Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Όλα για την επιχειρηματικότητα στην Ήπειρο στις 22 Φεβρουαρίου

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 12:32 μ.μ.
ΕΣΠΑ, ΤΕΜΠΜΕ, παραεμπόριο, τραπεζική διευκόλυνση, επιταγές, γραφειοκρατία όλα στο τραπέζι. Αυτά ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στην προχθεσινή συνάντηση του προέδρου του Επιμελητηρίου Άρτας Ηλία Κοίλια με την Υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη στην Αθήνα.Η συνάντηση αυτή σύμφωνα με τον κ. Κοίλια αποτέλεσε συνέχεια της προηγούμενης και της κατάθεσης σχετικού υπομνήματος πριν από περίπου ένα μήνα από το Επιμελητήριο.Ο κ. Κοίλιας δήλωσε ικανοποιημένος από την μέχρι στιγμής συνεργασία και την ανταπόκριση της Υπουργού τονίζοντας παράλληλα ότι «Η κ. Κατσέλη αναγνώρισε την δύσκολη κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει σήμερα ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας. Από εμάς υπογραμμίστηκε ακόμη περισσότερο αυτό και το γεγονός ότι θα πρέπει να ληφθεί υπ΄ όψιν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πως ένα μεγάλο ποσοστό δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις πάγιων εξόδων όπως ασφαλιστικές εισφορές, φορολογικές εισφορές κλπ. Ζητήσαμε λοιπόν, επειγόντως την δημιουργία ρευστότητας στην αγορά» σημείωσε ο κ. Κοίλιας.Η απάντηση της κ. Κατσέλη, ως προς την αναγκαιότητα αυτή, δηλαδή της ρευστότητας στην αγορά, ήταν η άμεση εφαρμογή του νόμου «ανάσα» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η οποία όπως είπε θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 22 Φεβρουαρίου και έχει ήδη επικοινωνήσει με τις τράπεζες σε κεντρικό επίπεδο.Ως εκ τούτου, τα κεντρικά των τραπεζών έχουν δεσμευθεί, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν προχθές στην Αθήνα, ότι σε κάθε υποκατάστημα θα τοποθετηθεί διοικητικό στέλεχος το οποίο θα διευκολύνει τον επαγγελματία στην λύση προβλημάτων από την εφαρμογή του νομού.



Δίγραμμες επιταγές

Ξεχωριστά τέθηκε από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου το αίτημα που αφορά στα νέα δεδομένα τα οποία προτίθεται να εισάγει η κυβέρνηση για την χρήση των δίγραμμων επιταγών.Ο κ. Κοίλιας ζήτησε να αυξηθεί το ποσό που προσδιορίζεται σήμερα από τα 1.500 ευρώ και ο τρόπος διευκόλυνσης επιταγών να παραμείνει ως προς τον έλεγχο του, τέτοιος ώστε να προσφέρει φερεγγυότητα και ευελιξία στους επαγγελματίες.Επιπλέον ζητήθηκε σύμφωνα με τον κ. Κοίλια να πάρουν ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης οι τράπεζες σε σχέση με τις επιταγές και κάθε φορά η έκδοση μπλοκ, ο αριθμός φύλλων κλπ να είναι συνάρτηση του βαθμού φερεγγυότητας του πελάτη. «Αυτό, τέθηκε και χαρακτηρίστηκε ως επιβεβλημένη ανάγκη, διότι έχουν πλέον υπάρξει πολλά «κρούσματα» στην αγορά» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.



ΤΕΜΠΜΕ

Ζήτημα που απασχολεί έντονα τον επιχειρηματικό κόσμο και κυρίως τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες είναι το Ταμείο Εγγυοδοσίας, γνωστό ως πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ και φυσικά το θέμα αυτό δεν μπορούσε να εξαιρεθεί από τον διάλογο.Ο κ. Κοίλιας λοιπόν μετέφερε τις διαβεβαιώσεις που είχε ότι η νέα διοίκηση του ΤΕΜΠΜΕ να προχωρήσει το πρόγραμμα βάση νέας φιλοσοφίας με κύριο στόχο την δημιουργία ρευστότητας στην αγορά. «Θα προωθούνται μικρά, ευέλικτα προγράμματα για τον επαγγελματία-επιχειρηματία που το έχει πραγματικά ανάγκη και όχι για τους πάντες». Αυτό είπε η κ. Υπουργός αλλά εμείς από την πλευράς μας ζητήσαμε η χρηματοδότηση να έχει ως κύριο συστατικό την ικανοποίηση αναγκών του επιχειρηματία και την κάλυψη των υποχρεώσεών του, με όλη τη διαδικασία χρηματοδότησης να βασίζεται στις αποδείξεις και τα τιμολόγιά τους».Μία παράμετρος η οποία θα εξασφαλίσει ότι τα χρήματα δεν θα δοθούν για δεύτερη φορά μέσω ΤΕΜΠΜΕ σε επιχειρήσεις – πελάτες των τραπεζών που ενδεχόμενα δεν έχουν άμεση ανάγκη στήριξης.



ΕΣΠΑ

«Επίσπευση των ρυθμών υλοποίησης του προγράμματος ΕΣΠΑ και απλούστευση των διαδικασιών, είναι το ζητούμενο και για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας και της Άρτας σήμερα. Στο θέμα αυτό η Υπουργός πρόκειται να δώσει απάντηση την ερχόμενη Τρίτη παρουσιάζοντας στο Συμβούλιο Υπουργών την απλούστευση των διαδικασιών του νόμου 3614, με βασικό στόχο «να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ» όπως η ίδια είπε, αλλά και να αυξηθεί όσο γίνεται το ποσοστό διαχείρισης πόρων», είπε ο κ. Κοίλιας, μεταφέροντας και την πεποίθηση της Υπουργού «ότι πριν κλείσει το πρώτο εξάμηνο θα βγει η Β’ φάση του προγράμματος».



Παράνομο εμπόριο – παραεμπόριο και υπαίθριο

Την έλλειψη εξελεγκτικών μηχανισμών και ταυτόχρονα την έλλειψη προστασίας του επιχειρηματία παντός είδους από την πολιτεία, κατέθεσε ο ίδιος στη συνάντηση αυτή, στην οποία υπήρξε η δέσμευση της Υπουργού ότι άμεσα θα υπάρξει εποπτεία της αγοράς με σωρεία παρεμβάσεων, κάτι που θα συνοδευτεί με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το οποίο διέπεται από νομοθεσία του 1977. Παράλληλα, η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι αναβαθμίζεται η Γενική Γραμματεία Εμπορίου η οποία επεξεργάζεται σχέδιο για την παρέμβαση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών στο χώρο γένεσης του παραεμπορίου. «Δηλαδή παρέμβαση απ’ ευθείας στην εισαγωγή», διευκρίνισε ο κ. Κοίλιας.



Βοήθεια και στήριξη στην ελληνική παραγωγή

«Προγράμματα ναι για την στήριξη των επιχειρηματικών δράσεων και των επενδύσεων, αλλά παράλληλα να ενισχύεται μέσω αυτών η ελληνική παραγωγή». Αυτό υπογράμμισε ο κ. Κοίλιας και φυσικά μια ημέρα πριν, στη συνάντηση με την Υπουργό διευκρινίζοντας ότι «απλά τονίσαμε ότι παράλληλα π.χ. με την επιχορήγηση για την αλλαγή κουφωμάτων ή ηλιακών, θα πρέπει να μπαίνει ως κριτήριο η προμήθεια των υλικών ελληνικής παραγωγής. Δηλαδή π.χ. ο ηλιακός που θα αντικαταστήσει κάποιος να είναι ελληνικής κατασκευής, γιατί μόνο έτσι θα τονωθεί η ελληνική βιοτεχνία».Ο κ. Κοίλιας ανακοίνωσε επίσης ότι η γραφειοκρατία που υπάρχει στη χώρα για την ίδρυση μιας επιχείρησης και εν γένει για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας είναι ένα εξίσου σοβαρό θέμα για το οποίο η υπουργός δήλωσε ότι θα υπάρξουν μέτρα περιορισμού. Ο ίδιος πάντως στη συνάντηση επικαλέστηκε τις αναφορές της Επιτροπής Κοινοτικών στην Ελλάδα που αναφέρουν ότι για την ίδρυση επιχείρησης στην Ελλάδα χρειάζεται κάποιος 19 πράξεις, και τόνισε ότι μόνο μέσα από την αναβάθμιση των Επιμελητηρίων θα περιοριστεί ή και θα εκλείψει αυτή η κατάσταση.



Με βουλευτές και Νομάρχες στα Γιάννενα

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Κοίλια, όλα τα ζητήματα που απασχολούν την επιχειρηματικότητα στην Ήπειρο θα τεθούν σε σύσκεψη που θα γίνει στις 22 Φεβρουαρίου στα Γιάννενα, με την παρουσία των Προέδρων των Επιμελητηρίων των τεσσάρων νομών της Ηπείρου, της Περιφερειάρχη Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα, των βουλευτών όλων των νομών και των Νομαρχών της Ηπείρου. Να σημειωθεί πως η συνάντηση αυτή έχει ήδη προγραμματιστεί.



ΗΧΩ

Αναρτήθηκε από epirusgate

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις

 

Τι περιμένουμε Copyright © 2009 Blue Glide is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Journal