Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΧΑ & ευρώ: τί κρύβει η επί 20 μήνες παράλληλη κίνηση τους

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 11:35 π.μ.
Πέμπτη, 18 Φεβρουάριος 2010 00:03

Σε αναλύσεις μας που δημοσιεύτηκαν το 2008, είχαμε αναφερθεί συχνά στη μεγάλη θετική συσχέτιση του ΓΔ με το ευρώ, καθώς οι δυο τους, κινούνταν, σχεδόν, παράλληλα. Η θετική συσχέτιση έγινε ακόμη πιο έντονη κατά τη διάρκεια του 2009 και στις αρχές του έτους το ευρώ κατέρρευσε από τις 140 μονάδες (δείκτης ευρώ) κάτω από τις 120, την ώρα που ο ΓΔ κυλούσε από τις 1941 στις 1457. Και οι δύο δείκτες, έκαναν πυθμένα ταυτόχρονα και από το Μάρτιο και μετά ακολούθησαν μία εκρηκτική ανοδική πορεία.



Δεν ήταν, όμως, μόνο ο ΓΔ που κινήθηκε παράλληλα με το ευρώ σε εκείνο το διάστημα αλλά και οι υπόλοιποι διεθνείς δείκτες μετοχών, όπως ο DAX, o S&P 500 και ο Dow Jones οι οποίες έκαναν μαζί πυθμένα το Μάρτιο αλλά και μαζί κορυφή τον Ιούνιο, διατηρώντας μία εντυπωσιακά μεγάλη θετική συσχέτιση με το ευρώ. Ωστόσο, από τον Οκτώβριο και μετά ο βαθμός της θετικής αυτής συσχέτισης ευρώ και διεθνών δεικτών μετοχών μειώθηκε πολύ με το πρώτο να καταρρέει και τους δεύτερους να κορυφώνουν σχετικά ομαλά.



Αντίθετα, ο ΓΔ ήταν ο μόνος δείκτης που διατήρησε στο ακέραιο τη θετική συσχέτιση του με το ευρώ και μετά τον Οκτώβριο του 2009 και μάλιστα προηγήθηκε ελαφρώς της κατάρρευσής του. Ευρώ και ΓΔ έκαναν πυθμένα μαζί, το Μάρτιο του 2009, κορύφωσαν μαζί, τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους και στη συνέχεια κατέρρευσαν μαζί στο τέλος του 2009 και την αρχή του 2010.



Μελετώντας όλους τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετοχών, παρατηρούμε πως υπάρχουν ακόμη 3 που παρουσιάζουν, αντίστοιχα μεγάλη με το ΓΔ, θετική συσχέτιση με το ευρώ και αυτοί είναι της Ισπανίας και της Ιταλίας, οι οποίοι έχουν ακολουθήσει διαφορετική πορεία από τους διεθνείς από τον Οκτώβριο και μετά, καταγράφοντας πολύ σημαντική πτώση. Έτσι, φτιάχνεται ένα παζλ με επίκεντρο το ΓΔ και γύρω του τις χώρες που ʽδιαφημίζονταιʼ ως οι περισσότερο προβληματικές στην ευρωζώνη που φανερώνει πως ένα από τα οφέλη που αποκομίζει το έξυπνο χρήμα, τους τελευταίους μήνες, από την κατάρρευση των χρηματιστηρίων αυτών των χωρών, είναι πως το ευρώ τα ακολουθεί, καταγράφοντας μεγάλες απώλειες.



Όπως γράψαμε και σε παλαιότερες αναλύσεις, η πτώση του ευρώ λειτουργεί αποπληθωριστικά τόσο για τις χρηματιστηριακές αγορές όσο και για την πραγματική οικονομία (στην περίοδο της κρίσης), βοηθώντας το έξυπνο χρήμα να αποφύγει τη δημιουργία φουσκών, εξαιτίας της ρευστότητας που διοχέτευσε στο σύστημα από τα τέλη του 2008 και μετά. Με άλλα λόγια, η πτώση του ΧΑ και μερικών ακόμη χρηματιστηρίων, εξυπηρετεί ως προς αυτόν τον τομέα την εξέλιξη του σχεδίου του έξυπνου χρήματος.

sofokleous10

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις

 

Τι περιμένουμε Copyright © 2009 Blue Glide is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Journal