Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Την επιστροφή της ελληνικής ιθαγένειας σε μουσουλμάνους της Θράκης ζήτησε ο Χατζηοσμάν11

Αναρτήθηκε από info@soussanis.gr στις 11:39 π.μ.
11 February 2010


Την επιστροφή της ελληνικής ιθαγένειας σε μουσουλμάνους της Θράκης ζήτησε ο βουλευτής Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή την Τετάρτη (10/2) για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών περί απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας από μετανάστες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηοσμάν τόνισε ότι η κατάργηση του άρθρου 19 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας που πραγματοποιήθηκε το 1998 χωρίς αναδρομική ισχύ «αφαιρούσε αυθαίρετα την ιθαγένεια από πολλούς συμπολίτες μεταξύ των οποίων και από Έλληνες πολίτες, μέλη της μειονότητας της Θράκης».

Ο βουλευτής Ροδόπης πρότεινε να υπάρξει διάταξη η οποία θα αποδίδει την ελληνική ιθαγένεια στους ανιθαγενείς της μειονότητας. Αναλυτικά, η ομιλία του Αχμέτ Χατζηοσμάν έχει ως εξής :



«Στα τέλη της δεκαετίας του 80 και στις αρχές του 90 η Ελλάδα μετατράπηκε από χώρα αποστολής σε χώρα υποδοχής μεταναστών. Οι αλλαγές που έλαβαν χώρα παγκοσμίως την περίοδο εκείνη σε πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό επίπεδο άλλαξαν την φυσιογνωμία των τοπικών κοινωνιών.



Μία από τις αλλαγές που συντελέστηκε αφορούσε την πληθυσμιακή σύνθεση. Έτσι, τοπικές κοινωνίες μετατράπηκαν σε κέντρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων και απέκτησαν μία νέα εικόνα πολυπολιτισμική. Μετατράπηκαν μέσα σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα σε πολυεθνοτικά και πολυεθνικά μωσαϊκά.



Είναι γεγονός ότι οι αλλαγές αυτές βρήκαν την χώρα μας απροετοίμαστη. Για μία σειρά λόγων που δεν είναι της ώρας να αναλύσουμε, η Ελλάδα δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις αλλαγές και στις μαζικές πληθυσμιακές μετακινήσεις. Δυστυχώς, χρειάστηκαν να περάσουν δίο δεκαετίες μέχρι το κράτος να αντιληφθεί ότι η έλευση μεταναστών και η απουσία μεταναστευτικής πολιτικής δημιουργούσε τεράστια κενά, ελλείψεις και ενδεχομένως, σφάλματα.



Για την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η ύπαρξη μιας σωστά μελετημένης και συγκροτημένης μεταναστευτικής πολιτικής αποτελεί προτεραιότητα. Κι αυτό το απέδειξε εμπράκτως με το παρόν σχέδιο νόμου το οποίο αποτελεί από τα πρώτα νομοσχέδια που εισηγείται η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.



Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση μεγάλου μέρους των αρνητικών φαινομένων που προκάλεσε η απουσία πολιτικής πρωτοβουλίας στον τομέα της μετανάστευσης.



Στόχος μας είναι η ουσιαστική ενσωμάτωση των νομίμων μεταναστών, η διασφάλιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγχρόνως, των δικαιωμάτων των παιδιών καθώς δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ένα μεγάλο μέρος του νομοσχεδίου αφορά τα παιδιά της δεύτερης γενιάς των μεταναστών.



Είναι γεγονός ότι τα παιδιά της δεύτερης γενιάς των μεταναστών αποτελούν τα μεγαλύτερα θύματα. Κι αυτό γιατί χωρίς να το επιλέξουν βρέθηκαν σε ένα καθεστώς μετανάστευσης το οποίο δεν τους παρείχε μέχρι σήμερα καμία προστασία και καμία ασφάλεια. Βρέθηκαν εκτεθειμένα σε πολλούς κινδύνους και πρωτίστως, έμαθαν να ζούνε με τον φόβο και την ανασφάλεια.



Ήρθε η ώρα να αγκαλιάσουμε αυτά τα παιδιά όπως επίσης και όλους τους νόμιμους μετανάστες οι οποίοι το μοναδικό «έγκλημά» τους ήταν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους –συνήθως μην έχοντας άλλη επιλογή- αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τις οικογένειές τους.



Μόνο αν αγκαλιάσουμε αυτές τις ομάδες θα μπορέσουμε να δούμε με καθαρή ματιά ότι η λύση στα προβλήματα είναι η ενσωμάτωση και όχι ο διωγμός και η απαξίωση. Και αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση ότι αυτό το βήμα μόνο η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου θα μπορούσαν να το κάνουν.



Δεν θα σχολιάσω τα επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου. Υπήρξε η σχετική διαβούλευση, κάτι που αποτελεί βασική αρχή του κινήματός μας, υπήρξαν οι απαραίτητες διορθώσεις και συμπληρώσεις βάσει των προτάσεων που κατατέθηκαν. Θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο.



Θέλω στη σημερινή μου παρέμβαση να προτείνω κι εγώ κάτι χρήσιμο που πιστεύω ότι μπορεί να προστεθεί στο παρόν νομοσχέδιο ως συμπληρωματική ειδική διάταξη.



Το άρθρο 19 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 1955, καταργήθηκε το 1998 χωρίς αναδρομική ισχύ. Το άρθρο αυτό αφαιρούσε αυθαίρετα ιθαγένειες από πολλούς συμπολίτες μας. Θύματά του υπήρξαν κατά κύριο λόγο Έλληνες πολίτες, μέλη της μειονότητας της Θράκης.



Σήμερα πολλοί συμπολίτες μας, μέλη της μειονότητας, υφίστανται καθημερινά τις αρνητικές συνέπειες της απώλειας ιθαγένειας. Πρότασή μου είναι να υπάρξει μία διάταξη η οποία θα αποδίδει την ελληνική ιθαγένεια στους ανιθαγενείς της μειονότητας μέσω της ανάκλησης της απόφασης αφαίρεσης της ελληνικής τους ιθαγένειας.



Πρόκειται για μία άδικη πολιτική που εφαρμοζόταν επί πολλές δεκαετίες, αλλά πρωτίστως πρόκειται για μία πολιτική καταπάτησης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι άδικο οι συνέπειες αυτής της καταπάτησης να βαραίνουν μέχρι και σήμερα τα θύματα του άρθρου 19. Πρέπει να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό. Παρακαλώ κύριε Υπουργέ να μελετήσετε προσεκτικά την πρότασή μου με την ευκαιρία του παρόντος νομοσχεδίου που αφορά ζητήματα ιθαγένειας.



Θα κλείσω με μία ευχή. Οι αντιδράσεις που προέκυψαν με αφορμή το νομοσχέδιο που συζητάμε στην επιτροπή ας ευχηθούμε ότι συντέλεσαν στην ανάπτυξη ενός γόνιμου και παραγωγικού διαλόγου, τα αποτελέσματα του οποίου θα συμβάλλουν στην εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης και προοδευτικής πολιτικής».

fonirodopolis

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα μηνύματα σας να μην περιέχουν ύβρεις

 

Τι περιμένουμε Copyright © 2009 Blue Glide is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Journal