Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Ένταση προκαλούν τα σενάρια για αύξηση ΦΠΑ και κατάργηση 14ου μισθού

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 12:21 μ.μ.
Διέψευσε, μέχρι νεωτέρας, τα περί επιβολής νέων μέτρων και αύξησης του ΦΠΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, τη στιγμή που ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος χαρακτήρισε «αιτία πολέμου» το ενδεχόμενο περικοπής του 14ου μισθού.

«Δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία απόφαση», δήλωσε ο κ. Πεταλωτής απαντώντας σε ερώτηση για το ΦΠΑ. Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση μπορεί να αποκλείσει «κατηγορηματικά» τη λήψη πρόσθετων μέτρων έως τις 15 Μαρτίου, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι η μόνη ειλημμένη απόφαση είναι το ΠΣΑ και πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να προβαίνουμε σε διαψεύσεις του κάθε σεναρίου, που ακούγεται».

Σχετικά με το αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο κατάργησης του 14ου μισθού, καθώς στη Βουλή «ο κ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα», ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι, τόσο ο ίδιος, όσο και ο υπουργός Οικονομικών έχουν τοποθετηθεί «κατά κόρον». «Πώς θα μιλήσουμε για κάτι που δεν έχει αποφασιστεί και μάλιστα, όταν τίθεται ως πρόταση από κάποιους εταίρους ή αναλυτές;», διερωτήθηκε.



Στο μεταξύ, «αιτία πολέμου» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ το ενδεχόμενο περικοπής του 14ου μισθού, μιλώντας σε σύσκεψη στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ). Χαρακτήρισε την απεργία της 24ης Φεβρουαρίου «πολιτική», κάλεσε τους εργαζόμενους της Βόρειας Ελλάδας να συμμετάσχουν μαζικά και τάχθηκε ενάντια στις μαζικές απολύσεις και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Αναφερόμενος στην εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, εξέφρασε επιφυλάξεις για το «εάν είναι η ώρα για αναζήτηση ατομικών ευθυνών» και εκτίμησε ότι «οτιδήποτε είναι να γίνει οφείλει να γίνει με πολλή προσοχή και περίσκεψη και υπό την προϋπόθεση να μην ροκανίζει το κλαδί που καθόμαστε, που είναι η οικονομική και νομισματική ένωση».



Ο κ. Παναγόπουλος πρόσθεσε ότι μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες για την υπογραφή της ΣΣΕ «στο κάδρο της απεργίας μπαίνει και το αίτημα για ουσιαστικές αυξήσεις». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ χαρακτήρισε «μερεμέτι» στο «ετοιμόρροπο σπίτι της εργασίας» το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στηλίτευσε την ανακοίνωση της άρσης των δύο βασικών ρυθμίσεών του, τόνισε ότι «είναι ντροπή» να μην παίρνονται μέτρα για «τις εργολαβίες στο Δημόσιο» και απηύθυνε έκκληση για ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος.



Φοροδιαφυγή-μαμούθ



Σε διασταύρωση φορολογικών στοιχείων επιχειρήσεων προκειμένου να εντοπιστούν απόκρυψη εικονικών τιμολογίων ή εισοδήματος προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.



Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου εντόπισε επιχειρήσεις που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και δεν είχαν υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για τη χρήση 2007 ενώ ήταν υπόχρεες. Ακόμα, οι επιχειρήσεις αυτές για την ίδια χρήση είχαν δηλωθεί ως προμηθεύτριες από άλλες επιχειρήσεις.



Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι 706 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που ενώ δεν δηλώνονται ως πελάτες από άλλες επιχειρήσεις δηλώνονται προμηθευτές για συνολικό ποσό που ξεπερνάει τα 131 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 1528 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που δηλώθηκαν από άλλες επιχειρήσεις ως πελάτες και ως προμηθευτές για ποσό που ξεπερνάει τα 283 εκατομμύρια ευρώ.



Για τη δημιουργία Ταμείου Ανάπτυξης συζήτησαν Κατσέλη-Προβόπουλος



Σχετικά με τη δημιουργία του Ελληνικού Ταμείου Ανάπτυξης στη θέση του Ταμείου Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας, για το οποίο και είχε δεσμευθεί προεκλογικά η σημερινή κυβέρνηση, συζήτησαν η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο.



Η κ. Κατσέλη σημείωσε ότι ήταν η πρώτη συνάντηση για το θέμα και η δημιουργία του συγκεκριμένου ταμείου έχει στόχο να ενισχυθούν οι μεγάλες αναπτυξιακές επενδύσεις στη χώρα, ενώ ανέφερε πως προσβλέπει στη συνεργασία της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία και θα έχει την εποπτεία του εγχειρήματος. Σχετικά με τους πόρους του, είπε ότι θα συγκεκριμενοποιηθούν ότι θα έχει εγγράφως από ξένες τράπεζες την πρόθεση συμμετοχής τους σε αυτό.



Από την πλευρά του ο κ. Προβόπουλος, χαρακτήρισε το σχέδιο φιλόδοξο, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι μία πρώτη συνάντηση και θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις.

tvxs

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις

 

Τι περιμένουμε Copyright © 2009 Blue Glide is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Journal