η ίδια η ζωή του...





Η Στάζι και ο Γκιγιόμ

Ηταν ίσως η «αιχμή του δόρατος» μιας ολόκληρης μυστικής υπηρεσίας. Ο κατάσκοπος που κατόρθωσε αργά και μεθοδικά να παρεισφρήσει εκεί όπου δεν μπόρεσε ίσως κανένας «συνάδελφός» του από όλες τις μυστικές υπηρεσίες αυτού του πλανήτη. Εκθέτοντας ταυτόχρονα τον εργοδότη του και έναν ολόκληρο κυβερνητικό μηχανισμό τον οποίο κατόρθωσε να παραπλανήσει. Ο τετράχρονος «ήρωας των κατασκόπων»

Ο Γκίντερ Γκιγιόμ, που μας άφησε προσφάτως χρόνους, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους πράκτορες όλων των εποχών, του οποίου ο διπλός ρόλος αποκαλύφθηκε το 1973, ύστερα από τέσσερα χρόνια ευδόκιμης παρουσίας ως του πιο στενού συνεργάτη του καγκελαρίου Βίλι Μπραντ. Ηταν ταυτόχρονα πράκτορας της Στάζι. Το καμάρι της «φίρμας», της πιο πολυάριθμης δημόσιας υπηρεσίας της Ανατολικής Γερμανίας με 100.000 μονίμους υπαλλήλους και περίπου 3 εκατ. συνεργάτες. Και αυτός ίσως πρώτος από όλους...

Μεταναστεύει το 1955 στη Δυτική Γερμανία και αρχίζει να συνεργάζεται ως ελεύθερος φωτογράφος με τοπικό περιοδικό της Φραγκφούρτης. Το 1961 εξελέγη γραμματέας σε μια τοπική οργάνωση του SPD και το 1964 έρχεται σε επαφή με μέλη της περιφερειακής επιτροπής του κόμματος. Ταυτόχρονα κάνει συχνά ταξίδια στο Ανατολικό Βερολίνο, όπου ενημερώνει τον προϊστάμενό του στη Διεύθυνση Κατασκοπείας Μάρκους Βολφ. Το 1969 ο Μπραντ τού αναθέτει τον ρόλο του «συνδέσμου» με τα συνδικάτα. Ετοιμάζεται να εισέλθει θριαμβευτικά στην καγκελαρία, ο υπουργός Χορστ Εμκε όμως τον υπέβαλε στις 7 Νοεμβρίου 1970 σε εξαντλητική ανάκριση, γιατί φέρεται ότι είχε πληροφορίες πως ήταν πράκτορας των ανατολικογερμανικών μυστικών υπηρεσιών. Ο πληροφοριοδότης του Εμκε όμως ήταν νεκρός και οι αμφιβολίες ήταν υπέρ του κατηγορουμένου Γκιγιόμ που συνέχισε την αναρρίχησή του. Την περίοδο 1970-73 γίνεται ο εξ απορρήτων του Μπραντ, συγκεντρώνει απόρρητα σχέδια για το ΝΑΤΟ και τα πυρηνικά και έχει πρόσβαση σε όλα τα θέματα υψίστης ασφαλείας τα οποία αποστέλλει αμέσως στους... άλλους προϊσταμένους του στην Ανατολική Γερμανία. Η δράση του τελειώνει στις 24 Απριλίου 1974 και η αποκάλυψη του ρόλου του οδηγεί στην πτώση του Βίλι Μπραντ. Ο Γκιγιόμ οδηγείται σε δίκη τον Νοέμβριο του 1975 και καταδικάζεται από δικαστήριο του Ντίσελντορφ σε 13 χρόνια φυλάκιση και τον Ιανουάριο του 1981 παραδόθηκε στην Ανατολική Γερμανία. Ισως ο κατάσκοπος με τον πιο καταλυτικό ρόλο...





Τα...γουργουρίσματα της πρέσβειρας

Οταν τα παιχνίδια των πρακτόρων αποδεικνύονται ωραία ανέκδοτα. Οταν η καλή διασταυρωμένη πληροφορία για τους «δεινούς» κατασκόπους έχει μια απίστευτη φαιδρότητα...

Η Μέριλιν Μακάφι, η αμερικανίδα πρέσβειρα στη Γουατεμάλα, δεν συγκέντρωνε τις μεγαλύτερες συμπάθειες των στελεχών της CIA. Συχνά η πρέσβειρα επέκρινε το καθεστώς για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση της Γουατεμάλας, κάτι για το οποίο ασφαλώς οι εκπρόσωποι των μυστικών υπηρεσιών δεν έτειναν... ευήκοον ους. Ετειναν όμως... ευήκοον κοριόν σε συνεργασία με το καθεστώς της Γουατεμάλας στο σπίτι της πρέσβειρας. Και εντόπισαν το αδύνατο σημείο της, που αποτελεί πλέον ένα ωραίο αστείο στον χώρο των πρακτόρων...

Στην περιώνυμη λοιπόν μαγνητοταινία-ντοκουμέντο από το «στοκ» των υποκλοπών στο τηλέφωνο της κυρίας Μακάφι ακούγεται η πρέσβειρα να μιλά τρυφερά και γλυκά σε μια θηλυκή ύπαρξη. Η πρέσβειρα με μια... χαδιάρα φωνή να δείχνει στο «θηλυκό» απίστευτη αγάπη και προσήλωση. Οι πράκτορες δεν είχαν καμία αμφιβολία για τα ερωτικά γούστα της μισητής πρέσβειρας και οι υποψίες τους έγιναν βεβαιότητα όταν στην κασέτα ακούστηκαν από το μυστηριώδες θηλυκό «γουργουρίσματα» χαράς...

Η CIA έκανε εισηγήσεις με βάση την ηχογράφηση-σοκ για την απομάκρυνση της κυρίας Μακάφι λόγω της έκλυτης και ιδιόρρυθμης ερωτικής ζωής της αλλά η ανάλυση των συνομιλιών διαφοροποίησε ολίγον τι τα καταιγιστικά, συγκλονιστικά στοιχεία: το χαδιάρικο «θηλυκό» που γουργούριζε γεμάτο χαρά ήταν η σκύλα της... Ηταν μια μικρή παρανόηση...



Ο υπουργός και το κολ-γκερλ

Η υπόθεση του δεσμού του βρετανού υπουργού Αμυνας Τζον Προφιούμο με το κολ-γκερλ Κριστίν Κίλερ ήταν ίσως η υπόθεση που όρισε την ακριβή διάσταση της λέξης «σκάνδαλο», θέμα εξάλλου της ομώνυμης ταινίας. Το «σκάνδαλο» στο οποίο ασφαλώς δεν θα μπορούσε να μην ήταν παρασκηνιακοί πρωταγωνιστές οι μυστικές υπηρεσίες. Μικρής εμβέλειας επιχείρηση, με πολλαπλές συνέπειες. Ο Προφιούμο γνωρίζεται το 1961 στο πάρτι του λόρδου και της λαίδης Αστορ με την Κίλερ, που ήταν όμως εντελώς... συμπτωματικά ερωμένη του σοβιετικού ναυτικού ακολούθου και κατασκόπου, υπέρ ασφαλώς της KGB, Ευγένιου Ιβάνοφ. Το 1963 ξεσπά το σκάνδαλο που κλονίζει την κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Χάρολντ Μακ Μίλαν. Τότε λοιπόν κατηγορήθηκε ως πράκτορας της KGB ο δρ Στίβεν Γουόρντ, στο σπίτι του οποίου ο Ιβάνοφ και ο Προφιούμο συναντούσαν τη Κίλερ. Μάλιστα η κατηγορία εναντίον του ήταν σαφής: φρόντιζε να φέρνει σε επαφή κολ-γκερλ με υπουργούς για να αποσπάσει τα μυστικά της εξωτερικής πολιτικής της Βρετανίας. Στη «λεπτή» αυτή πτυχή της υπόθεσης όμως η απάντηση ήλθε με την αποκάλυψη των αρχείων του Φόρεϊν Οφφις ύστερα από 30 χρόνια. Και ήλθε να μπλέξει κι άλλο την περιώνυμη υπόθεση Προφιούμο. Σύμφωνα λοιπόν με τις αποκαλύψεις του Φόρεϊν Οφφις, ο δρ Στίβεν Γουόρντ, που αυτοκτόνησε λίγο μετά το σκάνδαλο, είχε στρατολογηθεί από την υπηρεσία αντικατασκοπίας Μ15 τον Ιούνιο του 1961 και είχε ως αποστολή να ενθαρρύνει τον Ιβάνοφ να αυτομολήσει στη Δύση. Και όχι μόνο ο Γουόρντ δεν κατόρθωσε να πείσει τον Ιβάνοφ να απαρνηθεί τη Σοβιετική Ενωση αλλά ο ρώσος κατάσκοπος έπεισε τον Γουόρντ να προσφέρει στέγη στον δεσμό της Κριστίν Κίλερ με τον βρετανό υπουργό Αμυνας, την ίδια στιγμή που η Μ15 αγνοούσε τα πάντα και ενδιαφερόταν μόνο για τον προσεταιρισμό του Ιβάνοφ. Η οδυνηρή αδυναμία της άγνοιας...





Ο διπλός «Τζέιμς Μποντ»

Η υπόθεση του Ολντριτζ Χέιζεν Εϊμς, του πράκτορα της CIA που παρέδιδε τη δεκαετία του 1980 σωρεία πληροφοριών στην KGB και η δράση του οποίου αποκαλύφθηκε στις αρχές του 1994, είναι ίσως μία από τις πιο κλασικές υποθέσεις του αγνώστου «πολέμου των κατασκόπων». Ενα γνήσιο δημιούργημα του Ψυχρού Πολέμου που εξετέθη μετά το τέλος του. Απετέλεσε μία από τις πιο ζημιογόνες υποθέσεις στο «ταμείο» των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Ο Εϊμς ήταν προϊστάμενος του Τμήματος Εσωτερικής Ασφαλείας ­ για τον έλεγχο, δηλαδή, των διπλών πρακτόρων, γι' αυτό είχε επί σειρά ετών την αίσθηση του ακαταδίωκτου ­ της CIA και είχε πολυετή «επιτυχημένη» θητεία στην Τουρκία, στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη. Το 1981 εστάλη στη Νέα Υόρκη όπου στρατολόγησε αλλά και ερωτεύθηκε παράφορα την πολιτιστική ακόλουθο της κολομβιανής πρεσβείας στην Πόλη του Μεξικού. Οταν επέστρεψε είχε ήδη πρόβλημα αλκοολισμού. Εκτός όμως από τα οινοπνευματώδη, απολάμβανε και την εμπιστοσύνη της CIA, έχοντας πάρει άδεια να στρατολογήσει ρώσους αξιωματούχους. Μόνο που αυτός έπραξε το ακριβώς αντίθετο... Σύμφωνα με τα εκ των... υστέρων στοιχεία της CIA, ο Εϊμς απεκάλυψε περισσότερες από 20 επιχειρήσεις της CIA στην KGB ενώ θεωρήθηκε υπεύθυνος για την εκτέλεση 10 αμερικανών πρακτόρων. Μάλιστα, όταν οι Αμερικανοί άρχισαν να έχουν υποψίες, το 1985, ότι κάτι συμβαίνει με κάποιον πράκτορά τους, οι Ρώσοι για να διαφυλάξουν το «καλό χαρτί Εϊμς» υπέδειξαν, με το τρυκ μιας «αυτομόλησης» ενός πράκτορά τους, έναν άλλο πράκτορα της CIA, τον Εντουαρντ Λι Χάουαρντ. Οι Αμερικανοί πίστεψαν ότι εντόπισαν την αιτία των αποτυχιών όταν ο Εϊμς συνέχισε να εργάζεται αόκνως γι' αυτές... Από το 1990 όμως ο πολυπράκτορας άρχισε να γίνεται πολύ απρόσεκτος. Αρχισε να φορτώνει τις πιστωτικές κάρτες του με τεράστια ποσά ­ δώρα ασφαλώς της KGB για τις υπερπολύτιμες υπηρεσίες του ­ και κίνησε τις υποψίες των συναδέλφων του. Κατόρθωσε όμως να περάσει, το 1991, από δύο τεστ ανίχνευσης ψευδους. Το 1994, όμως, όταν πλέον επεδείκνυε την οικονομική άνεσή του και είχε γίνει χαρακτηριστικά απρόσεκτος, συνελήφθη...





Η ελληνική βερσιόν

Ο «πολυπράκτορας» ελληνικής βερσιόν ο οποίος εκινείτο ανάμεσα σε ελληνικές μυστικές και αστυνομικές υπηρεσίες ήταν ο περιώνυμος Ντάνος Κρυστάλλης, ο ρόλος του οποίου αποκαλύφθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1985.

Μια υπόθεση που μόνο σαν «μινιατούρα» αυτής του Εϊμς θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί, ως προς το αντίκρισμά της, την αποτελεσματικότητά της και τις πολυσυζητημένες δυνατότητες των πρωταγωνιστών της από τις διωκτικές αρχές. Σε αρκετές περιπτώσεις, λοιπόν, ο δαιμόνιος Κρυστάλλης, σύμφωνα με τα στοιχεία των δικογραφιών, ειδοποιούσε τους αξιωματικούς της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και των άλλων υπηρεσιών Ασφαλείας για συγκεκριμένες τρομοκρατικές ενέργειες, χωρίς όμως ουδείς να τον ρωτήσει πώς ήξερε γι' αυτές...

Οπως αποδείχθηκε από τις περαιτέρω έρευνες, ο Κρυστάλλης έβαζε τις βόμβες ­ συνήθως απενεργοποιημένες ­ για τις οποίες αργότερα παρουσίαζε «ασφαλείς πληροφορίες» για τον τόπο όπου βρίσκονταν. Εβαλε βόμβες, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στην ΕΡΤ1 και στην τότε πολιτική συγκέντρωση στην οδό Κατεχάκη του κ. Κώστα Μητσοτάκη, χωρίς φυσικά να εκραγούν...

Μάλιστα τη δράση του φαίνεται να αντιλαμβάνεται ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Ι. Σκουλαρίκης, ο οποίος μόλις πληροφορείται από τον Κρυστάλλη ότι υπάρχει βόμβα στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ προσποιείται ότι δεν την έχει ανακαλύψει προσπαθώντας να εκμαιεύσει από τον πολυπράκτορα περισσότερες πληροφορίες για να διαπιστώσει τον βαθμό εμπλοκής του στην υπόθεση.





Στο παιχνίδι των μυστικών υπηρεσιών ουδεμία άκρη...

Ο Κρυστάλλης ήταν ο άνθρωπος εμπιστοσύνης του τότε αρχηγού του αρμοδίου τμήματος για θέματα τρομοκρατίας της ΕΥΠ κ. Ι. Αλεξάκη με εντολή να παρεισφρήσει στην ΕΟ 17Ν. Χωρίς ποτέ να διαπιστωθεί αν είχε κατορθώσει να προσεγγίσει μέλη της οργάνωσης. Φαίνεται όμως ότι είχε ορισμένες «καλές πληροφορίες».

Μαζί του συλλαμβάνονται ο μαθηματικός Θόδωρος Μπεχράκης και ο χημικός Γιώργος Τσιτσιλιάνος, οι οποίοι όμως αθωώνονται το 1986. Οπως εξάλλου κι ο Ντάνος Κρυστάλλης που είχε κατηγορηθεί ότι ήταν μέλος τρομοκρατικών οργανώσεων. Από τότε ο «πολυπράκτορας» έχει δώσει σωρεία συνεντεύξεων, κρατώντας όμως «επτασφράγιστο» μυστικό το παρασκήνιο αυτής της θερμής περιόδου...



TO BHMA
greeknation
Continue Reading

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Βρέθηκαν κοιτάσματα ραδονίου που κάνουν την Ελλάδα το πλουσιότερο κράτος του κόσμου

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 9:17 μ.μ. 0 σχόλια
Γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν προχωρήσει στην εξόρυξη αυτών των κοιτασμάτων;

Μήπως η απάντηση που θα δοθεί (και πάλι) θα λέει πως δεν υπάρχει ραδόνιο;

Τον Φεβρουάριο του 1998 έφτασε στη δημοσιότητα έρευνα που αφορούσε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ραδονίου στον Ελληνικό χώρο και συγκεκριμένα στο χωριό Νεράιδα Θεσπρωτίας. Η μέτρηση ήταν 9550 Μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο και με όριο επιφυλακής τα 150! Και αυτό, σημαίνει πως ο ορυκτός πλούτος μπορεί να ξεχρεώσει εκατοντάδες χρέη σαν αυτά που σήμερα έχει η χώρα...

Παρόμοιες υψηλές μετρήσεις είχαμε και στις περιοχές Σερρών, Θεσσαλονίκης, Μύκονου, Καβάλας, Ικαρίας, Λέσβου, Φθιώτιδα, Λουτράκι, Νιγρίτα, Σουρωτή (1), κλπ. Το ραδόνιο είναι φυσικό ραδιενεργό στοιχείο και για όσους γνωρίζουν, αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη στο υπέδαφος των άνω τουλάχιστον περιοχών ΟΥΡΑΝΙΟΥ. Στο όρος Παγγαίο στην Καβάλα επίσης υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον από ξένο επενδυτή για την εξόρυξη των τεράστιων κοιτασμάτων χρυσού.

Στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής ήδη έχει ξεκινήσει η εκμετάλλευση του εκεί υπεδάφους από την TVX Gold του George Soros, η οποία περιέχει αρκετό χρυσό, αλλά και ουράνιο !!!.

Εμείς ερωτάμε... Ποιος του έδωσε την άδεια;

Μία απόρρητη έκθεση που ήρθε στο φως με δημοσίευμα της εφημερίδας «Επενδυτής» στις 23/2/96, αναφέρει για τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΙΓΜΕ. Γύρω στο ποσό των 100 τρισεκατομμυρίων δραχμών εκτιμάται η αξία των κοιτασμάτων ουρανίου και άλλων σπανίων μετάλλων για δορυφόρους και πυραύλους. Το κείμενο της έρευνας υπογράφεται από επτά διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες και κάνει λόγο για κοίτασμα ουρανίου που περιέχει 300 εκατομμύρια τόνους με συμπύκνωμα ουρανίου 16%, καθώς και σπάνια άλλα ορυκτά όπως ρουτίλιο, λουτέσιο και λανθάνιο, που έχουν εξαιρετικά ειδικές χρήσεις στην κατασκευή πυραυλικών συστημάτων. Αναφέρεται ΜΟΝΟΝ για την περιοχή του όρους Σύμβολο του νομού Καβάλας. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου ΔΙΕΘΝΩΣ. Η αξία του εμπλουτισμένου ουρανίου 235 στην διεθνή αγορά (το 1998) ήταν 20.000 δολάρια το γραμμάριο!

Βάσει των παραπάνω, με κάθε επιφύλαξη και σύμφωνα με υπολογισμούς από τα παραπάνω. εμπεριέχονται 48 εκατ τόνοι ουρανίου προς 20δις δολάρια ο τόνος δηλ. συνολικά $ 960.000.000. 000.000.000 (τα μηδενικά είναι σωστά και είναι : 960 τετράκις εκατομμύρια δολάρια !!!!

Σε κάθε έλληνα αντιστοιχούν 96.000.000.000$

Ναι! Διαβάστε το δυνατά (96 δισεκατομμύρια δολάρια) !!!!

Τελικά, είμαστε οι πιο πλούσιοι φτωχοί… Να γιατί θέλουν λοιπόν την Μακεδονία και την Θράκη… Έχουν σοβαρούς λόγους, που κρύβουν πολύ χρήμα…

Τελικά, ποιος θα μας προστατεύσει από τους κλέφτες;

Διαβάστε επίσης αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο
Continue Reading

O Αμερικανός πρόεδρος προσκάλεσε ''ηγέτες'' της Ομογένειας και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 8:52 μ.μ. 0 σχόλια
Ο Γιώργ(αρ)ος Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον, 9 Μαρτίου - Συνομιλίες με Μπαράκ Ομπάμα

Θα παραυρεθεί και στην εκδήλωση στον Λευκό Οίκο, γιά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Στην ''ατζέντα'' που έχει ετοιμαστεί από αμερικανικής πλευράς, κορυφαία θέση καταλαμβάνουν: Κλείσιμο θέματος ονομασίας Σκοπίων, διαπραγματεύσεις γιά Κυπριακό, η έναρξη συζητήσεων με την Τουρκία γιά το Αιγαίο και η οικονομία της Ελλάδας... Ο Λευκός Οίκος τιμά την εθνική μας επέτειο, οι πρεσβείες και τα προξενεία μας, όχι.

kalami
Continue Reading

Κούρσα … μαχητικών - Η παρασκηνιακή σύγκρουση γερμανικών και αμερικανικών εταιρειών (ανανέωση)

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 3:50 μ.μ. 0 σχόλια
Λίγες ώρες μετά την πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό για να επισκεφτεί την Ουάσινγκτον στις 9 Μαρτίου ήρθε και η πρόσκληση που απηύθυνε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στον Γεώργιο Παπανδρέου. Η χρονική συγκυρία είναι πραγματικά εντυπωσιακή και αυτό διότι αν και η γερμανική πρόσκληση ήρθε με λίγες ώρες διαφορά από την αμερικάνικη, η γερμανίδα καγκελάριος ουσιαστικά ζητά από το Έλληνα πρωθυπουργού να επισκεφτεί τη χώρα της στις 5 Μαρτίου, δηλαδή πριν από την επίσκεψη του στην Αμερική.

Φυσικά εν μέσω επικριτικών σχολίων για την Ελλάδα οι προσκλήσεις αυτές περιέχουν ένα βαθύτερο μήνυμα. Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Γερμανία φιλοδοξούν να πωλήσουν στη χώρας μας πολεμικό υλικό και το μήλο της έριδος είναι φυσικά η αγορά των νέων μαχητικών αεροσκαφών για την Πολεμική Αεροπορία.

Από την άλλη πλευρά οι Αμερικανοί προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την αδυναμία των ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας να προσφέρουν σε αυτή συγκεκριμένη οικονομική στήριξη. Αξιοποιώντας αυτή την κατάσταση ο πρόεδρος Ομπάμα εκτιμάται ότι θα πιέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ταχεία επίλυση των εκκρεμοτήτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με αντάλλαγμα την παροχή βοήθειας από το ΔΝΤ υπό «ευνοϊκούς» όρους όπως αυτοί θα παρουσιαστούν.

Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη και με δεδομένη την πίεση που ασκεί η γερμανική πολεμική βιομηχανία που βλέπει έναν πολύ καλό και υποσχόμενο πελάτη της να κινείται προς αναζήτηση νέων μαχητικών στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η καγκελάριος προέβει σε άμεσες «διορθωτικές» κινήσεις.



Ίσως τελικά τις επόμενες μέρες να γίνουμε μάρτυρες ενός σκληρού και ενδιαφέροντος για τα ελληνικά συμφέροντα, διπλωματικού μπρα ντε φέρ. Όλα θα εξαρτηθούν από το τί θα προσφέρουν και τί θα ζητήσουν οι δύο πλευρές, Αμερική και Γερμανία. Ίσως τελικά για δεύτερη φορά μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, τα εξοπλιστικά προγράμματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα η αγορά του νέου μαχητικού να είναι ο καταλύτης για την εξέλιξη των ελληνικών εθνικών θεμάτων.



Στα επιτελεία των τριών εταιρειών που έχουν τις βασικές υποψηφιότητες για το Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος, έχει σημάνει συναγερμός: Σύμφωνα με πληροφορίες του defencenet.gr έχουν ετοιμαστεί ενημερωτικά σημειώματα από την πλευρά της EADS με ολοκληρωμένη πρόταση βιομηχανικής συνεργασίας για το EF-2000 Typhoon προκειμένου να προωθηθούν στην καγκελάριο Α.Μέρκελ.



Στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού" οι δύο εταιρείες που διαγκωνίζονται για την προμήθεια του ΝΜΑ, η Boeing με το F/A-18E/F Super Hornet και η Lockheed Martin με το F-16/AESA και το F-35 προσπαθούν να λάβουν την καλύτερη δυνατή θέση στο περιβάλλον του Μ.Ομπάμα: Η μεν Boeing έχει καλύτερες προσβάσεις στο περιβάλλον του προέδρου των ΗΠΑ, η δε LM εξακολουθεί να έχει προνομιακή σχέση με τον Ρεπουμπλικανό υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέϊτς.



Από την έκβαση αυτής της μάχης μπορεί να κριθεί το μέλλον του στόλου μαχητικών της Π.Α. Εδώ η LM λόγω διπλής προτεινόμενης "λύσης (F-16/AESA και F-35) μπορεί να ευνοηθεί αν "κληρώσει" στην Γερμανία το EF-2000: Το F-35 ως μελλοντικός αντικαταστάσης των F-16 της Π.Α., όσο και αν πρόκειται για δύο αεροσκάφη με εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες, μπορεί να αποτελέσει δέσμευση που θα "απαλύνει" για τις ΗΠΑ την επιλογή του EF-2000.



Εδώ βρίσκεται και η πρόκληση για το F/A-18E/F το αεροσκάφος που εξακολουθεί να έχει την καλύτερση σχέση "value for money" από τα υποψήφια μαχητικά: Τυχόν επικράτησή του εφέτος (μην ξεχνάμε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Έυάγγελος Βενιζέλος μίλησε για "λήψη απόφασης για το Νέο Μαχητικό εντός του έτους") πιθανότατα θα "κλείδωνε" και την επόμενη προμήθεια μαχητικών περί το 2016 υπέρ του...





Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Continue Reading

Κίνα και Ρωσία διέξοδοι για την Ελλάδα .

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 3:44 μ.μ. 0 σχόλια
του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Τον Οκτώβριο 1940 η Ιταλία επιτέθηκε στην Ελλάδα. Τον Απρίλιο του 1941, το παιχνίδι τελείωσε με την είσοδο της Γερμανίας στον πόλεμο. Η ελληνική ιθύνουσα τάξη και το πολιτικό προσωπικό διέπραξαν μια πράξη «συλλογικής προδοσίας»: είτε συνθηκολόγησαν και συνεργάστηκαν με τις αρχές κατοχής (γερμανόφιλη μερίδα), είτε έφυγαν στο Κάιρο (αγγλόφιλη μερίδα). Μόνη σχεδόν απομείνασα πολιτική δύναμη στη χώρα, το ΚΚΕ κυριάρχησε στην αντίσταση και ήλεγχε την Ελλάδα όταν έφυγαν οι Γερμανοί. Για να ξαναπάρουν οι Αγγλοαμερικανοί τον έλεγχο της χώρας χρειάστηκε αφενός συνδρομή του Κρεμλίνου, αφετέρου ένας αιματηρός εμφύλιος, το ηθικό κόστος του οποίου πληρώνουμε ακόμα και όπου βρίσκονται πολλές από τις ρίζες των προβλημάτων μας.... Οι ιστορικές αναλογίες είναι επικίνδυνες. Ελπίζει κανείς σε εκτόνωση της κρίσης που πλήττει την Ελλάδα, μια από τις σοβαρότερες του νεώτερου ελληνικού κράτους. Είναι όμως πιο επικίνδυνο λάθος να υποτιμούμε, παρά να υπερτιμούμε το κίνδυνο. Μετά τον Οκτώβριο 2009, η Ελλάδα διαφορετικής μορφής, εξίσου όμως κρίσιμη στο διακύβευμά της, όχι «γεωπολιτική», αλλά «γεωοικονομική» επίθεση, που, υπό απειλή χρεωκοπίας, οδηγεί σε οικονομική, κοινωνική και, θα επιδιωχθεί τελικά, και σε εθνική συνθηκολόγηση. Στην επίθεση πρωταγωνιστεί η «οικονομική Αμερική», με επικεφαλής την Γκόλντμαν Ζακς, σύμβουλο της κυβέρνησης και διαχειριστή του ελληνικού δημόσιου χρέους, ο «βετεράνος» της οποίας (και της «αδελφής» J.P. Morgan) κ. Χριστοδούλου τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση στη θέση υπεύθυνου για το χρέος! Την ίδια στιγμή που η “the Firm”, όπως είναι γνωστή (κατ’ αντιστοιχία προς το “ the Company” για τη CIA) κερδίζει μυθώδη ποσά από τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και τις «συμβουλές» της, οργανώνει τον διασυρμό της χώρας μέσω αγγλοσαξωνικών ΜΜΕ και τζογάρει στην ελληνική χρεωκοπία στην αγορά CDS!



Με «στρατηγικά βλακώδη» κίνηση, ενδεικτική του εγκλωβισμού της Γερμανίας σε καταστροφικό νεοφιλελευθερισμό-μονεταρισμό, το Βερολίνο συνδράμει πρακτικά την αγγλοαμερικανική επίθεση. Το 1990, η γερμανική στρατηγική ηλιθιότητα, προϊόν αδυναμίας των Γερμανών να «μεταβολίσουν» την ιστορία των τραγωδιών που υπέστησαν και επεφύλαξαν, αποτέλειωσε την ομοσπονδιακή, πολυεθνική Γιουγκοσλαβία, σκότωσε εν τη γενέσει της την ιδέα μιας ανεξάρτητης ευρωπαϊκής εξωτερικής-αμυντικής πολιτικής, κατέστησε την Ουάσιγκτον κυρίαρχο στα Βαλκάνια. Στο φως τέτοιων «επιτευγμάτων», η ρήση Πάγκαλου για γίγαντα με μυαλό νάνου, μοιάζει προσβολή για τους νάνους!



Η τωρινή γερμανική επίθεση δεν περιορίζεται στην άρνηση κάθε συμπαράστασης, αλλά, κατά πάσα πιθανότητα, περιέλαβε και κερδοσκοπικά παιχνίδια της Ντώυτσε Μπανκ. Το να μη συμπαρίστασαι είναι ένα πράγμα. Ποιος όμως υποχρεώνει τα γερμανικά ΜΜΕ να προβάλλουν έναν απύθμενο ρατσισμό-σαδισμό απέναντι σε μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα, στην κακοδιοίκηση και διαφθορά της οποίας συνέβαλαν πολύ ουσιαστικά οι Γερμανοί, δωροδοκώντας μαζικά τα δύο κόμματα εξουσίας; Το Βερολίνο προσπαθεί με το ανθελληνικό μίσος του να αποκρύψει τη χρεωκοπία του Μάαστριχτ. Αλλά ήταν ο κ. Χριστοφοράκος που έφτασε να έχει μεγαλύτερη επιρροή στην Ελλάδα από τον αρχηγό των δυνάμεων των κατοχικών δυνάμεων! (Καλό είναι με την ευκαιρία να σταματήσει ο κ. Πρωθυπουργός, σε κάθε συνέντευξή του στο εξωτερικό, να οικτίρει την κακοδιοίκηση και διαφθορά μας. Καγχάζουν οι «πάτρωνες» με τις αυτοκριτικές). Τα ανθελληνικά δημοσιεύματα τα διαβάζουν όλοι οι Ευρωπαίοι. Τι συμπέρασμα λέτε βγάζουν για Γερμανούς και ΕΕ;



Το πιθανό αποτέλεσμα της γερμανικής de facto συνδρομής στις αγγλοαμερικανικές τράπεζες, είναι να ανατιναχθεί η ιδέα του κοινού νομίσματος, αν όχι της ενωμένης Ευρώπης. Δηλαδή να εξασφαλισθεί η αμερικανική ηγεμονία επί των Ευρωπαίων για μερικές δεκαετίες! Ίσως μάλιστα αυτός ακριβώς είναι ο απώτερος σκοπός της επίθεσης κατά της Ελλάδας, που ξεκίνησαν διεθνείς τραπεζικοί κολοσσοί και οίκοι αξιολόγησης, με επικεφαλής την Γκόλντμαν.



Βεβαίως, για νάμαστε δίκαιοι, δώσαμε στη Γερμανία διάφορους λόγους να μας αντιπαθεί (την ταύτισή μας με την αμερικανο-βρετανική θέση στην τουρκική ένταξη και τον τρόπο που δύο κυβερνήσεις πήγαν στις Βρυξέλλες να κατηγορήσουν την προηγούμενη κυβέρνηση, δηλ. τη χώρα). ‘Όπως ήρθαν όμως τα πράγματα, το δίλημμα είναι δραματικό ενώπιον Γαλλίας και Γερμανίας. Η ελληνική κρίση φωτίζει κραυγαλέα την χρεωκοπία του Μάαστριχτ, τον τερατώδη χαρακτήρα μιας Ένωσης που προέβλεψε την καταστροφή της (ή τη μετεξέλιξή της σε δικτατορία), γράφοντας στο «σύνταγμά» της την … απαγόρευση της αλληλεγγύης!



Για να διατηρηθεί η Ένωση, ως κοινωνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή (όχι τραπεζική και ατλαντική) δομή, συνεργασίας κρατών και λαών, χρειάζεται επειγόντως ριζική αναθεώρηση του Μάαστριχτ και του διεθνούς συστήματος πλήρους απελευθέρωσης ροών κεφαλαίου και εμπορικών ανταλλαγών. Για αυτά είναι ανέτοιμα Βερολίνο και Παρίσι. Ούτε καν φόρο Τόμπιν δεν θέλουν να επιβάλουν. Προτιμούν να σπρώξουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί, απλώς απαιτώντας από την Αθήνα να «κόψει το κεφάλι» της πληρώνοντας ότι ζητούν οι αγορές και καλμάροντάς τες με μέτρα που υποθηκεύουν κάθε ελληνικό μέλλον.



Η ελληνική κρίση έχει βαθιά ενδογενή αίτια, δεν αρκούν όμως για να την ερμηνεύσουν. Είναι επίσης κρίση της ευρωζώνης, αν όχι της «παγκοσμιοποίησης», όπως αποδεικνύουν τα προβλήματα του ευρωπαϊκού νότου και της Ιρλανδίας. Αν η κρίση του δημόσιου χρέους μπορεί να «δικαιολογεί» τις κερδοσκοπικές επιθέσεις, αυτό δεν σημαίνει επίσης ότι οι επιθέσεις δεν εντάσσονται σε γεωπολιτικά παιχνίδια.

Οι συνταγές του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων ταυτίζονται τώρα και είναι καταστροφικές για την ελληνική οικονομία/κοινωνία. Χρειάζεται να γίνουν σχεδόν «επαναστατικές» μεταρρυθμίσεις, η δική τους συνταγή όμως είναι βασικά συμπίεση του κόστους εργασίας και του κοινωνικού κράτους. Η εργασία είναι πολύ κακοπληρωμένη και επισφαλής στην Ελλάδα και το κοινωνικό κράτος υποτυπώδες. Αν άρουμε τη μονιμότητα των υπαλλήλων δεν θα τους καταστήσουμε πιο παραγωγικούς, αλλά πιο εξαρτημένους από τα κόμματα και τα λαμόγια, θα γενικεύσουμε δηλαδή την κακοδιοίκηση και το «λαμογιστάν».

Ότι και αν προσάψει κανείς στους εργαζόμενους ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα, γεγονός είναι ότι αυτοί και οι συνταξιούχοι κυρίως στηρίζουν τη λειτουργία του κράτους πληρώνοντας φόρους. Τα μεσαία και ανώτερα στρώματα, που πρωταγωνιστούν στη λεηλασία, αρνούνται συνήθως να πληρώσουν φόρους ακόμη και για τα κλεμμένα, σε μια χώρα που οι επιχειρηματίες εμφανίζονται στην εφορία φτωχότεροι των υπαλλήλων τους! Η εφαρμογή της συνταγής ΔΝΤ/ΕΕ οδηγεί την οικονομία σε βαθύτατη μακροχρόνια ύφεση, ίσως για δεκαετίες, δεδομένου και του αντιαναπτυξιακού ευρωπαϊκού περιβάλλοντος κα την κοινωνία σε πολύ μεγάλη οπισθοδρόμηση. Θα καταστήσει πολύ δυσκολότερη έως αδύνατη την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας σε Κύπρο, Αιγαίο, Θράκη.





Την περασμένη βδομάδα, ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε στη Μόσχα. Ο Πούτιν εκτιμούσε ότι ίσως του ζητήσει βοήθεια και ήταν έτοιμος να συζητήσει. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν ζήτησε τίποτα. ‘Όπως όμως έχουν τα πράγματα, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως συμμαχίες και «ζωτικό χώρο» να αναπνεύσει και να μην πεθάνει άμεσα, να αναπτυχθεί στη συνέχεια. Οι συμμαχίες δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις εθνικές προσπάθειες, είναι όμως απαραίτητες για την επιτυχία τους. Η Ελλάδα θάπρεπε προ πολλού να διερευνήσει τα περιθώρια διεύρυνσης των πηγών δανεισμού, ενώ έχει τα φόντα να γίνει μια «Ιρλανδία της Ανατολής», προσελκύοντας κεφάλαια της Κίνας, της Ρωσίας ή και άλλων. Αλλά και στο καθαρά αμυντικό-στρατηγικό επίπεδο, μπορεί να αποβεί κρίσιμος ο ρόλος Ρώσων και Κινέζων.



Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να παραμένει ευπειθής, υποδειγματικός «σύμμαχος» και «εταίρος», όταν οι «σύμμαχοι» και «εταίροι» τη σπρώχνουν στην καταστροφή. Θέλει βέβαια θάρρος, κατανόηση του διεθνούς περιβάλλοντος, ανεξαρτησία σκέψης και αποφασιστικότητα. Αν η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν τα επιδείξει, αν προτιμήσει τον συνήθη δουλοπρεπή ρόλο απέναντι στους «Προστάτες», θα πάρει την ιστορική ευθύνη να σπρώξει την Ελλάδα (και την Κύπρο) στην καταστροφή. ‘Όταν απειλείσαι με θάνατο, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, δεν χωρούν ημίμετρα, ούτε έχουν νόημα αφελή «καλοπιάσματα».



(από τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ, 25-02-2010)
Continue Reading

.ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 3:39 μ.μ. 0 σχόλια
Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ & ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ (ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.) διοργανώνει εκδήλωση με θέμα:


«ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ»


Αθήνα, Δευτέρα 01 Μαρτίου 2010, 18:30, ξενοδοχείο «ΑΜΑΛΙΑ»
(Λεωφόρος Αμαλίας 10, Πλατεία Συντάγματος)




ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ


18:30 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ-ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΚΑΛΕΤΣΗΣ, ΑΜΥΝΤ. ΑΝΑΛΥΤΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.


18:40 ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ


19:00 ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΖΑΝΕΤΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ EΠIΣTHMΩΝ-ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ, ΔΡ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ


ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ – ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΟ ΧΩΡΟ


ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΜΗΜ. ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ


ΣΤΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
Continue Reading

Γκαζάκια στο γραφείο της Πέμυς Ζούνη επειδή συμπαραστάθηκε στους κατοίκους της Πλ. Αμερικής

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 2:29 μ.μ. 0 σχόλια
"Εμπρηστικός μηχανισμός

αποτελούμενος από γκαζάκια εξερράγη το βράδυ της Παρασκευής στο πολιτικό γραφείο της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ και ηθοποιού, Πέμυ Ζούνη, που βρίσκεται στον 5ο όροφο στην οδό Βουλής 16.Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες είχαν τοποθετήσει τα γκαζάκια πίσω από την πόρτα του γραφείου ενώ από την έκρηξη προκλήθηκαν μικροζημιές.Σημειώνεται ότι δεν είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα."Η συγκεκριμένμη κυρία ήταν η μόνη η οποία έστειλε επιστολή συμπαράστασης σε εμάς τους κατοίκους της Πλ. Αμερικής για την προχθεσινή μας συγκέντρωση,και να τι έπαθε.



Share on Facebook





Αναρτήθηκε από troktiko
Continue Reading

Θες να πας στην Αγγλία; Πρέπει να είσαι ασφαλισμένος. Αλλιώς κάτσε εκεί που είσαι.

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 2:23 μ.μ. 0 σχόλια
Αποκλειστικό!

Η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, σκέφτεται να θέσει σαν προϋπόθεση εισόδου στην χώρα, οι επισκέπτες να έχουν ασφάλεια ζωής (σε ισχύ)!

Διότι όπως θα διαβάσετε παρακάτω (όσοι γνωρίζετε αγγλικά), τους φεσώνουν το 1/5 του σχετικού τζίρου αυτοί που πάνε για ιατρικές υπηρεσίες εκεί)!

Έχουν βέβαια τους ενδοιασμούς τους, τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στον τουρισμό κλπ.

Επειδή όμως γνωρίζουμε τους Άγγλους καλά… τους έχουμε ικανούς να το κάνουν και θα το κάνουν.

Με απλά λόγια Όχι μόνο δεν θα μπαίνει λαθρομετανάστης εκεί (αυτό ισχύει και σήμερα), αλλά ούτε τουρίστας αν δεν έχει σε ισχύ την ασφάλεια ζωής του!

Αυτά τα είπε ο κύριος Γκόρντον Μπράουν στον κ. Παπανδρέου στην πρόσφατη συνάντησή τους άραγε;



Τέλος σκεφτείτε και αυτό.

Θες να δεις τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο Έλληνα; Κοίτα πρώτα να έχεις ασφάλεια ζωής!



Η Είδηση στα Αγγλικά.

Visitors to the UK could be required to hold health insurance before they can enter the country, the government says.

The move is an attempt to crack down on "health tourists" who come for treatment but fail to pay for it.

In a separate immigration review, the UK could also refuse entry to foreigners owing money for health care.

Ministers said this would stop people from overseas taking advantage, but the Tories said Labour had allowed the problem to develop in the first place.

The NHS in England is paid more than £25m a year by overseas visitors, but writes off another £5m in unpaid bills.



Περισσότερα εδώ(στην αγγλική)





Αναρτήθηκε από TaXalia_
Continue Reading

Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε...

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 2:09 μ.μ. 0 σχόλια
Απάντηση του Δημήτρη Κανελλόπουλου στο Νίκο Χατζηνικολάου...

Προς Νίκο Χατζηνικολάου REAL 97,8.

Γράφαμε την προηγούμενη βδομάδα, για το πόσο κουραστικό είναι ν' ακούς το Νίκο Χατζηνικολάου να διαφημίζει τα προϊόντα του REAL 97,8.

Και σημειώναμε επίσης, πως "αυτή δεν είναι εκπομπή, αλλά radio marketing" . Αφορμή το...



dvd του Μάικλ Τζάκσον, το "This is it" , που βγάζει η Real Group.

Το δημοσίευμά μας εκνεύρισε τα μάλα το Νίκο Χατζηνικολάου, με αποτέλεσμα να αναφερθεί από μικροφώνου σε μειράκια της δημοσιογραφίας (εγώ είμαι αυτός-χαίρε! ) , θεωρώντας με επίσης βαλτό από την ιδιοκτησία της εφημερίδας. Υποστήριξε, επιπλέον, πως δεν είναι κακό να διαφημίζονται τα προϊόντα της REAL GROUP από τα ΜΜΕ του ομίλου. "Από αυτές τις δραστηριότητες ζούμε, εμείς δεν έχουμε αδιαφανείς χρηματοδότες" , έλεγε.

Κατ' αρχάς, να πω ότι δεν κατέκρινα το σταθμό για τη διαφήμιση στο "This is it" , του Michael Jackson. Για το Νίκο Χατζηνικολάου έγραψα πως είναι κουραστικό να τον ακούς συνεχώς να διαφημίζει τα προϊόντα του "REAL 97.8" . Ως ακροατής, sorry, αλλά θα επιμείνω: αυτή δεν είναι εκπομπή, αλλά μακρύς κατάλογος παρουσίασης προϊόντων. Και σέβομαι τους παλιότερους δημοσιογράφους, ούτε λόγος γι' αυτό. Και το Νίκο Χατζηνικολάου, εννοείται. Τον ακούω άλλωστε τακτικά. Η κριτική, όμως, όχι μόνο ενός δημοσιογράφου, αλλά πρωτίστως η κριτική ενός ακροατή, είναι εκ των ων ουκ άνευ

...

Και κάτι ακόμα: ας πάψουν κάποιοι επιτέλους να κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Δεν είναι όλοι οι δημοσιογράφοι πειθήνια όργανα των εκδοτών τους. Δεν πιστεύω επ' ουδενί πως οι δημοσιογράφοι της "REAL NEWS" γράφουν κατ' εντολή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Υ.Γ. Το είχε πει και παλιότερα ο Ν.Χατζ. , το επανέλαβε και τώρα (αν και τον είχα διαψεύσει) . Έγραψα, ισχυρίζεται, πως ο REAL δεν πάει καλά, πως δε θα πιάσει ούτε 2% . Scripta manent. Τα γραπτά μένουν. Δε χρειάζεται, όμως, να ανατρέξει στα παλιότερα κείμενά μου. Ας μην κουραστεί να ψάξει. Τέτοιο απόσπασμα αποκλείεται να βρει.

Δημήτρης Κανελλόπουλος

moneys-news
Continue Reading

Μετά την Αφροδίτη της Μήλου, ο Παρθενώνας!

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 1:58 μ.μ. 0 σχόλια

Να προβάλει τον Παρθενώνα κατεστραμμένο επέλεξε μία αγγλική εταιρεία, που δραστηριοποιείται διεθνώς στα χρηματιστηριακά παράγωγα και τα spread.
“Αν σκέφτεσαι μήπως το ευρώ οδεύει προς την καταστροφή, επικοινώνησε μαζί μας”γράφει η εταιρεία IG INDEX, σε διαφήμισή της με φόντο το κορυφαίο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πρόκειται για την πρώτη αρνητική διαφήμιση στην ιστορία του μνημείου, χωρίς μάλιστα να ζητηθεί κάποια άδεια από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού ή το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για τη χρήση της φωτογραφίας.συνεχίζεται..
Continue Reading

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ ΤΟΥ "ΣΤΟΧΟΥ" ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΔΑ

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 10:37 μ.μ. 0 σχόλια
"ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΚΑΘ΄ΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΤΙΜΩΤΙΚΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΜΟΥ..."


Παραμένω για 3η ημέρα κρατούμενος στη ΓΑΔΑ συνέπεια της ομαδικής προσαγωγής Συναγωνιστών μου, που εκτελέστηκε με διαταγή πολιτικών προϊσταμένων της Κατεχάκη, όμηρος στα χέρια του νομικού συστήματος που αποφυλάκισε με Υπουργική εντολή -για να την κοπανίσει- τον Χιλιανό επίδοξο δολοφόνο, που προφυλάκισε τον Ειδικό Φρουρό που προσπάθησε να αποτρέψει την επίθεσή του. Του ίδιου νομικού συστήματος που αποφυλακίζει με ευκολία ή δεν προφυλακίζει εγκληματίες και σκληρούς κακοποιούς που συλλαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία.

....
Παραμένω για 3η ημέρα όμηρος του νομικού συστήματος, αρνούμενος την επί πληρωμή ατιμωτική αποφυλάκισή μου, για πρωτόδικες αποφάσεις που αφορούν δημοσιεύματα της εφημερίδας μας για ατιμωτικές πράξεις ατιμωτικών υπαλλήλων και για δημοσιεύματα για τα οποία έχουμε ουσιαστικά δικαιωθεί στα αστικά δικαστήρια.

...

Παραμένω κρατούμενος στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής σήμερα και ίσως αλλού αύριο, αρνούμενος καθ' οιονδήποτε τρόπο να συμβάλω στην πληρωμή των μισθών της Αφρά και κάθε άλλου επίδοξου νεοδυνάστη σαν και αυτούς που αποφασίζουν να επιβάλλουν Διοικητικά πρόστιμα σε Αστυνομικούς που φέρουν την Ελληνική Σημαία στα υπηρεσιακά τους ενδύματα.

...

Απο αυτή τη θέση καλώ Συμμαχητές, Συνεργάτες και φίλους να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και να πλαισιώσουν κάθε δραστηριότητα του Κοινού Αγώνα, ξεκινώντας απο την εκδήλωση της Επιτροπής Εθνικής Σωτηρίας την Δευτέρα 1η Μαρτίου στο ξενοδοχείο Πρέζιντεντ στις 7 το απόγευμα.



Πάντα όρθιος και περήφανος Έλληνας

Σάββας Χατζηπαρασκευάς

Εκδότης εφημερίδας "Στόχος"
Continue Reading

Μαγαζάκι Πανάρετου στη νέα Εθνική Στατιστική Υπηρεσία

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 3:59 μ.μ. 0 σχόλια
Ο καθηγητής Ιωάννης Πανάρετος ίδρυσε το 1995 (ΦΕΚ 246, Τεύχος Α και Προεδρικό Διάταγμα 432/24-11-1995) το Ινστιτούτο Στατιστικής Τεκμηρίωσης, Ανάλυσης και Έρευνας. Έκτοτε, το Ινστιτούτο αυτό έχει συμβληθεί με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -τουτέστιν ΑΣΟΕΕ. Από το 1995 έως σήμερα το ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου έχει περιοριστεί σε μελέτες και στατιστικές έρευνες που αφορούν στο γνωστικό αντικείμενο μαθητών και σπουδαστών και ποσοτικές αναλύσεις που αφορούν σε στατιστικά στοιχεία της Εκπαίδευσης γενικότερα. Με λίγα λόγια, το συγκεκριμένο επιστημονικό έργο αφορά στο αντικείμενο αυτό καθ' εαυτό, στο οποίο δραστηριοποιείται και πολιτικά ο κ. Πανάρετος, ο οποίος ως γνωστόν είναι Υφυπουργός Παιδείας.

Το Ινστιτούτο, το οποίο κατά την δεκαπενταετή λειτουργία του χαίρει πλήρους διαχειριστικής αυτονομίας ως προς τα κονδύλια -ημεδαπά και ευρωπαϊκά- που διαχειρίζεται, δηλώνει τρεις (3) διεθνείς συνεργασίες: Με ένα Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Στάντφορντ, όπου ο υπεύθυνος καθηγητής είναι και επιστημονικός συνεργάτης του κ. Πανάρετου, με το Βασιλικό Ίδρυμα Μπωντουέν του Βελγίου και με τον θεσμό «Notre Europe» (Η Ευρώπη μας). Τα δύο τελευταία, και κυρίως το τρίτο, αποτελούν και εφαλτήρια διοχέτευσης ευρωπαϊκών προγραμμάτων.



Σε αυτό το χρονικό διάστημα το Ινστιτούτο -πάντα κατά την ιστοσελίδα του, η οποία και αναφέρει σήμερα ως Διευθυντή του τον υφυπουργό κ. Πανάρετο- δικαιολογεί 17 επιστημονικές συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια και συναντήσεις, οι 15 εκ των οποίων αφορούν προσωπικά στην συμμετοχή του κ. Πανάρετου. Αν κανείς ανατρέξει στο επιστημονικό έργο αυτό καθ' εαυτό, θα αντιληφθεί πως πρόκειται για 20 έρευνες – μετρήσεις – μελέτες με αντικείμενο αυστηρά την Παιδεία, εκτός από μία που αφορά σε πολιτική έρευνα της περιοχής Αμαρουσίου (τα όρια του συγκεκριμένου Δήμου). Αυτά κατά την διάρκεια της δεκαπενταετούς λειτουργίας του Ινστιτούτου, το οποίο ασχολείται και με τις διατριβές φοιτητών της ΑΣΟΕ, δηλαδή με νεαρούς επιστήμονες οι οποίοι δεν εμφανίζονται να συμμετέχουν, να ενεργοποιούνται και, τέλος, να συνδράμουν το επιστημονικό έργο, τα συνέδρια και τις έρευνες του Ινστιτούτου αυτού. Εκτός εάν οι νεαροί επιστήμονες συμμετέχουν στις στατιστικές έρευνες ως κομιστές και συλλέκτες στοιχείων που θα χρησιμοποιούνται στις επίσημες δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις του κ. Καθηγητή. Αν κανείς ερωτήσει και επιμείνει στο ερώτημά του, περί της επιστημονικής αρτιότητας των μελετών και ερευνών που επισήμως αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου, θα εισπράξει ένα αδιόρατο, διακριτικά σαρκαστικό, χαμόγελο. Οι μπάντες γνωρίζουν πως ο κ. Πανάρετος είναι ένας «ισχυρός παράγων».



Ο Κουμπάρος



Ο κ. Ιωάννης Πανάρετος έχει λοιπόν στήσει ένα μαγαζάκι, μάλλον διακριτικό, που δεν γεμίζει το επιστημονικό μάτι των αρμοδίων καθηγητών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και -προφανώς λόγω τακτικής και στρατηγικής επιλογής- επιχειρεί να διέλθει τον χρόνο παραμένοντας στην σκιά. Ο κ. Πανάρετος, ωστόσο, δεν είναι τυχαίο πρόσωπο, αφού πέρα από υφυπουργός είναι και προσωπικός σύμβουλος του κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά και κουμπάρος του Πρωθυπουργού, και ως εκ τούτου πόλος άσκησης εξουσίας και επιρροής, ιδιαίτερα όταν εκτός από καθηγητής είναι και Διευθυντής του προσωπικού του Ινστιτούτου.



« Ο κ. Πανάρετος ανεβοκατεβαίνει όποτε το επιθυμεί τα σκαλοπάτια στο Μαξίμου» ομολογούν, με κάποια διάθεση να αποφύγουν την κουβέντα, τα γνωστά στελέχη που συγκροτούν την πρωθυπουργική ομάδα.



Πολύ πρόσφατα, ο κ. Πανάρετος απασχόλησε την κοινή γνώμη με τις ατυχείς αναρτήσεις του στην προσωπική του Ιστοσελίδα περί μετατροπής ορισμένων ΤΕΙ σε Κολλέγια, κατά το παράδειγμα της Καλιφόρνιας. Οργισμένος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Πεταλωτής, «άδειασε» όπως σπάνια συμβαίνει στην Ελλάδα τον υφυπουργό, αλλά ο κ. Πανάρετος παρέμεινε στη θέση του, προφανώς λόγω των ιδιοτήτων του: κουμπάρος και προσωπικός σύμβουλος, φίλος και «κολλητός» της ευρύτερης οικογενείας Παπανδρέου.



Το υπέρτατο ρουσφέτι



Το Ινστιτούτο του κ. Πανάρετου δεν έχει καμία ιδιαίτερη σχέση με την λειτουργία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ούτε το γνωστικό αντικείμενο του Ινστιτούτου του υφυπουργού έχει σχέση με το συγκεκριμένο αντικείμενο που απασχολεί την αμαρτωλή δημόσια υπηρεσία. Λόγω συνθηκών, η κυβέρνηση Παπανδρέου αποφάσισε την δημιουργία ανεξάρτητης Αρχής, στην σκέπη της οποίας τίθεται δια ειδικού νόμου η πρώην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Όλα αυτά, για να πιεσθούν οι κουτόφραγκοι της Εσπερίας πως η Αθήνα αποφάσισε επιτέλους να αποκτήσει αξιόπιστο μηχανισμό και επιστημονικά τεκμηριωμένη υπηρεσία καταμέτρησης, καταγραφής και δημοσιοποίησης των οικονομικών μεγεθών της χώρας. Το σχέδιο νόμου προβλέπει τη συγκρότηση ενός Διοικητικού Συμβουλίου με μέλη γνωστούς «θεσμούς», όπως το ΙΟΒΕ ή το ΚΕΠΕ ή το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, εγνωσμένης αξίας και επιστημονικής τεκμηρίωσης των ερευνών και μελετών τους. Αν μην τι άλλο, αιφνιδιάζει η συμμετοχή σε αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο ενός προσωπικού ινστιτούτου, μη εξειδικευμένου στην παρατήρηση και καταγραφή της Εθνικής Οικονομίας, χωρίς παλαιότερη συμμετοχή σε προγράμματα στατιστικής επεξεργασίας οικονομικών μεγεθών και εξειδικευμένων δραστηριοτήτων της Οικονομίας.



Επίσης, αιφνιδιάζει το πώς ένα μικρό και διακριτικό μαγαζί, που λειτουργεί στην σκιά της ΑΣΟΕΕ, με συνεχή ροή κονδυλίων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων σήμερα αλλά και στο παρελθόν, και κατά τη διάρκεια την περιόδου που ο κ. Παπανδρέου ήταν υπουργός Παιδείας και ο κ. Πανάρετος το δεξί του χέρι, αναλαμβάνει χρέη «ελεγκτή» και αξιόπιστου συνεργάτη της ανεξάρτητης Αρχής. Ανώτερο στέλεχος της EUROSTAT, που ερωτήθη σχετικά από την εφημερίδα το «VETO», αποκάλεσε την νομική κατοχύρωση τη παρουσίας του ινστιτούτου του κ. Πανάρετου στο νέο σχήμα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας «ως ιδιαιτέρως σκανδαλώδη και ένδειξη ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν αλλάζει μυαλά, αλλά επιχειρεί να διαθέτει ιδιότυπους μηχανισμούς ελέγχου εντός της κατ’ ευφημισμόν ανεξάρτητης Αρχής».



Προφανώς, ο προσωπικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και συνδαιτυμόνας στο Μαξίμου (και στο Καστρί) καθηγητής και διευθυντής ινστιτούτου, υφυπουργός στο απυρόβλητο και -εσχάτως- πυλώνας της νέας Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που πασχίζει να αποκτήσει αξιοπιστία και αξιοπρέπεια ως «μηχανισμός» και «θεσμός», κατάφερε να εισχωρήσει και σε νέο θεσμικό πλαίσιο, αυτή την φορά σε ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει για την εθνική μας οικονομία. Ο κ. Πανάρετος, για να είναι σαν τον «Πέτρο που πάει παντού»… διαθέτει αναμφίβολα ένα μεγάλο προσόν, που επισκιάζει όλα τα άλλα. Είναι κουμπάρος και μάλιστα του πρωθυπουργού -και αυτή η λέξη, σημειολογικά, στην Ελλάδα σημαίνει πολύ περισσότερα από το απλό νόημά της. Σημαίνει Νεποτισμό.



Περισσότερα στοιχεία για το εν λόγω θέμα και τις εξελίξεις στην εφημερίδα «VETO» της Κυριακής.

zougla.gr
Continue Reading

Τρεις παραβιάσεις του ΕΕΧ στο βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο από την τουρκική Αεροπορία σήμερα

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 3:39 μ.μ. 0 σχόλια
Πέντε σχηματισμοί από 12 αεροσκάφη της τουρκικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν σήμερα δύο παραβάσεις των κανόνων του FIR Αθηνών και τρεις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ), στο βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Από τα 12 αεροσκάφη τα τρία ήταν οπλισμένα, ενώ όλα τα ίχνη αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Continue Reading

Mεταμόσχευσε τις ωοθήκες της και γέννησε δύο παιδιά!

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 3:30 μ.μ. 0 σχόλια
32χρονη γυναίκα από τη Δανία γέννησε και δεύτερο παιδί μετά από θεραπεία καρκίνου!


Η Στίνε Χόλμ Μπεργκχολντ είναι μια γυναίκα 32 χρονών από τη Δανία δίνει ελπίδες σε όλες τις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο. Είναι η πρώτη στον κόσμο που απέκτησε δύο παιδιά αφότου είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ωοθηκών. Οι ωοθήκες της αφαιρέθηκαν προτού αρχίσει η χημειοθεραπεία , οι ωοθηκικοί ιστοί καταψύχθηκαν και όταν ολοκλήρωσε τη θεραπεία μεταμοσχεύτηκαν εκ νέου στο σώμα της

Τον Σεπτέμβριο του 2008 τρία χρόνια μετά την θεραπεία έπειτα από εξωσωματική γονιμοποίηση κατάφερε να μείνει έγκυος στην πρώτη της κόρη Αβίγια, που όπως και η ίδια δήλωσε την πρώτη φορά από τη μία ήταν χαρούμενη αλλά από την άλλη σκεπτική και φοβισμένη.

Την δεύτερη φορά όμως παρότι ήταν σίγουρη λόγω των χημειοθεραπειών που προκαλούν στειρότητα ότι δεν θα μπορούσε να κάνει δεύτερο παιδί ανακάλυψε τυχαία μια μέρα πως ήταν ξανά έγκυος στην δεύτερη κόρη της Λούκα και χωρίς κανένα φόβο τονίζει ότι πρόκειται για ένα θαύμα! Παγκοσμίως μόλις εννέα παιδιά συμπεριλαμβανομένων των δύο της κυρίας Μπεργκχολντ έχουν γεννηθεί από γυναίκες που υποβλήθηκαν σε αυτομεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού.

newsit
Continue Reading

ΚΟΝΤΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ...

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 2:25 μ.μ. 0 σχόλια
Παρασκευή, Φεβρουάριος 26, 2010, posted by ΠΡΕΖΑ TV

«Σοβαρά ερωτήματα» θέτει η Ρωσία αναφορικά με τους πραγματικούς στόχους του νέου αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη, στοιχεία του οποίου δήλωσε έτοιμη να δεχθεί στο έδαφός της η Ρουμανία.

"Εξακολουθούμε να έχουμε σοβαρά ερωτήματα ως προς το πραγματικό αντικείμενο του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος. Θα συνεχίσουμε να είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε αμφισβητούμενη και μονομερή ενέργεια μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη διεθνή ασφάλεια" δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέι Νεστερένκο.



Η Ρουμανία δήλωσε έτοιμη να δεχθεί στο έδαφός της στοιχεία του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος, το οποίο βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα. Η Ρωσία είχε αντιταχθεί στο πρώτο σχέδιο ανάπτυξης αντιπυραυλικού συστήματος στην Ευρώπη, το οποίο είχε εκπονηθεί από την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους, με το επιχείρημα ότι πλήττεται η ασφάλειά της.

Το νέο σύστημα, που παρουσιάσθηκε από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα τον Σεπτέμβριο, έπειτα από αποτίμηση της απειλής των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων, δεν αφορά πλέον τους πυραύλους μακρού, αλλά μέσου και μικρού βεληνεκούς. Η νέα αυτή προσέγγιση είχε αντιμετωπισθεί αρχικά θετικά από τη Μόσχα.
Continue Reading

Εγκλωβισμένοι στην πεπατημένη

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 2:16 μ.μ. 0 σχόλια
Η εκβιαστική πίεση των Βρυξελλών για περισσότερο «αίμα» συνεχίζεται αμείωτη, αλλά φως στην άκρη του τούνελ δεν φαίνεται. Το χειρότερο είναι ότι η ελληνική οικονομία κατρακυλάει στην ύφεση, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα δημόσια έσοδα και να τίθεται θέμα λήψης ολοένα και περισσότερων μέτρων. Με άλλα λόγια, εισερχόμαστε σε ένα ανατροφοδοτούμενο καθοδικό σπιράλ
Του Σταύρου Λυγερού     

Για να σπάσει ο φαύλος κύκλος, η κυβέρνηση πρέπει να πάψει να ασκεί πολιτική με τον γνωστό χρεοκοπημένο τρόπο. Η Ελλάδα έχει περιέλθει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η χρήση των γνωστών πολιτικών εργαλείων δεν επαρκεί.

Για να υπάρξει διέξοδος από την κρίση χρειαζόμαστε νέες ευφάνταστες προσεγγίσεις και αποτελεσματικές πρακτικές, που θα αξιοποιήσουν τις λιμνάζουσες δυνατότητες σε όλα τα επίπεδα: για αύξηση των εσόδων, για μείωση των δαπανών, αλλά και για ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου, όμως, παραμένει εγκλωβισμένη στην πεπατημένη, στο ίδιο αγκυλωμένο πλαίσιο. Γι’ αυτό εμφανίζεται ανίκανη να θέσει υπό έλεγχο τη δημοσιονομική κρίση και να οικοδομήσει ένα νέο υγιές μοντέλο. Με το επιχείρημα της υπαρκτής ανάγκης για άμεση απόδοση, λαμβάνει μέτρα που μειώνουν με γραμμικό τρόπο το εισόδημα κυρίως των μικρομεσαίων στρωμάτων. Η άνιση κατανομή των θυσιών, όμως, ακυρώνει το ηθικό υπόβαθρο της κυβερνητικής έκκλησης για συλλογική προσπάθεια εξόδου από την κρίση, παροξύνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και αυξάνει τις πιθανότητες κοινωνικής αναταραχής. Επιπλέον, συρρικνώνοντας κυρίως την ενεργό ζήτηση των λαϊκών στρωμάτων, τα μέτρα προκαλούν ύφεση και ως εκ τούτου τροφοδοτούν τη δημοσιονομική κρίση.

Δεν θα έπρεπε η κυβέρνηση να δρομολογεί προγράμματα για την αξιοποίηση της λιμνάζουσας δημόσιας περιουσίας, και ειδικότερα των Ολυμπιακών Ακινήτων που ρημάζουν; Δεν θα έπρεπε να δρομολογεί ευρηματικούς και δραστικούς τρόπους για την πάταξη της φοροδιαφυγής; Δεν θα έπρεπε να θεσπίζει κίνητρα και κυρίως να εξαλείφει αντικίνητρα για νέες παραγωγικές επενδύσεις με σκοπό την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας; Δεν θα έπρεπε επιτροπές εμπειρογνωμόνων να σκανάρουν κάθε υπουργείο και τους εποπτευόμενους οργανισμούς για να εισηγηθούν αλλαγές στη δομή και στις λειτουργίες; Αλλαγές, που μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα και ταυτοχρόνως να εξοικονομήσουν πόρους και ανθρώπινο δυναμικό.

Αναμφίβολα, αμαρτίες και παραλείψεις δεκαετιών δεν μπορούν να διορθωθούν σε πέντε μήνες. Θα μπορούσαν, όμως, να έχουν αξιοποιηθεί έξυπνες και ρεαλιστικές προτάσεις, που λόγω χρόνιου ελλείμματος πολιτικής βούλησης παραμένουν χρόνια στα συρτάρια, για να δρομολογηθούν με επείγουσες διαδικασίες λύσεις. Θα ήταν και ένα έμπρακτο μήνυμα προς όλους ότι η κυβέρνηση δεν μαζεύει απλώς χρήματα, αλλά ταυτοχρόνως επιχειρεί σοβαρά το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα και την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας. Δυστυχώς, όμως, δεν φαίνεται να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Κινείται αμήχανα και χωρίς πυξίδα. Προς το παρόν τουλάχιστον, λέει πολλά, αλλά κάνει ελάχιστα.
kostasxan
Continue Reading

Μέρκελ: Αφού σώσαμε τις τράπεζες, τώρα αυτές κερδοσκοπούν σε βάρος της Ελλάδας

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 2:04 μ.μ. 0 σχόλια
Οι ίδιες τράπεζες που σώθηκαν με κρατικό χρήμα είναι αυτές που κερδοσκοπούν με το ευρώ και τα προβλήματα της Ελλάδας, δηλώνει η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ

Μιλώντας στο Αμβούργο, σε εκδήλωση που οργάνωσε η εφημερίδα «Financial Times Deutschland», η Γερμανίδα καγκελάριος επιτέθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες κατά των τραπεζών, που κερδοσκοπούν, όπως είπε, εκμεταλλευόμενες τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας και άλλων χωρών.

«Το χρέος που συσσωρεύτηκε γίνεται τώρα αντικείμενο κερδοσκοπίας από εκείνα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διασώσαμε ενάμιση χρόνο πριν», τόνισε η Μέρκελ στην ομιλία της. Μία εβδομάδα πριν, η Αγκελα Μέρκελ σε ομιλία της στη βόρεια Γερμανία, με αφορμή τις αποκαλύψεις για συμμετοχή της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs στην απόκρυψη μέρους του ελληνικού χρέους, είχε δηλώσει: «Θα ήταν ντροπή αν αποδεικνυόταν ότι είναι αλήθεια πως τράπεζες που μας έχουν οδηγήσει στο χείλος της αβύσσου, μετείχαν εν μέρει στην παραποίηση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων».

Στην ίδια ομιλία, η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε τη στήριξη της στο ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας, επιμένοντας στην ανάγκη επιστροφής στους αυστηρούς κανόνες για περιορισμό του ελλείμματος στο 3%. «Τα λάθη πρέπει να αντιμετωπιστούν στη ρίζα τους. Στην περίπτωση της Ελλάδας, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ασφαλώς έχει πάρει αυτό τον δρόμο στη σύνταξη ενός πραγματικού Προγράμματος Σταθερότητας», ανέφερε η Μέρκελ.

kostasxan
Continue Reading

Ο "μυστικός δείπνος" του Ραγκούση με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την Περιφέρεια Αττικής

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 1:56 μ.μ. 0 σχόλια
Πολλά ερωτηματικά γεννά η συνάντηση που, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες με κύριο πρωταγωνιστή τον Υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση και βουλευτές που ΠΑΣΟΚ που εκλέγονται στην Περιφέρεια Αττικής.

Σύμφωνα με πηγές της ηλεκτρονικής εφημερίδας dimarxe.gr, συζητήθηκαν εκτενώς αυτοδιοικητικά θέματα που αφορούν στην Ανατολική Αττική με επίκεντρο βέβαια τον "Καλλικράτη". Ειδικότερα, κεντρικός άξονας της συζήτησης ήταν οι συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων στην περιοχή.



Διαβάστε εδώ τo σχέδιο συνένωσης Δήμων και Κοινοτήτων στην Ανατολική Αττική
Continue Reading

ΤΟ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙ 1.800 ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 1:49 μ.μ. 0 σχόλια
Απο kathimerini.gr

Στην κατάργηση 1.800 δημοτικών επιχειρήσεων προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών με στόχο να εξοικονομήσει 500 εκατομμύρια ευρώ. Από την εξέλιξη αυτή στον «αέρα» βρίσκονται περίπου 35.000 συμβασιούχοι καθώς οι μετατάξεις αφορούν μόνο όσους εργάζονται υπό καθεστώς μονιμότητας...

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚΑΪ Τώρα» ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος είπε ότι σύμφωνα με τον νόμο οι επιχειρήσεις αυτές έπρεπε να συγχωνευτούν ή να γίνουν κοινωφελείς.



Ο κ. Καλογερόπουλος είπε ότι θα υπάρξουν μετατάξεις στους εργαζόμενους αορίστου χρόνου σε άλλες υπηρεσίες ενώ θα υπάρξει ρύθμιση ώστε κάποιοι άλλοι να απορροφηθούν μέσων των ΟΤΑ.



Ανέφερε ότι για την προσαρμογή του νόμου θα χρειαστεί ένας χρόνος ώστε να διαμορφωθούν ορισμένες εκκρεμότητες για να μην μείνουν κάποιοι άνθρωποι στον δρόμο.
Continue Reading

Ο Βίος και οι Ομιλίες του Αγίου Λουκά απευθύνονται σε θνητά όντα που αναζητούν την χαμένη, αθάνατη θεική τους ταυτότητα.

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 1:39 μ.μ. 0 σχόλια
Ο Αγιος Αρχιεπίσκοπος Λουκάς ο Ιατρός, κατά κόσμον Βαλεντιν του Φέλιξ Βόϊνο-Γιασενέτσκι, γεννήθηκε στις 14/27 Απριλίου 1877 στο Κερτς της χερσονήσου της Κριμαίας.


Ο Αγιος Αρχιεπίσκοπος Λουκάς ( Βαλεντίν Βόινο-Γιασενέτσκι ) , έζησε στήν χειρότερη περίοδο της νεώτερης Ευρωπαϊκής ιστορίας, μέσα σε ένα καθεστώς εχθρικό προς κάθε θρησκεία αλλά και ελευθερία. Έζησε και πάλεψε σαν Ιατρός και απλός πολίτης σε 2 παγκόσμιους πολέμους και δεκάδες κινήματα η επαναστάσεις.

Τα βάσανα, οι φυλακές της Υπέρ Σιβηρίας και το πολικό κρύο θα έπρεπε να τον είχαν σκοτώσει δεκάδες φορές. Και μόνο το γεγονός της επιβίωσης του σε τόσο ακραίες συνθήκες επί μήνες, θα πρέπει να αποδοθεί σε σωρεία θαυματουργικών παρεμβάσεων.

Η εξουσία με τις δολοπλοκίες της, θα έπρεπε με την σειρά της να τον είχε εκτελέσει, και τελικά ο β' παγκόσμιος πόλεμος και ο Στάλιν θα περίμενε κανείς ότι θα έσβηναν ότι πιθανόν είχε απομείνει από αυτόν τον άνθρωπο.

Ο Αγιος Λουκάς αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο, απόλυτα καταγεγραμμένο. Ελάχιστες φορές στην Νεώτερη Χριστιανική Ιστορία, θείες δυνάμεις κάνουν τόσο εμφανή την παρουσία τους σε ανθρώπινο ον και παραμένουν μαζί του προστατεύοντας το μέχρι τον φυσικό θάνατο. Στην περίπτωση του Αγίου Λουκά η επιβίωση του και μόνο αποτελεί κορυφαία απόδειξη της άμεσης σχέσης του με το Θείο.

Η Θειική παρουσία συνεχώς παρεμβαίνει και ενεργεί στην ζωή του Αρχιεπισκόπου. Το συνεχώς... αφορά πενήντα και πλέον χρόνια ! Μισό αιώνα ο Αγγελος του Θεού περιβάλλει με αόρατο πέπλο προστασίας εναν Ιατρό που χωρίς καν να το γνωρίζει έμελλε να σώσει χιλιάδες ζωές και να Αγιάσει σε εποχές σκότους.

Για δεκαετίες ολόκληρες το θείο τον φωτίζει και τον ενδυναμώνει ψυχικά και πνευματικά .Του χαρίζει πνευματικές δυνάμεις και ιατρικές ικανότητες πολύ πέρα από τα όρια του φυσιολογικού και ταυτόχρονα τον προστατεύει απ τις καθημερινές προκλήσεις του χειρότερου καθεστώτος που γνώρισε ποτέ ο άνθρωπος.

Ο Κύριος στο πρόσωπο του Αγίου Λουκά ευλόγησε και ανύψωσε την επιστήμη και την έρευνα των ανθρώπων, αρκεί αυτή να μένει πάντα συνδεδεμένη με την Πίστη και την Γνώση.

Στα χρόνια του το κόμμα εκτελούσε χωρίς δίκη όποιον τολμούσε να κάνει ακόμα και το σημείο του Σταυρού. Χιλιάδες μοναχοί εκτελέστηκαν χωρίς δίκη. Χιλιάδες άνθρωποι θανατώθηκαν χωρίς λόγο, απλά διότι ο γείτονας ( μέλος του κόμματος ) τους κατέδιδε στην Επιτροπή Εκτέλεσης.

Ο Βαλεντίν Βόινο-Γιασενέτσκι, ,μετέπειτα επίσκοπος Λουκάς , αντιμετώπισε με τρόπο μοναδικό δεκάδες κορυφαία κομματικά στελέχη του καθεστώτος και τις ποικίλες πιέσεις τους. Διώχθηκε , συκοφαντήθηκε , φυλακίστηκε και εξορίστηκε .

Σε εποχές απόλυτης θρησκευτικής απαγόρευσης δεν κατέβασε ποτέ την εικόνα Της Παναγίας από το Χειρουργικό θάλαμο . Οταν τον ανάγκασαν να το κάνει, απλά σταμάτησε να χειρουργούσε . Χειρούργησε μόνο όταν ανέβηκε στον τοίχο η εικόνα Της πάλ
Ο Στάλιν που τόλμησε και έστειλε στην Σιβηρία για να πεθάνουν ,τους ήρωες στρατιώτες του που μόλις είχαν νικήσει τις δυνάμεις του Αξονα, ο ίδιος Στάλιν αποδέχθηκε το ράπισμα πίστης και αξιοπρέπειας του επισκόπου Λουκά ο οποίος απείχε από την απονομή ( αντίδραση αδιανόητη εκείνη την εποχή ) χαρίζοντας το χρηματικό ποσόν από το βραβείο Στάλιν στους πτωχούς.

Για 55 ολόκληρα χρόνια προκαλούσε με την ζωή, την πίστη και τα λόγια του, τις δυνάμεις του κακού και τις νικούσε καθημερινά, αποδεικνύοντας το μεγαλείο της Θείας προστασίας.

Ο Αγιος Λουκάς αποδεικνύει περίτρανα πως όποιον ο Θεός αποφάσισε να διατηρήσει, ούτε δεινά πόλεμων, ούτε εξορίες σε πολικές θερμοκρασίες αλλά ούτε καν οι φυλακές της Υπέρ-Σιβηρίας μπορούν να λυγίσουν.

Στις 11 Ιουνίου εορτάζεται η μνήμη του αρχιεπισκόπου Κριμαίας Λουκά. Μετά την κοίμηση του, πλήθος θαυμάτων και θαυμαστών θεραπειών καταγράφονται σε όλον τον κόσμο.

Πιστοί που επικαλούνται το όνομα Του και προσεύχονται σε Αυτόν, βρίσκουν θεραπεία. Η Εκκλησία Τον ανακηρύσσει Αγιο, αφού ήδη εν ζωή είχε αναγνωριστεί ως Τέτοιος από τον πιστό λαό.

Ο Βαλεντίν Βόινο-Γιασενέτσκι και μετέπειτα Αγιος Λουκάς, για 50 ολόκληρα χρόνια χάρισε ελπίδα και πνευματική δύναμη σε ένα ταλαιπωρημένο λαό που στερήθηκε την ελευθερία του, την ιστορία του και την θρησκεία του. Τώρα σαν Αγιος ολόκληρης της Ορθοδοξίας χαρίζει ελπίδα και δύναμη, σε οποιονδήποτε διαβάσει την ζωή Του και τις ομιλίες Του.

Ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Αντωνόπουλος, Ηγούμενος της Ι. Μονής Σαγματά, της Ιεράς Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας συγκέντρωσε στοιχεία και κατέγραψε σε ένα μοναδικό βιβλίο την ζωή και το έργο του αρχιεπισκόπου Κριμαίας Λουκά (1877-1961), κατά κόσμο Βαλεντίν Βόινο-Γιασενέτσκι.






Πρόκειται για την καταγραφή της ζωής ενός μεγάλου Αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας που διακόνησε τον συνάνθρωπο τόσο ως ιατρός χειρουργός όσο και ως πνευματικός ιατρός.





Υπέροχο και πολύτιμο, το βιβλίο του Αρχιμ. Διονυσίου Ανθοπούλου της Ιεράς Μονής Παναγίας Δόβρας ," ΔΙΗΓΟΥ ΟΣΑ ΕΠΟΙΗΣΕ ΣΟΙ Ο ΑΓΙΟΣ" που περιέχει και θαύματα του Αγίου Λουκά.





Ειδικά ( και όχι μόνο ) για νέους και παιδιά το νέο βιβλίο "Αγιος Λουκάς ο ιατρός" της Ιεράς Μονής Παντοκράτορα Μελισσοχωρίου, θα συναρπάσει με την ιδιαίτερα προσεγμένη του παρουσίαση και με τρόπο ανάλαφρο και περιγραφικό εύκολα θα αγγίξει τις καρδιές όλων.





Θησαυρός, η σειρά των 3 βιβλίων που αναφέρουν τους λόγους και τις ομιλίες του Αγίου από τις εκδόσεις "ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ". Μένει έκπληκτος ο αναγνώστης απο τα λόγια και τις συμβουλές... ενός κορυφαίου Ιατρού που μιλάει για την Πίστη και τους ανθρώπους. Μιλάει σαν να "πατάει" σε δύο κόσμους ταυτόχρονα, μεταφέροντας συμβουλές και παραινέσεις απο την διάσταση του πνεύματος στην διάσταση της ύλης.





ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ» Στυλιανού Ν.Κεμεντζετζίδη Σπαρτάκου 6, 566 26 Συκιές θεσσαλονίκη. Τηλ. (2310)212659. FAX: (2310)207340 / kypseli1@otenet.gr





Σχόλιο

Διαβάζοντας κανείς τον βίο και τις ομιλίες του Αγίου, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Αγιος Λουκάς για πολλά από τα 84 χρόνια του, ζούσε ταυτόχρονα σε δύο κόσμους, τον φθαρτό κόσμο των ανθρώπων που κάθε ον, τον μοιράζεται με τους αγγέλους και δαιμόνες και αυτόν του άφθαρτου Θεού. Έτσι και δόξασε τον Δημιουργό νικώντας όλες τις αρνητικές δυνάμεις ανθρώπων και δαιμόνων μαζί . Σήκωσε στις πλάτες του την καταδιωκτική δύναμη του κακού για 50 ολόκληρα χρόνια.





Αρχικά σαν ιατρός έσωζε το φθαρτό σώμα και μετέπειτα σαν επίσκοπος το άφθαρτο πνεύμα μαζί με το σώμα . Έφτασε τελικά στις ομιλίες Του να λειτουργεί σαν ενδιάμεσος, η μάλλον σαν αποκωδικοποιητής της Θειικής θέλησης που τόσο είχε λείψει και ξεχαστεί όλα αυτά τα χρόνια ( δια της βίας ) στην Ρωσία και απανταχού στην Ορθοδοξία.





Τελικά την πλέον κατάλληλη εποχή ιστορικά, επαναπροσδιόρισε την σχέση επιστήμης - κλήρου και αγιοσύνης καταλήγοντας να γίνει σημείο αναφοράς για το πως θα μπορούμε να ορίζουμε στην νέα εποχή της επιστήμης και τεχνολογίας την λέξη " Αγιος" .





Τα τελευταία λόγια του, προσγειώνουν απότομα τον άνθρωπο στην σκληρή αιώνια πραγματικότητα, όντας ιδιαίτερα συγκλονιστικά και δραματικά διότι βίωνε καθημερινά ο ίδιος τους δαίμονες που περιγράφει, επί μισό αιώνα. Μέσα σε 20 μόνο γραμμές καταφέρνουν να χωρέσουν όλη την δυστυχία αλλά και την ελπίδα του γένους των ανθρώπων. Στα λόγια αυτά και τα νοήματα που κρύβουν, πρέπει να εστιάσουμε όλοι τώρα μήπως και αλλάξει κάτι σε τούτο τον κόσμο.





Ποιος μπορεί να κοιμάται ήσυχος μετά από αυτήν την δήλωση - προειδοποίηση ενός τόσο σημαντικού προσώπου...





Ψυχές και σώματα βρήκαν θεραπεία, και συνεχίζουν ως τις μέρες μας, χάρη στον αρχιεπίσκοπο Λουκά που συνδύασε με τρόπο μοναδικό στο πρόσωπο του την υψηλή επιστημονική κατάρτιση και την πνευματική διακονία στο Ιερό Θυσιαστήριο της Εκκλησίας.





Ιατρό και ποιμένα, Λουκά τιμήσωμεν, Συμφερουπόλεως ποίμνης, Αρχιερέα λαμπρόν, τον βαστάσαντα Χριστού τα θεία στίγματα, τας εξορίας, τα δεινά, εγκλεισμούς εν φυλακαίς, τας θλίψεις και τα ονείδη, τον επ εσχάτων φανέντα, εν Ρωσία νέον Αγιον. (απολυτίκιον Αγίου Λουκά Κριμαίας).





Το Νοέμβριο του 1995 ανακηρύχθηκε Αγιος από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.





Στις 24-25 Μαΐου 1996 ήρθε και η επίσημη ανακήρυξή του από το Πατριαρχείο της Ρωσίας.





Η μνήμη του ορίστηκε να τιμάται στις 11 Ιουνίου, επέτειο της κοίμησις του.
Continue Reading
 

Τι περιμένουμε Copyright © 2009 Blue Glide is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Journal